-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Epideminį sergamumo lygį pasiekė 26 savivaldybės: susirgus patariama likti namuose

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), Lietuvoje sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) skaičius per savaitę dar padidėjo, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Serganti moteris
Serganti moteris / 123RF.com nuotr.

49-ąją šių metų savaitę (gruodžio 4–10 d.) bendras minėtų ligų sergamumo rodiklis siekė 1720,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų, 48-ąją savaitę (lapkričio 27 d. – gruodžio 3 d.) jis buvo mažesnis – 1603,0 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo rodiklis praėjusią savaitę buvo užregistruotas Utenos apskrityje, didžiausias išliko Vilniaus apskrityje.

Epideminį sergamumo lygį pasiekė 26 savivaldybės, t. y. peržengė 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą. Tačiau iki šios dienos nė viena savivaldybė epidemijos nėra paskelbusi. Vertinant epidemiologinę situaciją, kompleksiškai vertinami tiek gripo, tiek COVID-19 ligos, tiek kitų ŪVKTI rodikliai.

Primename, kad priimant sprendimą dėl epidemijos paskelbimo, būtina atsižvelgti ir į papildomus kriterijus, pavyzdžiui, hospitalizacijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos lovų užimtumą dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos. NVSC specialistai bendradarbiauja su savivaldybių atstovais, kurių duomenimis, kol kas situacija tiek ugdymo įstaigose, tiek asmens sveikatos priežiūros įstaigose (ASPĮ) yra įprasta.

Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 27 asmenys: 14 vaikų (0–17 m.), 1 asmuo priklausantis 18–64 m. amžiaus grupei ir 12 vyresnių nei 65 m. amžiaus asmenų. Intensyvios terapijos skyriuose buvo gydomas 1 asmuo (>65 m. amžiaus).

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2023 m. 48-ąją savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 86 ėminiai, iš kurių 3-uose ėminiuose buvo aptiktas A tipo gripo virusas ir 4-uose – respiracinis sincitinis virusas (RSV).

Europos respiracinių virusų priežiūros tinklo (ERVISS) duomenimis, 48 savaitės pabaigoje (iki 2023 m. gruodžio 3 d.) toliau registruojamas didėjantis sergamumas kvėpavimo takų ligomis (gripu ir ŪVKTI) daugumoje ES ir (arba) EEE šalių. Matomas didesnis sergamumas COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), lyginant su kitomis ŪVKTI, tarp jų ir gripu. COVID-19 ligos sunkių atvejų, kuriems prireikė hospitalizacijos, skaičiai didžiausi tarp 65 m. ir vyresnių asmenų.

Europoje sergamumas RSV ir toliau auga, ypač 0–4 m. amžiaus grupėje.

Sunegalavę likite namuose

Saugantis peršalimo ligų NVSC specialistai ragina kruopščiai laikytis higienos taisyklių: kosint ir čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis (galima užsidengti skepetaite ar sulenkta alkūne); reguliariai plauti rankas su muilu (ne trumpiau kaip 20–30 sekundžių) stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač nešvariomis rankomis; dažnai drėgnu būdu valyti ir vėdinti patalpas; viešose uždarose vietose (paslaugų teikimo vietose, renginiuose, maldos namuose, viešajame transporte ir kitose uždarose vietose, kurios prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių) rekomenduojama dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius.

NVSC specialistai ragina, jei įmanoma, rinktis nuotolinį darbą. Jeigu jaučiate simptomus ir atlikote COVID-19 testą, tačiau jo atsakymas buvo neigiamas, raginame nesilankyti šventiniuose darbo vakarėliuose, nes, tikėtina, kad sergate kita infekcija, pavyzdžiui gripu, RSV ar kt.

Jei dar nesuspėjote ar abejojote dėl skiepų nuo gripo ir COVID-19, dar turite galimybę apsisaugoti pasiskiepijant vieno vizito pas gydytoją metu. Ypač raginame suskubti skiepytis rizikos grupėms priklausantiems asmenims. Šios dienos duomenimis, nuo rugsėjo mėn. valstybės biudžeto lėšomis sezoninio gripo vakcina buvo paskiepyti 208 694 rizikos grupėms priklausantys asmenys. Nuo spalio 5 d. COVID-19 vakcina pasiskiepijo 48 032 asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius