Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 08

Daržovių sėjos laikas pagal gamtos ženklus

Šiemet niekaip neateinantis pavasaris visiškai sujaukė daržininkų ir sodininkų planus. Jau, atrodo, turėtų viskas seniai žaliuoti, bet žemė dar įšalusi. Taigi vadovautis tradiciniais sėjos kalendoriais beveik nebeįmanoma.
Sodinukai
Sodinukai / Fotolia nuotr.

Be abejo, patyrę daržininkai turi praktikos ir savotišką nuojautą, kada laikas sėti. O ką tokiu atveju daryti pradedantiesiems? Galbūt neprošal būtų žinoti orientacinį metodą, kuriuo vadovavosi mūsų senoliai, t. y. sėjos laiką planuoti pagal fenologines datas. Pasak senolių patirties, jos geriausiai atspindi gamtos sąlygas.

♦ Pražydus šalpusniams ir gluosniams, sėjamos ankstyvosios morkos, ridikėliai, salotos, žirniai, pastarnokai, petražolės, špinatai, svogūnai.

♦ Pražydus baltažiedėms plukėms ir sužaliavus ievoms, sėjami ankstyvi burokėliai, pupos, kalendros, raudonėliai, dašiai, gelsvės ir gelteklės. Sodinamos ankstyvosios bulvės, brokoliniai ir ankstyvieji kopūstai, porai, svogūnai.

♦ Pražydus ievoms ir vyšnioms, sėjami burokėliai ir morkos žiemai, kukurūzai, juozažolės, citrininės melisos. Sodinami briuseliniai, žiediniai ir vėlyvieji kopūstai.

 

Kaip sėti sėklas, kad gerai dygtų

Kad sėklos lengvai sudygtų, sėti reikia tinkamame gylyje. Smulkios sėklos, tarkime, morkų, beriamos į dirvą 2 cm gylyje, vidutinės, kaip antai agurkų ir burokėlių, – 2–3 cm gylyje, o stambios, pavyzdžiui, žirnių, pupelių ir pupų, – 3–5 cm gylyje.

 

Kada sudygsta sėklos

Agurkai sudygsta po 3–7 parų, pomidorai – po 6–10 parų, patisonai, aguročiai ir moliūgai – po 3–10 parų, salotos – po 4–10 parų, žiediniai kopūstai – po 3–8 parų, baltagūžiai kopūstai – po 3–10 parų, baklažanai – po 5–10 parų, svogūnai – po 5–15 parų, salierai, rabarbarai – po 7–14 parų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius