-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 apgaulingi produktai, kurie trukdo sulieknėti

Gazuoti saldūs gėrimai, tortai, traškučiai, greitasis maistas, bandelės, ledai – visi šie produktai mums gali padovanoti ne vieną kilogramą. Tačiau svoris auga ne tik nuo tokių akivaizdžių, figūrai kenkiančių vaišių. Yra ir tokių produktų, apie kuriuos nesusimąstome arba manome, kad jie netgi naudingi. Sužinokime, ko vertėtų vengti, jeigu norime numesti svorio.
Ryžiai
Ryžiai / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Sveika mityba

Jogurtai

Reikia griežtai ir aiškiai atskirti, kokie jogurtai sveiki, o kokie ne. Patartina rinktis natūralaus skonio, tinka ir graikiškas, gamintas namie. Visi kiti, pagardinti ne tik dideliu cukraus kiekiu, bet ir tirštikliais, stabilizatoriais, dirbtiniais kvapais bei galiojantys itin ilgai, tėra tuščios kalorijos. Suvalgę tokių jogurtų norėsite jų dar ir dar, o lieknėjimo procesas sulėtės. Tuo metu cukraus kiekis kraujyje staiga pakyla ir taip pat staiga krinta, o tokie svyravimai skatina apetitą ir persivalgymą.

Fotolia nuotr./Graikiškas jogurtas
Fotolia nuotr./Graikiškas jogurtas

Sultys iš pakelio

Natūralios sultys nėra blogis, tačiau geriausia šviežias išgerti iki 14 val. Jose gausu natūralių cukrų, angliavandenių, tad jeigu nenorite priaugti svorio, geriausia sultis gerti pirmoje dienos pusėje. Vėliau medžiagų apykaita lėtėja ir organizmui sunkiau susidoroti su tokiu krūviu. Sultys iš pakelio prastas pasirinkimas vien dėl sudėties – cukrus, dažikliai, konservantai neigiamai veikia jūsų žarnyną, taip pat kenkia odai, dantims.

Taip pat skaitykite: 40 dalykų, kurių nežinojote apie maisto pramonę

Vaisiai ir daržovės ne sezono metu

Atrodytų, kad vaisiai ir daržovės gerai bet kuriuo metu. Visgi... Braškės ar arbūzai žiemą tikrai prastas pasirinkimas. Užtenka pagalvoti, kokiomis sąlygomis jie buvo auginti, kad dingtų bet koks noras valgyti. Visos kenksmingos medžiagos, tarkime, nitratai, dirgina skrandį, žarnyną, sukelia tuštinimosi problemų, tampame irzlūs, apatiški.

Riešutai

Riešutus, kaip ir jogurtus, reikia rinktis protingai. Nereikia manyti, kad lieknėjantiems tiks bet kokie, juo labiau, turite kuo toliau laikytis ir nuo sūdytų, kepintų. Pastaruoju atveju organizme užsilaiko vanduo, todėl svorį numesti darosi vis sunkiau. Analogiška situacija ir su marinuotais agurkėliais – agurkai savaime nėra prastas pasirinkimas, tačiau kai juose gausu druskos ir acto, situacija pasikeičia. Taigi, jeigu nenorite jaustis išpampę, jūsų teisė rinktis.

Craig Kuzielk, Flickr.com/Ką daryti, kai norisi sūraus?
Craig Kuzielk, Flickr.com/Ką daryti, kai norisi sūraus?

Taip pat skaitykite: 7 dienų valgiaraštis, kad oda švytėtų

Įvairios dešros

Tai nėra mėsa, iš kurios galite gauti jums reikalingų baltymų. Įvairios dešros ir dešrelės – tai veikiau mėsos likučiai, kurie patenka į mūsų skrandį, „pagerinti“ įvairiais konservantais ir kitais skonio ir kvapo stiprikliais. Norite dešros? Pasigaminkite pačios. Štai sumalkite vištienos krūtinėlę su trintuvu iki vientisos masės, pridėkite druskos, pipirų. Gautą masę suvyniokite į plėvelę, suformuokite dešros formą ir užrišę galus it saldainiui, meskite į verdantį vandenį. Virkite 20–30 minučių. Skonis, žinoma, nebus toks, kokio tikitės ar esate įpratę ragauti. Tačiau bent jau žinosite, kokia produkto sudėtis, ar ne?

Padažai

Dėl padažų vartojimo mūsų organizme kaupiasi šlakai, be to, tie pagardai gali būti pagrindinė jūsų storėjimo priežastis. Taip pat kuo ilgiau vartosite padažus, tuo menkiau jausite tikrą patiekalo skonį. Apskritai jie skatina apetitą, provokuoja odos problemas. Padažus taip pat galite gamintis patys – tinka jogurtas, garstyčios, česnakai, žolelės, alyvuogių aliejus, citrinų sultys, medus, balazminis actas, pomidorų tyrė ir begalė kitų ingredientų. Eksperimentuokite!

Fotolia nuotr./Padažai kepsniams
Fotolia nuotr./Padažai kepsniams


Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Gausus gyvūninės kilmės produktų vartojimas gali sukelti vėžį“

Baltieji ryžiai

Valgyti baltuosius ryžius yra lygiai tas pats, kas valgyti batoną – juose gausu paprastųjų angliavandenių. Specialistai pataria rinktis ruduosius ryžius, kurie verda bent 40–50 minučių ir yra kur kas naudingesni mūsų organizmui. Taigi, jeigu manėte, kad sušiai (juk ten pagrindinis ingredientas būtent ryžiai) – nieko blogo, šiuolaikiniuose atrasite tikrai mažai naudos. Ryžius taip pat geriausia valgyti iki 14 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius