Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

32-ejų vyrui ligos pranašu tapo baltos išmatos: „Tai turėjo mane nužudyti“

Vieną rytą nuėjęs į tualetą 32-ejų Matthew Rosenblumas liko priblokštas – jo išmatos buvo baltos spalvos. Laimei, vyras į tai ranka nenumojo ir apsilankė pas gydytojus. Paaiškėjo, kad mičiganietis sirgo jo amžiui itin reta liga – kasos vėžiu.
Tualetas
Tualetas / 123RF.com nuotr.

„Tyliojo žudiko“ diagnozę išgirdusiam Matthew gyventi buvo duoti vos metai. Visgi suveikus „stebuklingam“ vaistų deriniui, amerikietis gyvenimu džiaugiasi iki šiol.

Kankino stiprus niežulys

Kaip rašo dienraštis „Daily Mail“, pirmuosius kasos vėžio simptomus Matthew pastebėjo 2021-ųjų sausį. Vyras atkreipė dėmėsį, jog numetė svorio, o jo išmatos tapo baltos spalvos.

Iš pradžių vyras manė, kad tokie simptomai jam atsirado dėl Krono ligos. Šį sutrikimą specialistai Matthew diagnozavo, kuomet jam buvo 25-eri. Visgi po kelių dienų jo būklė ženkliai pablogėjo – ėmė siaubingai niežėti delnus ir padus.

Galų gale, amerikietis apsilankė ligoninėje. Skubios pagalbos gydytojai nustatė, kad jo kraujyje yra daug bilirubino – suirusių raudonųjų kraujo kūnelių šalutinio produkto, turinčio įtakos išmatų spalvai.

123RF.com nuotr./Pilvo skausmas
123RF.com nuotr./Pilvo skausmas

Didelis bilirubino kiekis gali rodyti užsikimšimą tulžies latake – į vamzdelį panašioje struktūroje, jungiančioje kepenis su plonąja žarna. Ultragarsas atskleidė šio vamzdelio susiaurėjimą, kurį gydytojai bandė ištempti naudodami stentą.

„Nebuvo jokio skubos jausmo. Jie nemanė, jog tai būtų kažkas baisaus“, – tvirtino Matthew.

Po kelių mėnesių gydytojai stentą pašalino, tačiau simptomai pacientui atsinaujino. Nors jį gydęs gastroenterologas buvo įsitikinęs, kad vėžiu vyras tikrai neserga, visgi vos po dviejų valandų Matthew tyrimų rezultatai parodė, jog pilve jis turi auglį.

Vėžys buvo išplitęs į kitus organus

Paaiškėjo, kad mičiganietis sirgo ketvirtos stadijos kasos vėžiu, trečia pagal mirtingumą ligos forma Jungtinėse Valstijose. Šis vėžys pramintas „tyliuoju žudiku“, nes pacientai retai jaučia simptomus iki tol, kol liga neišplinta į kitas kūno vietas ir tampa nepagydoma. Maždaug 80 proc. atvejų liga diagnozuojama vėlyvoje stadijoje, kai tikimybė išgyventi daugiau nei 5 metus sumažėja iki 3 proc.

Dažnai pasitaikantys kasos vėžio simptomai yra skrandžio skausmas, apetito praradimas, svorio kritimas, gelta, tamsus šlapimas, šviesios arba plūduriuojančios išmatos, nuovargis ir niežulys.

Dauguma sergančiųjų kasos vėžiu yra vyresni nei 65 metų. Tik 1,9 proc. sergančiųjų būna tokio amžiaus kaip Matthew. Kaip pažymėjo vyras, šią ligą diagnozuoti anksti yra išties labai sunku.

123RF.com nuotr./Kasos vėžys
123RF.com nuotr./Kasos vėžys

„Kasa yra giliai kūne. Ankstesni simptomai yra labai niuansuoti, gali likti nepastebėti, taip pat gali būti klaidingai diagnozuojami kaip daugybė kitų dalykų. Iki to laiko, kai pajunti simptomus, vėžys jau būna išplitęs už kasos ribų“, – tikino jis.

Iš pradžių amerikiečiui ketinta atlikti Whipple'io procedūrą – pašalinti kasos galvutę, dalį plonosios žarnos, dalį tulžies latako, tulžies pūslę ir kai kuriuos aplinkinius limfmazgius. Visgi, anot chirurgo, prapjovę vyrą jie pamatė, kad vėžys jau buvo išplitęs į kitus organus, tad planą reikėjo keisti.

Vietoj to, Matthew buvo paskirtas šešių mėnesių trukmės chemoterapinių vaistų kursas. Vis tik, vaistai nesugebėjo sumažinti naviko.

„Tuo metu nebuvau tikras, kad būsiu ypatingas atvejis ar stebuklas. Maniau, kad jau viskas“, – prisipažino pacientas.

„Tai turėjo mane nužudyti, bet aš nemiriau“

Gydytojai išsiaiškino, kad Matthew turėjo BRCA2 geno mutaciją, kuri yra susijusi su keliomis vėžio formomis, įskaitant krūties ir kasos vėžį. Tai specialistus paskatino manyti, kad padėti vyrui galėtų tikslinė terapija. Nepaisant to, onkologo prognozės geros nebuvo. „Su gydymu tau gali likti vieneri ar treji metai, bet tik tiek“, – teigė jis pacientui.

Tiesa, viskas klostėsi daug geriau, nei tikėtasi. Matthew pradėjo ženkliai gerėti.

„Kai po maždaug trijų mėnesių man buvo atliktas pirmas tyrimas, kai kurios dėmės ant mano kepenų jau buvo pradėjusios nykti. Man nenuslinko plaukai. Kai man buvo diagnozuota liga, svėriau 97,5 kg ir per stebuklą išlaikiau savo svorį“, – pasakoja amerikietis.

123RF.com nuotr./Ligoninė
123RF.com nuotr./Ligoninė

2022-ųjų kovą gydytojams nepavyko vyrui nustatyti jokio vėžio, išskyrus pirminį naviką. Jiems pavyko sėkmingai atlikti Whipple’io operaciją ir pašalinti didžiąją dalį vėžio.

Kitus 6 metus Matthew likusią auglio dalį turės tirtis kas 3 mėnesius. Visgi vyras prisipažino, kad, nors ir įveikė gydytojų pateiktus šansus, tikimybė, kad išgyvens tuos 6 metus, yra astronomiškai maža. „Kasos vėžys turi nepaprastai mažą 5 metų išgyvenamumą“, – tikino jis.

Nepaisant to, mičiganietis stengiasi neprarasti optimizmo ir siekia, jog ir kiti pacientai kasos vėžio automatiškai nelaikytų mirties nuosprendžiu.

„Svarbu atsiminti, kad jūs nesate statistika. Man buvo diagnozuota tai, ko neturėjau turėti savo amžiuje. Tai buvo labai mažai tikėtina. Tai turėjo mane nužudyti, bet aš nemiriau. Tad tam tikra prasme įveikiau šansus ne vieną, o du kartus“, – teigė Matthew.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius