-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventinis valgymo maratonas: kaip nepakenkti sveikatai ir figūrai?

Mes esame tai, ką valgome. Tačiau ar dažnai susimąstome, ką dedame į burną? Ypač per šventes. Pasitaiko, kad dėl to net kyla negalavimų. Kaip švęsti nekenkiant sveikatai?
Saldumynai
Saldumynai / Fotolia nuotr.

Po švenčių neretas pasiskundžia dėl sutrikusio virškinimo ar kad po gausių vaišių sunkiai užsisega džinsai… Kasmet prieš šventes net ir gydytojai įspėja apie persivalgymo pavojų ir apsinuodijimą alkoholiu, tačiau ar dažnas to paiso...

Kita grėsmė – pošventiniai apsinuodijimai senu maistu. Kasmet per didžiąsias šventes gydytojams tenka gelbėti žmones, kurie kreipiasi dėl cholecistito, pankreatito, skausmų, sunkumo skrandyje, pykinimo ir  kitų negalavimų. Beje, ne vienas sėdasi prie gausiai nukrauto stalo ir gerai žinodamas savo negalavimus, tačiau vis tiek galvodamas, kad šventės – tai tas metas, kai galima sau leisti negalvoti apie saiką ir sveikatą. Ar iš ikrųjų?

 

Kuo gresia persivalgymas ir persigėrimas per šventes?

Be abejo, tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus individualiai. Jei sveikata puiki, tada jausitės tik šiek tiek apsunkusi. Ar žinote, kad per vieną prisėdimą prie stalo galima priaugti nuo kelių šimtų gramų iki kelių kilogramų?.. Blogiau, jei kuo nors sergate. Beje, valgymo maratonai gali būti puikus kūno diagnostikois testas. Jei pradėjo ką nors mausti, spausti, brinkti ar tinti, galima įtarti, kad jūsų organizmas nėra idealios būklės. Taip yra todėl, kad dauguma ligų yra subklinikinės būklės, t. y. užslėptos ir tik didesnių apkrovų metu (pavyzdžiui, švenčių maratonai) ima ryškėti simptomai.

 

Kaip išvengti persivalgymo renkantis maistą ir gėrimus?

Svarbu nemaišyti skirtingo maisto. P,obūviui prasidėjus reikėtų valgyti baltyminį maistą, t. y. mėsą, žuvį, paskui – vaisius, daržoves. Tada ir desertas ne taip kenks. Svarbu ir maisto kiekis. Jei pajutote sotumą, vadinasi, laikas sau pasakyti STOP. Alkoholis kepenims visada yra didelis krūvis, o jei dar maišote su maistu, jūsų vargšėms kepenims išvis ne pyragai. Jei norite šiek tiek daugiau pasmaguriauti, bet neapsunkinti kepenims „gyvenimo“, tada bent jau rinkitės silpnesnius alkoholinius gėrimus, pavyzdžiui, baltą vyną, ir juos dar skieskite gausiai gurkšnodama vandens. Lengvai atsipalaiduosite, bet neapgirsite, ir kepenims bus kur kas mažiau vargo.

 

Ką daryti, jei po pobūvio pasijutote prastai? Kaip sau padėti?

Labai nevienareikšmiai: priklauso nuo to, kokie negalavimai jus vargina. Organizmą po gausių vaišių sugražinti „į vėžes“ bene paprasčiausia pasitelkus į pagalbą 1–2 dienų racionalią iškrovos dietą, pavyzdžiui, valgant vaisius ir daržoves ar kruopas.

Jei kyla skrandžio ir virškinimo bėdų, visada verta prisiminti imbierą ir citriną. Tačiau, jei jaučiate stipresnius skausmus, trinka kraujospūdis, kamuoja vėmimas ar viduriavimas, neverta juokauti, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju – tai gali būti ir rimtesnių ligų paūmėjimas.

 

Kas gresia persivalgius

Persivalgymas – ne tik sunkus pojūtis skrandyje. Jis gali sukelti ir rimtesnių negalavimų.

♦ Persivalgius pablogėja bendra savijauta: gali svaigti galva, pykinti, darytis silpna. Neįmanoma produktyviai dirbti. To ir nereikėtų daryti. Geriausiai tokiu atveju pagulėti ant kairiojo šono. Taip leisite organizmui suvirškinti maistą, dar labiau jo nevarginsite.

♦ Dideliam maisto kiekiui suvirškinti reikia daugiau fermentų, organizmas dėl to patiria stresą. Daugiau darbo tenka skrandžiui, kasai, kepenims, tulžies pūslei. Visi šie organai turi dirbti didesniu pajėgumu. O jeigu jie yra silpnesni arba apie tai, kad jie negaluoja, dar nežinote, per didelis maisto arba gėrimų kiekis gali sukelti negalavimą.

♦ Net ir kartą persivalgius, ypač jei vienu metu maišomas riebus maistas ir alkoholis, gali kilti kasos uždegimas (pankreatitas).

 

Kaip per šventes nepriaugti svorio

Daugeliui apvalėti linkusių žmonių šventės – tikras išbandymas, nes tada, norint nepriaugti svorio, tenka arba atsisakyti skaniausių patiekalų, arba labai save riboti. Per šventes dietologai siūlo nieko neatsisakyti. Tereikia žinoti keletą svarbių dalykų.

♦ Niekada nesėskite prie šventinio stalo labai išalkusi. Dieną prieš šventę valgykite nekaloringus produktus mažomis porcijomis. Tada bus gerokai lengviau neprisikimšti itin kaloringų užkandžių vos prisėdus prie stalo. Prieš vakarėlį suvalgykite lėkštę sriubos ar indelį jogurto.

♦ Valgykite neskubėdama ir mažomis porcijomis. Jei patiekalų labai daug ir kone visko norite paragauti, kiekvieno įsidėkite tik po mažą gabalėlį.

♦ Net ir sėdint prie stalo, galima šiek tiek pajudėti. Paprastai niekam nepatinka vaikščioti į virtuvę pakeisti lėkščių, papildyti duonos lėkštutę, atnešti puodelius ir lėkštutes desertui. Visgi daugiau judėdama sudeginsite daugiau kalorijų. Be to, mažiau ir suvalgysite.

 

Ką valgyti po šventinio maratono

Po kelių dienų nuolatinio valgymo ne viena moteris nusprendžia, kad pats laikas pabadauti. Ir… nė neįtaria, kad šitaip kenkia organizmui ne mažiau nei persivalgydama. Badavimas – tikrai ne geriausias pasirinkimas. Juo labiau kad žiemą organizmas yra silpnesnis ir dirba taupydamas energiją. Kaip reikėtų elgtis?

♦ Rinkitės ryžius. Jie (ypač laukiniai) gerai valo organizmą.

♦ Morkos puikiai mažina organizmo intoksikaciją, padeda pašalinti teršalus. Burokėliai naudingi kepenims, o tai labai svarbu po švenčių.

♦ Valgykite produktų, kuriuose gausu skaidulų. Taip greičiau išvalysite organizmą. Įvairių grūdų košės, troškintos daržovės – tokiu atveju puikiausias maistas. Sriubas stenkitės virti vegetariškas, o košes – be pieno. Tačiau nevenkite raugintų pieno produktų: kefyro, pasukų.

♦ Kelias dienas stenkitės atsisakyti riebaus ir kepto maisto, pusgaminių, mėsos, saldumynų.

 

Naudingi patarimai, kaip grįžti prie kasdienio režimo

♦ Kuo greitesnė medžiagų apykaita, tuo lengviau atsigauti. Geras būdas paspartinti  šį procesą – padidinti fizinį aktyvumą. Tačiau tai daryti galima  tik tuščiu skrandžiu, t. y. geriausiai kitą dieną po šventės. Ėjimas, bėgimas, plaukimas padės greičiau grįžti į kasdienybę, geriau pasijusti, pagerins nuotaiką.

♦ Grynas oras padės ne tik geriau pasijusti fiziškai, bet ir atgauti gerą nuotaiką.

♦ Pirtis skatina iš organizmo greičiau šalintis toksinams. Tik nepamirškite, kad į pirtį negalima eiti prisivalgius ir jokiu būdu apsvaigus. Pirtyje širdžiai tenka didesnis krūvis, o prisivalgius jis dar padidėja.

 

Taip pat skaitykite:

Kuo organizmui svarbi medžiagų apykaita?

7 negalavimai, kuriuos padeda įveikti morkos

Trys gudrybės, padedančios išsaugoti liekną taliją

Viskas apie kalorijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius