Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 06 22

Ikrauk.lt skaitytojo skundas: daugiau kaip 200 MRU Teisės fakulteto absolventų šiais metais negaus diplomų. Ar taip universitetas bando pasipelnyti iš studentų?

Į 15min.lt redakciją kreipėsi skaitytojas norėdamas išsiaiškinti, kodėl tiek daug Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės fakulteto studentų šiais metais gali likti be mokslų...

Į 15min.lt redakciją kreipėsi skaitytojas norėdamas išsiaiškinti, kodėl tiek daug Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės fakulteto studentų šiais metais gali likti be mokslų baigimo diplomų.

„Tiesiog kviečiu pasidomėti, kodėl net 220 MRU Teisės fakulteto absolventų šiais metais negaus diplomų. Baigiamųjų egzaminų neišlaikė net tie studentai, kurie per visą gyvenimą nėra gavę skolos. Verta pažymėti ir tai, kad vieno valstybinio egzamino perlaikymas kainuoja 130 Lt.

Tai yra, vien iš teisės fakulteto įkris ~ 30000 Lt, o jei studentas neišlaikė abiejų valstybinių egzaminų, tai suma bus dar didesnė. Jei apie 50 proc. studentų neišlaiko baigiamojo egzamino, tai kokią studijų kokybę teikia universitetas? O gal MRU eilinį kartą daro pinigėlius iš oro?“ – redakcijai siųstame laiške rašė 15min.lt skaitytojas.

Universitetas įsipareigoja užtikrinti studijų kokybę

Ikrauk.lt susisiekus su MRU visuomenės informavimo vadybininku Kęstučiu Saldžiūnu, šis redakcijai atsiuntė universiteto poziciją dėl išsakyto skaitytojo skundo.

Mykolo Romerio universiteto Statute numatyta, kad Universitetas vykdo visų studijų pakopų programas, užtikrindamas studijų kokybę.

MRU Studijų tvarkoje numatyta, kad Universitetas įsipareigoja suteikti pirmosios pakopos – bakalauro kvalifikacinį laipsnį, kai šia studijas baigęs studentas „turi sistemingų žinių ir supratimą apie naujausius studijuojamos krypties pasiekimus; geba juos taikyti profesinėje veikloje; gali formuluoti ir pagrįsti savo studijų srities sprendimus; geba rinkti ir interpretuoti studijų srities duomenis, kurių reikia svarbioms visuomeninėms, profesinėms ar mokslinėms problemoms spręsti; geba perteikti informaciją, idėjas, problemas ir sprendimus specialistų ir ne specialistų auditorijoms; yra socialiai ir pilietiškai brandus asmuo; turi pakankamai išlavintus savarankiško mokymosi įgūdžius, būtinus darbinei veiklai ir studijoms kitoje pakopoje“.

Kitaip sakant, Universitetas, priimdamas asmenis studijuoti ir suteikdamas jiems kvalifikacinį studijų laipsnį, įsipareigoja užtikrinti studijų kokybę ir  prisiima atsakomybę, kad diplomą gaunantis studentas turės tinkamų sistemingų žinių ir gebės jas taikyti profesinėje veikloje.

Kasmet pašalinama apie 2000 studentų

Mykolo Romerio universitetas didžiulį dėmesį skiria aukštai studijų kokybei ir tinkamam absolventų parengimui. Dėl akademinio nepažangumo, dėl nesugebėjimo studijuoti, deja, kiekvienais metai pašalinama apie 2000 studentų.

Kalbant apie baigiamąjį egzaminą, tai – viena galutinių akademinio atsiskaitymo formų, kurios metu patikrinamos studentų žinios ir gebėjimai. Žinoma, tai sudėtingų žinių reikalaujantis kompleksinis egzaminas, kuriam reikalingas tinkamas pasirengimas. Nepasirengęs baigiamajam egzaminui studentas yra vertinami nepatenkinamai, konstatuojant, kad jis nemoka pagrindinės baigiamojo egzamino programos medžiagos, turi tik neesminiu žinių arba iš viso jų neturi, arba turimos žinios yra klaidingos, jis nesugeba atskleisti dalyko esmės, nesugeba atsakyti i pateiktus klausimus.

Juk tinkamų žinių ir gebėjimų neturintis studentas negalės jų taikyti toje profesinėje veikloje, kuriai, prisiimdamas atsakomybę, jį ruošia Universitetas. 

Todėl baigiamieji egzaminai MRU visada išlieka aukšto lygio, įgyvendindamas savo misiją Universitetas negali jų adaptuoti pagal tai, kiek studentams jiems yra pasirengęs.

Universitete visada labai atidžiai yra parenkamos baigiamųjų egzaminų laikymo  komisijos.  Šie egzaminai yra organizuojami laikantis visų  MRU studijas reglamentuojančių normų. Komisijų pirmininkais ir nariais yra skiriami kompetentingi specialistai. Visi baigiamieji egzaminai vykdomi raštu.

Baigiamuosius studentų darbus tikrina mažiausiai 3 komisijos nariai

Pasibaigus egzamino laikui, rašto darbai yra koduojami, todėl yra išvengiama subjektyvaus vertinimo. Kiekvieną studento darbą tikrina mažiausiai 3 komisijos nariai. Įvertinimas apskaičiuojamas pagal aritmetinį vidurkį. Galutinis įvertinimas priimamas komisijos posėdyje atviru balsavimu paprasta balsų dauguma. Todėl kiekvieno studento darbo įvertinimas yra svarstomas atskirai. Tik pasirašius protokolą, darbai yra iškoduojami.

Kalbant apie situaciją MRU Teisės fakultete, tenka konstatuoti, kad magistrantūros studijose 36 absolventams šiais metais nebus įteikti diplomai. Iš jų 2 studentai neapsigynė parengtų baigiamųjų darbų. Visi kiti studentai dėl įvairių priežasčių nesigynė baigiamųjų darbų.

Bakalauro studijose šiais metai 189 studentams nebus įteikti diplomai, nes jie neišlaikė vieno ar dviejų baigiamųjų egzaminų. 531 Teisės fakulteto bakalaurams, sėkmingai baigusiems studijas, bus įteikti diplomai. Atitinkamai, 2012 m. 180 studentams nebuvo įteikti diplomai, o juos gavo 515 bakalaurų.

Atkreipiame dėmesį, kad šįmet iš 189 MRU TF studentų tik 10 studentų per visus studijų metus nėra turėję skolų, jų visų studijų rezultatų vidurkis 7,5. Likusi studentų dalis visų studijų metu yra turėję akademinių skolų. Sesijinių egzaminų galutiniai vertinimai susideda iš dalyko kaupiamojo  balo ir egzamino dalies. Kaupiamasis balas, priklausomai nuo studijų programos, sudaro 30-40 proc. galutinio vertinimo. Tai pakankamai didelė dalis – ją studentai susirenka per visą semestrą (-us) aktyviai dalyvaudami seminaruose, savarankiškai rašydami projektus, esė, pristatymus ir pan.

Studentai, neišlaikę baigiamojo egzamino, gali pakartotinai laikyti baigiamąjį egzaminą sumokėję Universiteto nustatytą mokestį – 130 Lt. Jiems sudaromos visos sąlygos savarankiškai studijuoti: jie gali naudotis visą naktį veikiančia MRU biblioteka, suteikiama galimybė prisijungti prie duomenų bazių, naudotis elektronine studijų aplinka moodle ir kitomis studijoms reikalingomis priemonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius