Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suvalgęs per daug arbūzo žmogus vos nemirė: ko nežinome apie šį vaisių?

Traškus arbūzo kąsnelis karštą dieną gali atrodyti kaip tobulas troškulio malšinimo būdas. Artėjant arbūzų sezonui daugelis laukia šio natūraliai saldaus vaisiaus. Turint omenyje, kad 92 procentus arbūzo sudaro vanduo, jūs manote, kad jis tikrai negali pakenkti jūsų sveikatai, tiesa? Taip, bet keli atvejai rodo, kad ne visada.
Arbūzas
Arbūzas / Shutterstock nuotr.

Trys žurnale „Annals of Internal Medicine“ paskelbti atvejų tyrimai atskleidė nepakankamai įvertintą problemą. Arbūzuose yra daug kalio. Paprastai tai nesukeltų problemų, tačiau žmonėms, sergantiems lėtine inkstų liga, kurių, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose yra apie net 35,5 milijono, arba apie 14 proc. gyventojų, tai gali būti pavojinga, rašoma postimees.ee.

Lėtine inkstų liga vadinama bet kokia būklė, kuri pažeidžia inkstų gebėjimą filtruoti kraują ir šalinti atliekas. Iki 90 proc. sergančiųjų inkstų nepakankamumu nežino, kad serga šia liga, nes ji paprastai diagnozuojama vėlesnėse ligos stadijose, kai simptomai tampa labiau pastebimi.

Vida Press nuotr./Arbūzo salotos su feta
Vida Press nuotr./Arbūzo salotos su feta

Kodėl kalis yra svarbus ir kodėl didelis kalio kiekis yra žalingas?
Kalis būtinas normaliam visų ląstelių funkcionavimui. Jis reguliuoja širdies ritmą, užtikrina raumenų susitraukimą ir tinkamą nervų funkciją, reguliuoja skysčio kiekį ląstelės viduje.

Įprastas kalio kiekis suaugusiųjų kraujyje yra 3,6–5,2 milimolio litre (mmol/l). Mažesnis nei 3,5 mmol/l kalio kiekis laikomas mažu (hipokalemija), o didesnis nei 5,5 mmol/l – dideliu (hiperkalemija).

Nors hipokalemija taip pat gali būti pavojinga gyvybei, šiame pasakojime daugiausia dėmesio skiriama hiperkalemijai. Lengva hiperkalemija gali neturėti jokių simptomų, o maždaug 6,5-7 mmol/l kalio kiekis gali sukelti širdies ritmo sutrikimus, įskaitant asistoliją, kai širdis nustoja veikti, raumenų silpnumą ar paralyžių.

Žmonėms, sergantiems lėtinėmis inkstų ligomis, minėti sipmtomai gali pasireikšti su maistu suvartojus per didelį kalio kiekį, tai gali sukelti rimtų sveikatos negalavimų.

Žurnale „Annals“ aprašyta trijų pacientų, sergančių skirtingomis lėtinių inkstų ligų formomis, hiperkalemija. Ji išsivystė po to, kai tris savaites ar du mėnesius jie valgė didelį kiekį arbūzų.

123RF.com nuotr./Arbūzas
123RF.com nuotr./Arbūzas

1 pacientas – samonės netekimas

56 metų vyras, sergantis nuo insulino priklausomu 2 tipo cukriniu diabetu ir sunkia (4 stadijos) lėtine inkstų liga, buvo paguldytas į intensyviosios terapijos skyrių po 15 sekundžių trukusio sąmonės netekimo epizodo.

Atlikus skenogramą buvo nustatytas pavojingai mažas kraujospūdis ir širdies susitraukimų dažnis – 20 dūžių per minutę. Normalus širdies susitraukimų dažnis ramybės būsenoje yra nuo 60 iki 100 dūžių.

Atlikus laboratorinius tyrimus nustatyta, kad kalio kiekis buvo 7 mmol/l.

Vyras teigė, kad pastaruosius du mėnesius kiekvieną vakarą suvalgydavo didelį kiekį arbūzų. O prieš patenkant į ligoninę vyro įprasti kalio rodikliai būdavo apie 4,5-5 mmol/l.

Gydytojai diagnozavo hiperkalemiją, kurią sukėlė padidėjęs kalio suvartojimas su maistu sergant lėtine inkstų liga. Rekomendavus sumažinti arbūzų vartojimą, hiperkalemija nepasikartojo.

2 pacientas – reikėjo gaivinti

72 metų vyras, sergantis išemine kardiomiopatija ir kuriam implantuotas automatinis kardioverteris-defibriliatorius, buvo atvežtas į priėjimo po to, kai jį teko gaivinti.

Vyro kraujospūdis buvo 176/90 mmHg, o širdies susitraukimų dažnis reguliarus – 66 dūžiai per minutę, kardiograma irgi normali. Laboratorinių tyrimų rezultatai parodė, kad kalio kiekis buvo 6,6 mmol/l. Pacientas vartojo vaistus nuo aukšto kraujospūdžio.

„Scanpix“ nuotr./Arbūzas
„Scanpix“ nuotr./Arbūzas

Vėliau gauta informacija atskleidė, kad dėl vieno VT (skilvelinės tachikardijos) ir VF (skilvelių virpėjimo) epizodo buvo panaudotas elektrošokas. VT – tai būklė, kai apatiniai širdies skilveliai plaka labai greitai. VF – tai būklė, kai jie susitraukia greitai ir nereguliariai, kas yra pavojinga gyvybei, nes neleidžia širdžiai efektyviai pumpuoti kraujo.

Gavus ligos istoriją, vyras atskleidė, kad maždaug mėnesį prieš epizodą per dieną išgerdavo po dvi stiklines arbūzų sulčių. Gydytojai padarė išvadą, kad vaistai ir didelis su maistu gaunamo kalio kiekis sumažino inkstų gebėjimą išskirti kalį ir sukėlė hiperkalemiją, kuri ir iššaukė širdies aritmiją. Vyras buvo informuotas apie tai, kad svarbu vengti maisto produktų, kuriuose yra daug kalio, ir po trijų mėnesių kalio kiekis buvo normos ribose.

3 pacientas

36 metų moteriai, sergančiai paskutinės stadijos inkstų liga ir gydomai hemodialize, ambulatorinės dializės skyriuje kas mėnesį atliekamų tyrimų metu nustatyta pasikartojanti besimptomė hiperkalemija.

Gydytojai pastebėjo, kad nepaisant dializės, kalio kiekis kraujyje padidėjo iki 7,4 mmol/l. (Anksčiau jis buvo 5 mmol/l ir mažiau.)

Moteris prisipažino, kad ankstesnes tris savaites kasdien valgė daug arbūzų, kurie, kaip manoma, ir buvo jos hiperkalio priežastis.

Ko mus moko šie atvejai?

Kalio yra tokiuose vaisiuose kaip džiovinti abrikosai, džiovintos slyvos, razinos, apelsinų sultys, o geriausiai žinomi kalio šaltiniai – bananai. Jo taip pat yra daržovėse, pavyzdžiui, bulvėse, špinatuose, pomidoruose ir brokoliuose, piene, jogurte, mėsoje, paukštienoje, žuvyje, lęšiuose, pupelėse, sojos pupelėse ir riešutuose.

Įrodžius, kad kalio vartojimas susijęs su mažesne suaugusiųjų kraujospūdžio, širdies ligų ir insulto rizika, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) 2023 m. rekomendavo suaugusiesiems padidinti su maistu gaunamo kalio kiekį bent 90 mmol per dieną (3510 mg per dieną).

Tačiau, kaip rodo ši atvejų serija, didelis kalio kiekis gali kelti pavojų gyvybei žmonėms, kurių inkstų funkcija sutrikusi. Žmonės žino, kad bananuose gausu kalio, tačiau mažiau žinoma, kad šio mineralo gausu ir arbūzuose. Arbūzo skiltelėje yra 320 mg kalio, o 35-45 cm ilgio skiltelėje – net 5060 mg, t. y. beveik pusantro karto daugiau nei rekomenduojama paros norma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius