-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 18

Kokių klaidų nedaryti vaikui peršalus ir kiek „normalu“ sirgti per metus?

Sloga, gerklės skausmas, kosulys, pakilusi temperatūra – vieni pagrindinių simptomų, kuriais šiuo metu dažnas skundžiasi. Kaip ir kasmet, šaltuoju sezonu, anot specialistų, vėl gerokai yra išaugęs vaikų sergamumas gripu bei ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis.
Gydytojas Aivaras Mačiukas atsako, kokių klaidų nedaryti vaikui peršalus
Gydytojas Aivaras Mačiukas atsako, kokių klaidų nedaryti vaikui peršalus / 123RF ir Manodaktaras.lt nuotr.

Kaip tinkamai gydyti ir slaugyti mažus vaikus – portale manodaktaras.lt kalbamės su Tauragės „InMedica“ klinikos vaikų ligų gydytoju Aivaru Mačiuku.

– Kodėl šaltuoju metu stebimas dažnesnis mažų vaikų sirgimas peršalimo ligomis?

– Gimęs kūdikis imuniteto dar neturi, tad visą apsaugą gauna tik iš motinos pieno ir skiepų. Tačiau po šešto mėnesio ši apsauginė funkcija silpsta ir tai, kas nesuformuota skiepų, tą pradeda „gaudyti“ iš aplinkos ir sirgti, ypač kolektyvus lankantys vaikai.

Kiekvieną kartą, kai mažas vaikas suserga, jo imuninė sistema pradeda kovoti su virusais ir bakterijomis, o tai leidžia ateityje, vėl patekus tokiam pačiam virusui ar bakterijai į organizmą, jį sunaikinti ir sirgti lengviau. Tai yra natūralus imunitetas. Jeigu mes atliekame vaikui imunizaciją (skiepijame) – tai yra įgytas imunitetas. Suaugusiųjų imuninė sistema jau yra susiformavusi, todėl sergama rečiau. Vyresniame amžiuje imuninė sistema silpnėja, todėl turime stengtis apsaugoti savo senelius ir tėvus nuo užsikrėtimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius