-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 08

40 dalykų, kurių nežinojote apie maisto pramonę

Ar pagalvojate, jog maisto pramonininkai, norėdami uždirbti daugiau pinigų, sako vartotojams tikrai ne viską ir ne visai žinome, kokį maistą iš tiesų valgome? Štai 40 paslapčių, kurias atskleidžia užsienio maisto pramonės specialistai.
Maisto pramonė
Maisto pramonė / Fotolia nuotr.

1. Pirmiausia geros naujienos sveikos gyvensenos šalininkams – didelės kompanijos išleidžia daugiau pinigų mažesnio kaloringumo produktams. Tai yra puiku! Juk galėsite išleisti mažiau pinigų, maitintis sveikiau ir numesti papildomus kilogramus.

2. Vartotojai nori sveikesnių produktų, todėl maisto industrijos pramonininkai atkreipia dėmesį ir duoda žmonėms tai, ko jie nori. Maisto gamintojai naudoja mažiau maisto priedų įvairiuose produktuose, tokiuose kaip šokoladas, sūris ar makaronai. Be to, kai kurie greito maisto restoranai jau patiekia natūralią vištieną.

3. Jei dažiklių nedaug, jie nekenkia. Tokios sudedamosios dalys, kaip dažikliai, skonio stiprikliai, gali būti naudojamos iki tam tikros ribos. Kai karamelės dažiklis buvo patvirtintas, niekas nenumatė, kiek ir kur jo bus iš tiesų naudojama. Dažiklio dedama į daugelį maisto produktų, apie kuriuos net nepagalvotumėte: sriubos, plovas ir net visų pamėgtuose mėsainiuose jų taip pat aptiktume. Taigi, jei dažnai renkatės maistą, kuris supakuotas į dėžutes, skardines ar maišelius, tuomet turėtumėte susirūpinti.

Geriau valgykite kuo įvairesnį ir šviežesnį maistą, daugiau ruoškite maistą patys ir atsisakykite perdirbtų ir greitai paruošiamų produktų.

Taip pat skaitykite: Norite atrodyti jaunesni? Šypsokitės

4. Natūralūs produktai smarkiai konkuruoja rinkoje. Pramoninkai, norėdami padidinti ekologiškų produktų paklausą, tikina, jog visi chemikalai, genetiškai modifikuoti organizmai ir pesticidai yra blogis, tačiau dauguma kai kurių prieštaravimų neturi jokio rimto mokslinio ir tyrimais pagrįsto pagrindo, todėl tai gali trikdyti vartotojus.

5. Neperskaitote etiketės? Nepirkite. Turbūt jau esate tai girdėję – jei neperskaitote žodžių ant pakuotės, geriau nepirkite to produkto. Visgi tokie sudėtingi pavadinimai kaip: riboflavinas, kobalaminas, piridoksaminas – viso labo B grupės vitaminai, kurie būtini mūsų sveikatai. Jei nežinote, ką reiškia vienas ar kitas žodis, geriau pasidomėkite prieš pirkdami.

Fotolia nuotr./Maistas
Fotolia nuotr./Maistas

6. Maisto pramonė – vartotojų naudai. Ne visos maisto bendrovės siekia tik pelno. Jos taip pat aiškinasi, ko nori žmonės, ir stengiasi patenkinti kiekvieno poreikius.

Taip pat skaitykite: Slapti grožio priešai

7. Sintetiniai priedai. Vis daugiau šalių tobulina greitojo maisto pramonę, todėl didėja perdirbto maisto vartojimas ir nepanaudojami natūralūs ištekliai, kurių kartais ir pritrūksta. Pavyzdžiui, vanilė. Natūrali vanilė gaminama iš tam tikros rūšies orchidėjų ankščių, todėl sunku išgauti didelius jos kiekius. Visgi, vanilė gaminama ir iš dumblių – kvapas ir skonis yra toks pats kaip tikros vanilės, o jūs net nepastebėsite skirtumo.

8. Kukurūzų ar ryžių trapučiai – ne pats sveikiausias maistas. Paprastai jie gaminami iš perdirbtų miltų, iš kurių naudos mažai, o kur dar konservantai, kurių dėka trapučiai gali ant lentynos gulėti ištisus mėnesius. Laimei, daugėja gaminių su pilno grūdo miltais, todėl stenkitės rinktis būtent tokius.

Taip pat skaitykite: Maitinkite ne tik kūną – galvokite, ką valgote

9. Gamintojai slepia produktų sudedamąsias dalis po žodžiais „natūrali kvapioji medžiaga“ užrašu. Kartais visa tiesa nepasakoma, o sudėtingi pavadinimai paslepiami po gražiu natūralaus priedo užrašu. Tai kaip žinoti, kur tiesa, o kur pagražintas melas?

10. Raudona spalva daugumoje maisto produktų – susmulkinti vabzdžiai. Jei perskaitę etiketę rasite užrašą karminas arba košenilio (kochinelo) ekstraktas, tikriausiai tame produkte yra kokio nors džiovinto vabzdžio miltelių. Ši sudedamoji dalis gali sukelti alergiją, nors šis ekstraktas yra saugus maisto priedas. Kartais jis pakeičiamas naftos produktais, kurie gali sukelti vaikų hiperaktyvumą ir vėžio vystymąsi gyvūnams. Iš dviejų blogybių geriau rinktis mažesnę arba pirkti produktus be jokių priedų.

Fotolia nuotr./Širdies formos sausainiai
Fotolia nuotr./Širdies formos sausainiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius