Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vitaminas B1 – nepelnytai nuvertintas geros savijautos šaltinis

Dažnas iš mūsų nenorėtų sutikti, kad teisūs tie, kurie sako, kad esame tai, ką valgome: įtemptas gyvenimo būdas dažnai ne tik sutrumpina pagrindinio dienos valgymo – pietų – laiką vos iki 15 minučių, bet ir neretai priverčia apsiriboti sumuštiniu, greitu maistu ar pusfabrikačiais, o kartais apskritai pamirštame pavalgyti. Po tokių kompromisų ne tik atsiranda virškinimo problemų, bet ir blogėja nuotaika, atmintis, trinka kitos organizmo funkcijos.
Selenas ne tik apsaugo nuo vėžio, bet ir stabdo ląstelių senėjimo procesus
Gera savijauta / Projekto partnerio nuotr.

Paslaptingas vitamino B1 trūkumas

Viena iš priežasčių, kodėl suprastėja nuotaika, jaučiamės pavargę, skauda galvą, blogėja dėmesio koncentracija, sutrinka virškinimas, tirpsta rankos ir kojos, o blauzdas traukia mėšlungis, yra vitamino B1 (taip pat vadinamo tiaminu) trūkumas.

Vitamino B1 trūkumas yra itin paplitęs. Dažnai į tai neatkreipiama dėmesio, nes vitamino B1 trūkumas pasireiškia nespecifiniais simptomas ir kiekvienam asmeniui skirtingai.

Vitaminas B1 organizme atlieka daug svarbių funkcijų: jis reikalingas perduodant nervinius impulsus ir palaikant normalią smegenų veiklą, yra būtinas gauti energijos angliavandenių apykaitos cikle ir skaidant gliukozę, didina skrandžio motoriką ir sekreciją, gerina apetitą, užtikrina normalų širdies ir raumenų darbą.

Žalingo gyvenimo būdo įtaka organizmui

Dažniausia vitamino B1 trūkumo priežastis yra prasta mityba ir per mažas judėjimas. Piktnaudžiaujant saldumynais ir daug rafinuotų angliavandenių turinčiais produktais (konditerijos gaminiais, picomis), alkoholiu ar daug kofeino turinčiais gėrimais, tokiais kaip kava ir juoda arbata, organizme mažėja tiamino ir jaučiame žalingus oksidacinio streso padarinius.

Dažniausia vitamino B1 trūkumo priežastis yra prasta mityba, per mažas judėjimas, organizmą alinanti dieta, alkoholio vartojimas.

Oksidacinio streso metu susidaro laisvieji deguonies radikalai, kurie žaloja organizmo ląstelių membranas ir taip sutrikdo jų funkciją. Šio žalingo proceso pasekmes dar labiau stiprina vitamino B1 trūkumas.

Neseniai 15 min atliktas tyrimas atskleidė, kad viename puodelyje kavos su saldžiais priedais gali būti net iki 35 gramų cukraus (beveik 9 arbatiniai šaukšteliai). Dietologės teigimu, toks cukraus kiekis jau viršija paros normą.

Gausus cukraus turinčių produktų vartojimas sotumo jausmą suteikia tik trumpam, tačiau tokiuose produktuose mažai arba visai nėra baltymų, mineralinių ir kitų organizmui reikalingų mineralinių medžiagų, taip pat jie labai apkrauna kasą, gali paskatinti cukrinio diabeto išsivystymą.

Smaguriautojams, sunkiai įsivaizduojantiems savo dieną be pyragėlių, saldainių ir saldžių gėrimų, svarbu gauti didesnį vitamino B1 kiekį, kad būtų palaikoma normali angliavandenių apykaita organizme.

Kai trūksta vitamino B1, gliukozė skaidoma tik iš dalies ir dėl to pirmiausia nukenčia tie organai, kurių pagrindinis energijos šaltinis yra angliavandeniai (pvz., smegenys).

Fotolia nuotr./Cukrus
Fotolia nuotr./Cukrus

Būklės, kurių metu organzimui būtinas didesnis vitamino B1 kiekis

Daugiau vitamino B1 reikia vartojant antibiotikus ir kontraceptines tabletes, taip pat tokias šarminančias medžiagas kaip soda ir konservantas, sieros dioksidas.

Asmenims, kurie serga lėtinėmis ligomis, ypač kepenų, virškinamojo trakto, nervų sistemos ligomis ar cukriniu diabetu, taip pat tiems, kuriems reikalingas pakaitinis gydymas dializėmis, išsivysto lėtinis vitamino B1 trūkumas, todėl gydytojai pataria šio vitamino suvartoti daugiau.

Sergantiesiems diabetu vitaminas B1 padeda palaikyti gliukozės kiekį kraujyje. Taip pat tiaminas padeda organizmui atsigauti po streso, sunkių ligų, operacijų.

Ypač svarbu gauti daugiau vitamino B1 tiems žmonėms, kurių mityba nesubalansuota, vegetarams, veganams, kurie itin kruopščiai neseka suvartojamų maisto medžiagų, vitaminų ir mikroelementų balanso, taip pat badavus ar laikantis itin griežtos dietos, kai gaunamų maisto medžiagų nepakanka organizmo poreikiams patenkinti.

Sergantiesiems diabetu vitaminas B1 padeda palaikyti gliukozės kiekį kraujyje.

Lietuvos Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, 2014 m. alkoholio suvartojimas vienam, vyresniam nei 18 metų asmeniui buvo 12,7 litro absoliutaus (100 proc.) alkoholio, įsigyto šalies mažmeninės prekybos ir maitinimo įmonėse.

Nors statistika iš tiesų bauginanti, ekspertai teigia, kad didžiąją dalį šio kiekio suvartoja nuolat geriantys šalies gyventojai. Tačiau dažnas neretai išgeria keletu vyno taurių ar alaus bokalų daugiau, negu planavo. Alkoholio vartojimas ypač kenkia kasai, kepenims, skrandžiui ir smegenims, žalingą jo poveikį gali pristabdyti gaunamas didesnis vitamino B1 kiekis.

Geriausias būdas papildyti organizmo tiamino atsargas

Benfotiaminas yra riebaluose tirpi vitamino B1 forma, todėl įsisavinamas geriau ir patenka ten, kur organizmui būtina.

Vitamino B1 gausu sėlenose, ankštiniuose augaluose, riešutuose, mielėse, mėsoje. Ypač daug tiamino yra grūdų luobelėse, rupaus malimo grūdiniuose produktuose. Termiškai apdorojant produktus (verdant ir kepant), šis vitaminas skyla ir dėl to jo pasisavinama mažiau.

Įprastas vitaminas B1 yra tirpus vandenyje, todėl prastai pasisavinamas iš kombinuotų maisto papildų. Turimomis mokslo žiniomis, būtent aktyvi tiamino rezorbcija yra pati svarbiausia, todėl vandenyje tirpių tiamino vaistinių preparatų pasisavinimas kartais gali būti lėtas ir nepatikimas.

Benfotiaminas yra riebaluose tirpi vitamino B1 forma, todėl įsisavinamas geriau ir patenka ten, kur organizmui būtina.

Benfotiaminas – geros savijautos garantas

Tyrimų duomenimis, benfotiaminas stabdo nesveikos mitybos, svaigalų ar ligų sukeltą kenksmingų medžiagų apykaitos produktų kaupimąsi, gerina savijautą.

Streso, ligų, įtempto gyvenimo būdo padarinius, sukeliančius sveikatos pablogėjimą ir nemalonius simptomus, gali palengvinti benfotiaminas.

Efektyviai papildant organizmą gerai įsisavinamu vitaminu B1, mažėja žalingas oksidacinio streso poveikis, palaikoma gera širdies, raumenų, žarnyno, nervų sistemos funkcija ir gerėja savijauta.

Pasitikime vasarą sveikesni, darbingesni ir geresnės nuotaikos!


Straipsnio numeris LT/BenArt/PA/I/03/01/04.16/15m

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius