-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimės už pinigus nenusipirksi. Ar tikrai?

Ar tiesa, kad už pinigus laimės nenusipirksi? Ekspertai dėl to vis dar nesutaria, o naujas tyrimas rodo, kad šį tą vis dėlto „įmanoma nusipirkti“: tai yra mažiau įtemptą ir ilgesnį gyvenimą, rašo cnn.com.
Šypsena
Šypsena / „Fotolia“ nuotr.

Daugiau uždirbantys amerikiečiai dukart dažniau tvirtino, kad yra puikios sveikatos, patiria mažiau streso negu mažiau uždirbantys jų kolegos. Be to, tai atsispindėjo ir medicininiuose rodikliuose – jų kraujo spaudimas buvo mažesnis.

Tyrimas atskleidė ir tai, kad vis dėlto dabar apskritai kiekvienas patiria daugiau streso negu prieš 4 dešimtmečius.

„Mes esame nustebę, kad visuomenės sveikata prastėja, o ypač ši tendencija išryškėja tarp žemesniam ekonominiam sluoksniui priklausančių žmonių. Mes nežinome, kodėl gaunamos pajamos turi lemiamą įtaką sveikatai – juk jos susijusios su daugeliu gyvenimo aspektų.

TAIP PAT SKAITYKITE: 2017 metų horoskopas: meilė ir santykiai

Pavyzdžiui, nuolatinės pajamos žmogų apsaugo nuo streso, kad neužteks pinigų maistui, pragyvenimui, bei suteikia galimybę rinktis aukščiausio lygio medicinines paslaugas“, – kalbėjo mokslininkai.

Tyrėjai analizavo duomenis apie amerikiečių pajamas, kūno masės indeksą, patiriamo streso lygį, subjektyvius savijautos apibūdinimus, surinktus JAV Ligų kontrolės bei prevencijos centro (The US Centers for Disease Control and Prevention, CDC ) dviem laikotarpiais – nuo 1976-ųjų iki 1980-ųjų metų bei nuo 2009-ųjų iki 2014-ųjų metų.

Tiriamieji buvo suskirstyti į 3 grupes: į mažas, vidutines ar dideles pajamas gaunančius. Tuomet atskirai vertinti kiekvienos grupės dalyvių sveikatos rodikliai ir patiriamo streso lygis.

„Mes atsižvelgėme į tokius rodiklius: kraujospūdis, cholesterolio, trigliceridų kiekis kraujyje, kreatino (atspindinčio inkstų funkciją) ir albumino (kepenų veiklos rodiklio) įvertinimus. Mūsų nuomone, tai yra svarbūs ir daug pasakantys sveikatos žymenys“, – komentavo tyrimo autoriai.

Paaiškėjo, kad amerikiečių atsakymai, kaip jie vertina sveikatą, abiejuose tyrimo laikotarpiuose tiesiogiai priklausė nuo gaunamų pajamų lygio.

Pavyzdžiui, nors nutukusiųjų per pastaruosius 40 metų padaugėjo tarp visų 3 grupių dalyvių, 2009–2014 metų duomenys rodo, kad tarp gaunančiųjų didesnes pajamas yra mažiau žmonių, turinčių problemų dėl antsvorio, nei tarp uždirbančiųjų vidutiniškai ar mažai.

Akivaizdu, jog patiriamo streso lygis vis didėja, tačiau gaunantieji didesnes pajamas teigė gyvenime nesusiduriantys su didele įtampa. Tai ypač išryškėjo vertinant 2009–2014 metų duomenis, tačiau apibendrinus paaiškėjo, kad mažiau uždirbantieji patyrė daugiau streso visu 1976–2014 metų laikotarpiu.

Labiausiai stebina, kad jaunų amerikiečių, manančių, kad yra geros sveikatos, nuo 1970-ųjų sumažėjo 10 proc., o 50–74 metų asmenų, nesiskundžiančių sveikata, padaugėjo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip pakeisti mintis, o kartu – ir gyvenimą?

„Tyrimas pateikė faktus, kaip bėgant laikui kito visuomenės sveikatos būklė, atsižvelgiant į žmonių amžių bei gaunamas pajamas. Deja, mes neturėjome pakankamai duomenų, kad galėtume įvertinti daugiau rodiklių, pavyzdžiui, būtų įdomu išanalizuoti depresijos ir kitų psichikos ligų paplitimo tendencijas.

Mūsų interpretacijos negali būti priimamos vienareikšmiškai, tad tikimės, kad rezultatai, kuriuos gavome, paskatins tolesnius tyrimus“, – kalbėjo mokslininkai.

Pajamų ir sveikatos sąsajas galima paaiškinti tuo, kad daugiau uždirbantieji gali sau leisti aukščiausios kokybės (ar daugiau kainuojančias) paslaugas. Tai JAV itin akivaizdu dėl ten egzistuojančios sveikatos sistemos politikos.

„Gyvenimas nuolat taupant kelia ekonominį, emocinį, psichologinį stresą. O tai tiesiogiai veda prie prastesnės tiek fizinės, tiek psichinės sveikatos. O jei žmogus dar neturi ir sąlygų tinkamai gydytis, tai dar labiau komplikuoja situaciją. Ekonominis nestabilumas, sukeliantis įtampą, varginantis, turbūt nemažai prisideda ir prie didėjančio mirtingumo“, – sakė prof. M.Rankas iš Vašingtono universiteto (Washington University).

Neseniai CDC paskelbti duomenys parodė, kad JAV pirmą kartą nuo 1993-ųjų žmonių tikėtina gyvenimo trukmė sumažėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius