Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 01

Pirmą kartą Lietuvoje - konkursas „Vėjo iššūkis“

Gegužės 23 d. Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinėje mokykloje vyko Kauno miesto mokinių pagamintų vėjo jėgainių modelių konkursas „Vėjo iššūkis“ – pirmas tokio tipo...
Konkurso nugalėtojai
Konkurso nugalėtojai

Gegužės 23 d. Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinėje mokykloje vyko Kauno miesto mokinių pagamintų vėjo jėgainių modelių konkursas „Vėjo iššūkis“ – pirmas tokio tipo renginys Lietuvoje.  Konkursą organizavo Lietuvos energetikos instituto Atsinaujinančių energijos šaltinių laboratorijos Vėjo energetikos informacijos centras kartu su Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurine mokykla. Renginys vainikavo visą mėnesį trukusį žinių apie vėjo energetiką kaupimo, vėjo jėgainių modelių gamybos ir pasiruošimo etapą.

Konkurse dalyvavo 7-9 klasių mokinių komandos iš 8 Kauno miesto ugdymo įstaigų: Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų mokyklos, Kauno Antano Smetonos gimnazijos, Kauno Eigulių pagrindinės mokyklos, Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinės mokyklos, Kauno Juozo Grušo meno vidurinės mokyklos, Kauno Juozo Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos, Kauno Viktoro Kuprevičiaus vidurinės mokyklos, VDU „Rasos“ gimnazijos.

Pagrindinė konkurso užduotis buvo sukurti veikiantį vėjo jėgainės modelį, panaudojant organizatorių suteiktas detales ir laikantis tam tikrų apribojimų. Modeliai buvo gaminami naudojant vienodus generatorius, todėl pagaminamos energijos kiekį lėmė modelio konstrukcija, kuriai sukurti mokiniai pasitelkė visą savo fantaziją ir žinias. Žinių ir įgūdžių prireikė daug, nes pagaminti vėjo jėgainės modelį, kuris gamintų elektros energiją, pasirodo, ne taip paprasta, todėl daugelis komandų susidūrė su įvairiais sunkumais. Džiugu, kad mokiniai nenuleido rankų ir, vadovaujami kūrybingų bei iniciatyvių mokytojų, pagamino veikiančius modelius.

Renginio metu mokinių kūrybinio darbo rezultatus ir teorines žinias apie vėjo energetiką vertino kompetentinga komisija. Tai Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius Saulius Pikšrys, Lietuvos energetikos instituto Atsinaujinančių energijos šaltinių laboratorijos vadovas dr. Mantas Marčiukaitis, UAB „ST projektai“ direktorius Jonas Balčiūnas, Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rasa Puniškienė, Kauno technologijos universiteto Dizaino ir technologijų fakulteto Aprangos ir polimerinių gaminių technologijos katedros docentė dr. Ada Gulbinienė ir Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto Dizaino katedros dėstytoja Dovilė Gaižauskienė.

Konkursui buvo pagaminti įvairios konstrukcijos vėjo jėgainių modeliai: horizontalios ir vertikalios ašies, su trimis ir su šešiomis mentėmis, su pavarų mechanizmu ir be jo, panaudotos įvairios medžiagos – plastikas, metalas, medis, putplastis ir kt. Gamybai pasirinktų medžiagų bei konstrukcijų privalumai atsiskleidė energijos gamybos rungties metu: specialiame vėjo tunelyje buvo matuojamas modelių pagamintas energijos kiekis per minutę.

Renginio pabaigoje vertinimo komisijai susumavus už modelio dizainą, aprašymą bei mokinių teorines žinias gautus ir energijos gamybos rungties metu pelnytus balus, buvo išrinktos trys geriausios komandos. Konkurso nugalėtoja tapo Kauno Juozo Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos komanda (mokytojas Aurimas Adomaitis), 2-ąją vietą iškovojo Kauno Juozo Grušo meno vidurinės mokyklos komanda (mokytojas Virgilijus Tumavičius), trečioji vieta atiteko Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinės mokyklos komandai.

Specialų Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos įsteigtą prizą už kūrybiškumą asociacijos direktorius įteikė Kauno Antano Smetonos gimnazijos komandai. Konkurso prizininkai buvo apdovanoti rėmėjų įsteigtais prizais bei organizatorių suvenyrais.

Konkurso rėmėjai: „Crazy marškinėliai“, padovanoję visiems prizininkams specialiai konkursui sukurtus marškinėlius su užrašu „Vėjo iššūkis 2013“; „Akropolio ledas“ 1-osios vietos laimėtojams dovanojo kvietimus į ledo areną Kauno Akropolyje; UAB „Divum“ skyrė ekologiškus dovanų maišelius.

Dėkojame renginio rėmėjams, visoms dalyvavusioms komandoms ir sveikiname laimėtojus!
Tikimės gausaus dalyvių būrio kitais mokslo metais!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius