-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai itališko parmezano sūrio žymėjimas mikroschemomis leis ir paskiepyti?

Žinia, kad garsusis Italijos parmezano sūris bus žymimas valgomomis mikroschemomis, sulaukė atgarsio ir Lietuvoje. Tik ši naujiena interpretuojama netiksliai: gamintojai nusprendė išbandyti šią technologiją, siekdami apsisaugoti nuo unikalaus sūrio padirbinėtojų, o internautai gąsdina maistu su „papildais“, be kita ko, ir vakcinomis.
Parmezano forma sveria 50 kg
Parmezano ritinys

Susiejo su vakcinomis

Informacija apie parmezano žymėjimą rugpjūčio 26-ąją pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja. „Vokiečiai cituoja „Wall Street Journal“, ir sako, kad garsusis italų sūris Parmezanas nuo šiol bus... čipuojamas, – pranešė ji. – Neva, kad nebūtų padirbinėjamas, ir galima būtų patikrinti, autentiškas jis ar ne...

Parmezanas yra pirmas iš viso sąrašo maisto produktų, dėl kurių padirbimo labai pergyvenama, taigi jie visi bus laispniškai greitai sučipuoti...

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Itališko parmezano žymėjimas, siekiant apsisaugoti nuo jo klastočių, neteisingai susietas su vakcinomis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Itališko parmezano žymėjimas, siekiant apsisaugoti nuo jo klastočių, neteisingai susietas su vakcinomis

Beje, sakoma, kad tas mikročipas yra visai nepavojingas sveikatai, be to, itin mažas, ir valgant nepajusite...

Tai ką, skanaus! Itališku vynu užsigeriant, tsknt… (kalba netaisyta – red. past.)

Moteris prie komentaro pridėjo vaizdo įrašą iš socialinio tinklo „Twitter“ paskyros „Vigilant Fox“, kurioje, be kita ko, skelbiama nemažai prieš vakcinas nukreipta informacijos ir įvairios melagienos.

„Horizonte matyti valgomos vakcinos, kurios „pakeis jūsų genus“ – taip pristatyta pustrečios minutės trukmės įraše aptariama tema. Jame advokatas Tomas Renzas samprotauja apie valgomų vakcinų žalą.

Taip pat skaitykite: Baugina valgomomis vakcinomis: kas jos yra ir kodėl dar nereikia panikuoti?

Įrašo turinį „Facebook“ vartotoja pakomentavo taip: „Apie maistą su „papildais“, mRNA (informacine RNR, kuria buvo paremtos kai kurios vakcinos nuo COVID-19 – red. past.) piene ir jo gaminiuose, daržovėse etc..., nes kitokiu būdu jums jo nesugeba įgrūsti, jei neatkišate peties…“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Vaizdo įraše advokatas Tomas Renzas gąsdina valgomomis vakcinomis
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Vaizdo įraše advokatas Tomas Renzas gąsdina valgomomis vakcinomis

Galiausiai ji pasiūlė tokią išeitį: „Pirkite žemę, auginkite, kurkite bendruomenes, dalinkitės, kaupkite sėklas, neleiskite visoms karvėms išvažiuoti į Lenkiją, spauskite sūrius…“

Kodai klijuojami jau du dešimtmečius

Moteris taip pat pasidalijo nuoroda į tekstą vokiečių kalba (tik jo autorius yra ne vokiečių žurnalistas, o austrų tinklaraštininkas). Jo įraše pavadinimu „Kultinis parmezanas gaus mikroschemą“ kaip tik ir paaiškinta, kad, „siekiant užkirsti kelią gaminių piratavimui, garsusis Parmigiano Reggiano ateityje turės silicio mikroschemą, kuri yra net mažesnė už RFID lustą“.

RFID yra radijo dažnių identifikavimas (Radio Frequency Identification) – technologija, naudojanti radijo bangas taip pažymėtam objektui pasyviai (jam neatsakant) identifikuoti. Ji naudojama įvairiose komercinėse ir pramoninės srityse: nuo daiktų sekimo tiekimo grandinėje iki knygų, pasiimtų iš bibliotekos, stebėjimo.

Tinklaraštininkas rugpjūčio 25-ąją citavo „The Wall Street Journal“ rašinį, kuriame savaite anksčiau buvo papasakota, kad Parmigiano Reggiano – būtent taip itališkai vadinamas norimas apsaugoti sūris – gamintojai ieško naujų būtų apsaugoti garsųjį produktą.

„Maisto produktų gamintojai vis labiau stengiasi apsaugoti savo milijardines rinkas nuo klastočių“, – rašė JAV dienraštis. Pionieriais šioje srityje pasišovė būti parmezano gamintojai Italijoje.

Apie tai dar pernai kovą pranešė patys gamintojai. Tuomet „Consorzio del Parmigiano Reggiano" paskelbė apie partnerystę su „Kaasmerk Matec“ ir „p-Chip Corporation“, siekdami pradėti gaminti saugias maisto produktams skirtas skaitmenines atsekamumo etiketes.

„Naujoji technologija užtikrins iki šiol neregėto lygio atsekamumą, atsargų stebėjimą ir kontrolę, produkto autentiškumo nustatymą, kokybės užtikrinimo bandymus, produktų serijinį ženklinimą ir vartotojų saugumą“, – tuomet skelbė gamintojai.

Taip pat skaitykite: Varlė ir obuolys ant maisto produktų nesusiję nei su Billu Gatesu, nei su skiepais

„Parmigiano Reggiano yra vienas seniausių ir žinomiausių sūrių pasaulyje, tai produktas, kuris simbolizuoja itališką produkciją, – pranešime buvo cituojamas „Consorzio del Parmigiano Reggiano“ prezidentas Nicola Bertinelli. – Nuo pat Konsorciumo įkūrimo 1934 m. stengiamės perteikti mūsų produkto vertę visame pasaulyje ir atskirti jį nuo rinkoje esančių panašiai skambančių produktų, kurie neatitinka mūsų griežtų gamybos ir kilmės vietovės reikalavimų.

Būdami pirmieji, kurie ant savo sūrio ritinių pritvirtino šias saugias skaitmenines etiketes, galime ir toliau užtikrinti vartotojų saugumą, o mūsų produktų atsekamumas ir autentiškumo patvirtinimas atitinka pramonės 4.0 technologinius tikslus.“

Nuo 2002 m. ant kiekvieno Parmigiano Reggiano ritinio klijuojama kazeino etiketė su unikaliu raidiniu-skaitiniu kodu. Tačiau pernai „p-Chip“ pristatė naują saugių skaitmeninių sekimo etikečių liniją, o sūrio gamintojai žengė naują žingsnį – nusprendė įterpti šias mikroschemas į 2D, QR ir / arba duomenų matricos kodus.

Bendrovių „Kaasmerk“ ir „p-Chip“ sugalvota inovacija yra maisto produktams skirtos saugios kazeino etiketės (pramonėje įprastas baltymais paremtas maisto produktų identifikavimo metodas), į kurias integruota mikroschema. „Ši nuskaitoma naujoji maisto etiketė yra mažesnė už druskos grūdelį ir labai patvari, todėl „Consorzio del Parmigiano Reggiano“ užtikrina naujos kartos matomumą ir atsekamumą“, – pabrėžė gamintojai.

Mikroschemose naudojama naujausia blokų grandinės (angl. blockchain) technologija, žinoma iš kriptovaliutų. Serijos numerio skaičių kombinacijos saugomos viešoje byloje. Tokiu būdu sūris gali būti atsektas iki pieno gamintojo. Siekiant įsitikinti, kad technologija išgyvens sūrio brandinimą, per metus buvo patikrinta 100 tūkst. sūrio ritinių.

Parmezano ritinius nuolat tikrina ekspertai
Parmezano ritinius nuolat tikrina ekspertai

Šią mikroschemą suvalgius, nieko blogo nenutiktų. Ji atspari skrandžio sultims, todėl tiesiog pasišalintų iš organizmo.

Kopijų – už beveik 2 mlrd. eurų

Tokių modernių priemonių Parmigiano Reggiano, kuriuo sutarkuotu mėgstama pagardinti makaronus, o supjaustytą dėti į gražgarsčių salotas, gamintojai griebėsi, nes tai yra vienas labiausiai padirbinėjamų sūrių.

Minėtas konsorciumas – šio sūrio gamybą prižiūrinti asociacija – jau šimtmetį stengiasi kovoti su pigesnėmis imitacijomis, kurios neatitinka griežtų reikalavimų, taikomų tikrajam Parmigiano Reggiano.

Jis gaminamas iš vakare primelžto karvių pieno, kuris per naktį laikomas plieninėse talpyklose. Iš dalies nugriebtas vakarinis pienas supilamas į rytinį pieną variniame apversto varpo formos katile. Įpylus išrūgų, mišinys pašildomas iki 33 laipsnių.

123RF.com nuotr./Karvės pienas
123RF.com nuotr./Karvės pienas

Įmaišius veršelių šliužo fermento, per 12-15 minučių pienas sutraukiamas į varškę. Susmulkinta į smulkius grūdelius ši verdama, kol pasiekia 55 laipsnių temperatūrą.

Kai grūdeliai nusėda, masė išimama iš katilo ir perpjaunama pusiau. Kiekviena pusė suvyniojama į lininį audeklą ir įdedama į medines arba metalines formas, kuriose sūris įgauna jam būdingą formą, o į žievę įterpiamas kazeino žymeklis. Šis kodas, sudarytas iš raidžių ir skaitmenų, identifikuoja kiekvieną ritinį.

Vėliau jie ženklinami specialiu antspaudu, kuriuo ant žievės įspaudžiamas užrašas iš taškelių „Parmigiano Reggiano“, pieninės numeris, pagaminimo data ir metai. Tuomet produktas sūdomas – ritiniai 16-20 dienų panardinami į natūraliai prisotintą druskos tirpalą.
Galiausiai sūris brandinamas ant medinių lentynų kontroliuojamoje temperatūroje ir drėgmėje. Šis etapas gali trukti nuo 12 mėnesių iki dvejų metų.

Tik griežtą atranką praėję sūriai po 12 mėnesių brandinimo pažymimi ovaliu ženklu ugnimi.

Parmezanas ženklinamas ugnimi
Parmezanas ženklinamas ugnimi

Italijos sūrių karaliumi vadinamo Parmigiano Reggiano ištakos siekia viduramžius. Tuomet upės Po slėnyje benediktinų ir cistersų vienuoliai tarp Apeninų ir dešiniojo Po upės kranto nusausintose pelkėtose žemėse pradėjo auginti javus, atsirado karvėms reikalingų ganyklų bei šieno.

Taip pat skaitykite: Billą Gatesą kaltina nuodijant vaisius, bet technologija nepavojinga ir sukurta ne jo

Šio sūrio gamybos būdas iš esmės yra toks pat, kaip ir prieš devynis šimtmečius. Naudojami tie patys pagrindiniai ingredientai (pienas, šliužo fermentas ir druska) be jokių priedų.

1996-aisiais Parmigiano Reggiano įgijo Europos Sąjungos saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN) statusą. Ant sūrio pakuočių ši santrumpa rašoma itališkai – D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta).

Pagal šias taisykles Parmigiano Reggiano vienintelis Europoje gali būti vadinamas parmezanu. Šis sūris turi būti gaminamas nedidelėje šiaurės Italijos teritorijoje. Ji apima Parmos, Redžo Emilijos, Modenos ir Bolonijos provincijas (Emilijos-Romanijos regionas) ir Mantujos provinciją (Lombardijos regionas).

Be to, vidutiniškai 40 kg sveriantys sūrio ritiniai turi būti brandinami ne mažiau kaip 12 mėnesių kalnuotoje vietovėje. Praėjus dvejiems metams po pagaminimo ekspertai dar patikrina, ar sūris atitinka reikalavimus.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Keturių brandos lygių parmezanas
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Keturių brandos lygių parmezanas

SKVN statusas suteikiamas maisto produktams, kurie „gaminami, perdirbami ir ruošiami tam tikroje geografinėje vietovėje, naudojant pripažintą praktinę patirtį“. Šį statusą turi ir tokie produktai, kaip prancūziškas šampanas, portugališkas portveinas, kalamata alyvuogių aliejus iš Graikijos.

Atsižvelgiant į griežtas sertifikavimo taisykles, tokie skanėstai paprastai parduodami brangiau, todėl tai yra viliojanti rinka klastotojams. Konsorciumas apskaičiavo, kad per metus pasaulyje parduodama padirbto sūrio už maždaug 1,85 mlrd. eurų, o tai nedaug atsilieka nuo autentiško produkto pardavimų, kurie pernai pasiekė rekordinę 2,9 mlrd. eurų sumą.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Tiesa, kad parmezano sūris bus žymimas valgomomis mikroschemomis, bet tai bus daroma siekiant apsisaugoti nuo jo padirbinių, o ne siekiant žmones paskiepyti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius