-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 05

Kada ir kaip sodinti paprikas, pomidorus ir agurkus?

Prekybininkai pastebi, kad lietuviai vis labiau domisi daržovių ir prieskoninių žolelių auginimu bei sėklų daiginimu ir įsigyja vis daugiau tam skirtų reikmenų, sėklų ir daigų.
Daržovių derlius.
Daržovių derlius. / Scanpix/Panthermedia nuotr.

Labiausiai vertinamos lietuvių gamintojų sėklos

„Šių metų pavasariui atėjus anksčiau gyventojai anksčiau ėmė ruoštis ir vasaros sezonui bei tvarkyti savo aplinką. Kovą sodo daržo prekių pardavimai, palyginti su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, ūgtelėjo net 20 proc.“, – sako bendrovės „Kesko Senukai Lithuania“ turizmo ir sodo prekių grupės vadovė Agnė Pilkauskaitė.

Jos teigimu, lietuvaičiai labiausiai vertina daržovių sėklas. „Jų parduodame daugiausia. Tačiau stebime ir prieskoninių augalų sėklų populiarėjimo tendenciją. Per kovą sėklų jau pardavėme 30 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Turime itin platų prieskoninių augalų asortimentą, todėl pastebime ir tai, kad lietuviai labiausiai pasitiki ir vertina būtent lietuvių gamintojų sėklas“, – sakė ji.

A.Pilkauskaitei pritaria ir prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ esančių „Senukų“ direktorės pavaduotoja Reda Minelgaitė. „Vis daugiau jaunų šeimų mūsų sodo konsultantų teiraujasi, nuo ko reikia pradėti, norint užsiauginti daržovių patiems? Ypač aistringai daržovių auginimu domisi jaunimas – vis daugiau jų perka sėklas, kurias galima laikyti tiesiog ant palangės ar balkone.“

R.Minelgaitės teigimu, itin populiarūs ir prieskoninių augalų sodinukai, kuriuos sodo konsultantai padeda įkomponuoti į pasirinktą vazoną ir parinkti durpių substratą, paaiškina, kaip pasodinti ir prižiūrėti augalus.

Vis daugiau žmonių renkasi sveiką gyvenimo būdą

„Šios tendencijos rodo, kad vis daugiau žmonių renkasi sveiką gyvenimo būdą: perka sėklas, jas daigina, augina daržoves ir prieskonius, kuriuose daug vitaminų ir mineralų. Žmonės kasmet vis dažniau nuperka ir daigintuvų – šiltnamių su dangčiu. Ypač skirtų sėkloms daiginti. Tai patogus, funkcionalus ir tvarkingas sprendimas skubančiam miestiečiui“, – sakė A.Pilkauskaitė.

„Sodo centro“ konsultantė Vitalija Rylienė teigia vis dažniau sulaukianti klausimų: kaip, kur ir kada geriausia sodinti daržoves. „Didžioji dalis besiteiraujančių – miestų gyventojai, kurie domisi galimybėmis daržoves auginti ne tik sode, bet ir namuose, balkone. Daugėja ir jaunų šeimų, kurios daržininkyste susidomi išsikėlusios į užmiestį. Klausinėja apie pomidorų, paprikų, baklažanų, salotų, agurkų bei prieskoninių augalų sodinimą“, – pasakoja ji.

Norintiems auginti daržoves, V.Rylienė pataria pasirinkti purų, orui ir vandeniui pralaidų substratą. „Labiausiai tinka jau paruošti durpių mišiniai. Prieš sėją durpių substratą reikėtų išvėdinti purenant ir gausiai sudrėkinti“, – aiškina specialistė.

Jau laikas sėti

Paprikos, pomidorai ir baklažanai – ilgos vegetacijos daržovės, kurios dygsta ilgai. Jas sėti rekomenduojama kovą. Vis dėlto, jei tik dabar susigriebėte nepasėję šių augalų sėklų į dirvą – ne bėda. Pasivyti kaimynes galima panaudojant daigintuvus. Jų pasirinkimas – itin platus. Įvairaus dydžio induose sukuriamos sėkloms dygti itin palankios sąlygos, todėl laiku laistant substratą sėklos dygs greičiau. Norint sulaukti kuo ankstyvesnio pomidorų, baklažanų ir paprikų derliaus, rekomenduojama rinktis kuo ankstyvesnį hibridą, kuris subręsta per 110–120 dienų.

Paprikas reikėtų iš karto sėti į atskirus indelius, nes jų šaknys silpnos, o daigai jautrūs persodinimui. Tam itin jautrūs ir baklažanai. Juos reikia ne tik sėti į atskirus indelius, bet ir itin atsargiai persodinti, stengiantis, kad nubyrėtų kuo mažiau durpių substrato.

Šiltnamyje pomidorus reikėtų sodinti praėjus 50–55 dienoms po to, kai sudygs. Paprikas – 60–80 dienų. Baklažanų daigai sodinami tada, kai sulaukia 60–65 dienų. Vis dėlto derėtų atminti, kad šios rūšies daržoves sodinant nuolatinėje jų augimo vietoje galioja gana išskirtinė taisyklė – kuo persodinami daigai „senesni“ (70–80 dienų), tuo geresnis derlius laukia.

Agurkai auga itin greitai – nuo sėjos iki daigų pasodinimo į dirvą praeina tik 25–35 dienos. Tad planuojant juos sėti, reikia atsižvelgti ne tik į klimato sąlygas ir temperatūrą lauke bei šiltnamyje, bet ir į jų augimo greitį.

Prieskoninių augalų gali užsiauginti kiekvienas

123RF.com nuotr./Priekoniniai augalai
123RF.com nuotr./Priekoniniai augalai

Konsultantė Vitalija per ankstyvąją sėją ragina nepamiršti ir prieskoninių augalų – tai ne tik puiki patiekalų puošmena, bet ir natūralus vitaminų šaltinis, kurį užsiauginti galite ir patys. Didžioji dalis prieskonių – daugiamečiai, todėl kartą juos pasėjus ir tinkamai prižiūrėjus žalumynais bus galima džiaugtis ištisus metus.

Užsiauginus daigelius iš jų galima susikurti puikią kompoziciją, kuri puoš ne tik virtuvę, balkoną, bet ir daržą ar gėlyną. Tereikia pasitelkti šiek tiek fantazijos ir išsirinkti keletą greta mėgstančių augti augalų rūšių. Tarp prieskonių – bazilikų, čiobrelių ar rozmarinų – puikiai derės ir įvairiaspalvės salotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius