-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žalios spalvos daržovės valo organizmą

Žalią spalvą daržovėms suteikia chlorofilas – medžiaga, kurią kai kas vadina skysta saulės energija. Žiema, jos ypač norisi...
Salotos
Salotos / Fotolia nuotr.

Žalios spalvos daržovės ne tik valo organizmą, bet ir gerina skrandžio veiklą, reguliuoja kraujospūdį, malšina skausmą, ypač galvos. Manoma, kad žalia spalva saugo nuo peršalimo ligų. O psichologai sako, kad žalios spalvos produktai padeda susikoncentruoti, rasti vidinę pusiausvyrą.

Fotolia nuotr./Salierai
Fotolia nuotr./Salierai

Lapkotiniai salierai. Salierai skatina šlapimo išsiskyrimą, ramina, mažina pilvo pūtimą. Deja, salierus dažniausiai vartojame tik kaip prieskonį. O juk iš šių daržovių galima paruošti skanių ir sveikų patiekalų. Pavyzdžiui, lapkočiai su jogurto padažu – nekaloringas, virškinimą gerinantis užkandis. Gabalėliais supjaustytų salierų galima dėti į daržovių salotas, o jų sultis maišyti su kitų daržovių sultimis.

Fotolia nuotr./Brokoliai
Fotolia nuotr./Brokoliniai kopūstai

Brokoliniai kopūstai. Porcijoje be riebalų paruoštų brokolinių kopūstų tėra apie 30 kcal. Tačiau ją suvalgiusi jausitės sotesnė nei sukrimtusi bandelę ar sumuštinį. Be to, organizmas gaus svarbių mikroelementų ir daug riebalus deginančio vitamino C. Dar brokoliniuose kopūstuose yra geležies, folinės rūgšties, kalio. O chromo yra daugiau nei kitose daržovėse. Juk žinote, kad šis mikroelementas reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje ir padeda sutramdyti vilko apetitą?

Agurkai
Agurkai

Agurkai. Švieži agurkai varo šlapimą, tad padeda šalinti iš organizmo vandens perteklių. Juose yra fermentų, kurie skaido baltymus ir valo žarnyną. Labai sveika valgyti ir raugintų agurkų. Tiesa, juose nemažai druskos, bet užtat yra daug vitamino C.  

Fotolia nuotr./Špinatai
Fotolia nuotr./Špinatai

Špinatai. Žali špinatų lapeliai – tikros antioksidantų saugyklos. Todėl manoma, kad špinatai gali apsaugoti nuo ligų, kurias sukelia suaktyvėję laisvieji radikalai: vėžio, širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio, kataraktos. Per dieną gana suvalgyti stiklinę šviežių supjaustytų špinatų arba pusę stiklinės troškintų. Patiekalų su špinatais galite gamintis visus metus.

Fotolia nuotr./Salotos
Fotolia nuotr./Salotos

Lapinės salotos. Rinkitės kuo sodresnės spalvos salotas – jose daugiau vitamino C, beta karoteno ir kalio. Salotos skatina išsiskirti šlapimą, ramina ir net truputį migdo. Todėl geriausia jas rinktis vakarienei (aišku, kuo daugiau salotų ir kuo mažiau kitų kaloringų priedų).

Žali kokteiliai

Jų pradininke laikoma JAV gyvenanti rusų kilmės žalio maisto propaguotoja Viktorija Butenko. Supratusi, kad žalumynuose esantis chlorofilas yra stebuklinga medžiaga (skysčiu virtusi saulės šviesa), ji ieškojo būdų, kaip kuo daugiau tų žalumynų suvalgyti, ir sugalvojo juos sutrinti kokteilių plaktuvu. Dėl skonio į kokteilį pridėjo saldžių vaisių. Išėjo gardus gėrimas, akimirksniu suteikiantis energijos pliūpsnį.

Kaip ruošti žalius kokteilius, plačiau apie tai skaitykite čia.

PARAGAUKITE!

Fotolia nuotr./Brokolinių kopūstų sriuba
Fotolia nuotr./Brokolinių kopūstų sriuba

Brokolinių kopūstų sriuba

Fotolia nuotr./Brokolinių kopūstų suflė
Fotolia nuotr./Brokolinių kopūstų suflė

Brokolinių kopūstų suflė

Fotolia nuotr./Špinatų salotos
Fotolia nuotr./Špinatų salotos

Špinatų salotos

Fotolia nuotr./špinatų suflė
Fotolia nuotr./Špinatų suflė

Špinatų suflė

Fotolia nuotr./Užpilas salotoms
Fotolia nuotr./Užpilas salotoms

Pikantiškas žalumynų užpilas salotoms

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius