-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 27

Vyšniniai pomidoriukai namuose: sėkime ir auginkime

Prasidedantis pavasaris skatina sukrusti sodo ir daržo gerbėjas. Jeigu žiemą ant palangės auginote prieskonines žoleles, greičiausiai žinote, koks malonumas jomis gardinti salotas, sriubas, troškinius... Dar smagiau pačioms užsiauginti daržovių, tarkime, dailių vyšninių pomidoriukų.
Vyšniniai pomidoriukai
Vyšniniai pomidoriukai / Fotolia nuotr.

Šiuos pomidoriukus galite auginti tiek namuose, tiek lauke, tačiau į lauką geriausia perkelti jau suaugusius sėjinukus. Pomidorų rūšių yra labai daug, tačiau jų sėjimas ir auginimas labai panašus. Vyšniniai pomidorai dažniausiai labai gerai dera.

Verta žinoti

♦ Taigi norinčioms pradėti auginti vyšninius pomidorus reikės sėklų, plėvelės, lovelių (arba vazonėlių).

♦ Jeigu domitės dangaus kūnais, verta paminėti, kad tinkamiausia data sėti pagal Mėnulio kalendorių – tai kovo 20–21 dienos.

♦ Kaip minėjome, pomidorai būna skirtingų rūšių: kai kurie jų gali užaugti daugiau nei 1 m, o kiti būna žemaūgiai. Tad jeigu neturite vietos ir nesiruošiate pomidorų auginti šiltnamyje ar darže, tokiu atveju atkreipkite dėmesį į rūšis, kurios neužauga didesnės nei 40 centimetrų.

♦ Pasėkite pomidorų sėklytės į lovelius ar vazonėlius į maždaug 0,5 cm gylį, atsargiai paliekite kambario temperatūros vandeniu ir kruopščiai uždenkite plėvele. Pomidorai yra gana daigūs, todėl pirmuosius daigelius turėtumėte pamatyti jau po 3–5 dienų.

♦ Sėjinukus, kai jie šiek tiek paaugs, reikėtų nedelsiant praretinti. Paaugusius retinti yra lengviau, nes matysite, kurie jų gyvybingesni ir stipresni. Žinoma, jeigu susodinote taip, kad tarp pomidorų daigelių yra dideli tarpai, tuomet retinti  nereikia. Paaugusius ir praretintus daigelius vėliau persodinkite į atskirus vazonėlius, kad augalas turėtų kur augti.

♦ Pomidorų daigeliams skirkite laiko ir dėmesio, nepamirškite palepinti ir papurenti žemės, palieti, patręšti. Tam tiks ir universalios trąšos, tačiau kur kas geriau įsigyti tokių, kurios specialiai skirtos pomidorams. Ta pati taisyklė galioja ir renkantis žemę, kurioje auginsite pomidorų daigus. Dabar galima įsigyti specialiai paruoštą, su mikroelementais ir natūraliomis mineralinėmis medžiagomis.

♦ Negailėkite savo „augintiniams“ šilumos ir saulės šviesos, todėl geriausia auginti ant palangės. Beje, kai susiformuos 3–5 augalo kekės, reikia nuskinti pagrindinio stiebo viršūnę, kad pomidorai toliau gražiai augtų.

♦ Jei tinkamai prižiūrėsite, praėjus keliems mėnesiams pomidorai pradės vesti vaisius. Mažieji vyšniniai pomidoriukai auga, dera ir noksta greitai. Skanauti ir mėgautis jais galėsite maždaug apie pusmetį.

Linkime sėkmės ir užsiauginti pačių skaniausių pomidorų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius