-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar galima išmokti moteriškumo?

Kodėl vienos moterys be didesnių pastangų visada atrodo moteriškos, o štai kitoms reikia daugiau pasukti galvą, norint pabrėžti savo moteriškumą. Kas tai – genai, elgesys ar gerai išmoktos moteriškumo pamokos?
Moteris
Moteris / Fotolia nuotr.

Elegantiška eisena, seksualumas, apranga, kvepalai ir makiažas. Moterys turi tūkstančius būdų savo moteriškam žavesiui pabrėžti. Visos norime būti gražios, geidžiamos ir patrauklios, nepaisant amžiaus, statuso visuomenėje, pareigų. Bet... lygybės ženklo tarp „jaustis moteriškai“ ir „atrodyti moteriškai“ negalima dėti.

Šiuolaikinė moteris vienu metu atlieka keletą svarbių vaidmenų šeimoje, darbe ir visuomenėje. Dažniausiai jai nepakanka pastangų būti tiesiog moterimi. Mat šiandien neužtenka vien vilkėti suknelę, kad būtumei moteriška. Apranga turi derėti. Dėl to pasitelkiami įvairūs stilistai, įvaizdžio kūrėjai, o pagrindinis moters pageidavimas: „Noriu pasikeisti, kad tapčiau moteriškesnė.“  Bet... ar to užtenka? Aišku, ne. Moteris tokia turi pasijusti.

Nereikia nei aukotis, nei aukoti

Pats pirmasis moteriškumo pavyzdys mums yra mama. Tačiau moteriškos mamos dukra nebūtinai bus tokia pati ir atvirkščiai. Moteriškumas negali tiesiog būti užkoduotas mergaitės smegenyse. Viskas priklauso nuo nesąmoningų signalų, kuriuos mama siunčia dukrai. Pagrindinis dalykas, ką mama gali padaryti ugdydama dukros moteriškumą – pati turi būti moterimi visomis prasmėmis. Būtent tą „buvimą“ dukra pasąmoningai ir „nuskaito“. Ir dar ji „nuskaito“ mamos gyvenimo prioritetus. Jeigu mama pasiruošusi aukoti visus savo interesus dėl vaikų, tai perims ir dukra. Be to, kartu su nepasitikėjimu savimi. Visiškas aukojimasis dėl šeimos, išsižadant savų poreikių, formuoja žemą moters savivertę. Taigi ir dukrai gali atrodyti, kad tik anksti ištekėjusi ir susilaukusi vaikų gali save realizuoti ir tapti moterimi. Tokioms moterims studijų laikai ir jaunystės šėlionės taip ir lieka tik žurnalų ir televizijos herojų pasakojimuose.

Na, taip, iškyla natūralus klausimas: „Tai ką, anksti ištekėti ir susilaukti vaikų yra blogai ir nemoteriška?“ Nėra nei blogai, nei nemoteriška. Net atvirkščiai, motinystė bene labiausiai išryškina moteriškumą. Kalba eina apie tai, kad ištekėjusi ir vaikų turinti moteris nebūtinai yra moteriška. Dėl moteriškumo nereikia nei besąlygiškai aukotis šeimai, nei aukoti šeimos. Moteris visada turi, tiesiog privalo, pasilikti laiko sau. Tik tada ji jausis esanti dailiosios lyties atstovė ir galės pateisinti savo vardą. Ir nesakykite, kad tam neturite pakankamai laiko, pinigų, energijos. Iš tiesų tereikia trupučio noro.

Sveikos atvykusios į moterų pasaulį!

Sako, moterys puošiasi ne tiek dėl vyrų, kiek dėl kitų moterų. Et, ką čia slėpti, būkime sąžiningos. Iš tiesų smagu, kai žinai, kad gerai atrodai ir kitos tau pavydi. Toks tas moterų pasaulis.

Bendraudamos moterys mokosi viena iš kitos, dalijasi įspūdžiais apie įvairius naujai išbandytus moteriškus niekučius, guodžiasi ir guodžia dėl priaugto vieno kito kilogramo... Šiame sesių, draugių ir pažįstamų pasaulyje mes atrandame, užtvirtiname arba pakeičiame supratimą apie moteriškumą. Ir nebūtinai teisinga linkme. Čia oras dažnai persunktas pavydo ir pavojų. Įvertinus, kad, tarkim, paauglystėje draugių patarimai daug svaresni nei artimų žmonių ir nebūtinai geri, kyla grėsmė save ir moteriškumą pradėti suvokti iškreiptai.

Draugė ar sesė iš tiesų gali išvaduoti moterį nuo nepasitenkinimo savo išvaizda, atkreipti dėmesį į privalumus, kurių ji pati nepripažįsta. Tai yra gerai, kol nesikerta su moters įsitikinimais apie moteriškumą. Aklai priimdama kitų vertinimus ir nuomones moteris galų gale nebesupranta, kur yra ji, o kur ta kita – sukurta pagal aplinkinių stereotipus.

Bjaurusis ančiukas virsta gulbe...

Kai moteriai netrūksta pasitikėjimo savimi ir savo išvaizda, jai blizgūs viršeliai nedaro didelės įtakos. Be abejo, ji žino, ką reiškia skaičiai 90-60-90, tačiau neina iš proto siekdama jų. Ji moka stebėti ir įsiklausyti į savo vidų, o iš aplinkos atsirinkti tai, kas geriausia ir tinkamiausia.

Niekas nesako, kad retsykiais „nenugrybaujame“ į šoną. Kartais tiesiog negalime atsispirti viliojančiai reklamai, kurioje moteriškumu trykštanti daili aukšta blondinė pasakoja, kaip liekninamosios tabletės ar koks nors superdiržas padėjo jai ir vėl mūvėti dar mokykloje nešiotus džinsus. Ar šie pokyčiai leidžia pasijusti moteriškesnei – reklama, deja, nutyli. Bet mes galime spėti, kad ne. Moteriškumas slypi pačioje moteryje. Nejučia prisimeni kelias žinomas moteris, kurios ryžosi alinančioms dietoms ir operacijoms, padėjusioms numesti ne vieną dešimtį kilogramų.

Deja, sėkmingai susidorojus su papildomais kilogramais, iš šių moterų akių dingo spinduliavęs džiaugsmas. Suprantama, tokių drastiškų priemonių greičiausiai imtasi dėl sveikatos. Palikime tai spręsti gydytojams, tos srities žinovams. Bet ar dėl to moteris tapo moteriškesnė?

Moteriškumas – ne vien kūno formos ir gražus veidelis. Nors kai kas akmenimis gali užmėtyti už šiuos žodžius. Vis dėlto liksiu ištikima savo nuomonei ir toliau atkakliai teigsiu, kad moteriškumas – tai išorės ir vidaus harmonija. Kartais mokykloje nei išvaizda, nei šiaip kuo nors neišsiskyrusi mergaitė po kelerių metų tiesiog pražysta: sėkminga karjera arba asmeninis gyvenimas arba ir viena, ir kita. Tiksliai žinodama, ko nori ir kodėl, ji suranda savo vietą gyvenime. Apie tokias moteris sako: „Kas galėjo pagalvoti...“ arba „Iš bjauraus ančiuko ji virto tikra gulbe.“

Tikrąjį moteriškumą skatina vyrai

Psichologai teigia, kad dukroms, augančioms be tėčių, šiek tiek sunkiau suprasti moteriškumo vertę. Mergaitei tėviška meilė reikalinga kaip gėlei saulės šviesa. Ir nebūtinai tėtis turi visą savo laiką skirti dukrai. Užtenka jai jausti tėtį šalia, kai jo reikia, – ir tai įkvepia pasitikėjimo savimi. Vyriškąja gimine – taip pat. O tai yra viena iš svarbiausių moteriškumo „sudedamųjų dalių“.

Vėliau mylimas vyras padeda moteriai užpildyti tėviškos meilės trūkumą ir kartu pažadina tikrąjį jos moteriškumą. Juk įsimylėjusios moters akys spinduliuoja tokia šiluma ir grožiu, o ji pati skleidžia neapsakomą energiją. Meilės užburta dailiosios lyties atstovė jaučia, kad kitas žmogus pripažįsta visus jos fizinius ir emocinius trūkumus ir paverčia juos privalumais. Būtent tokios akimirkos verčia moterį jaustis ypač gražia ir moteriška.

Moteriškumas vyro kelnėmis

Lygios moterų ir vyrų teisės. Madinga, modernu ir teisinga. Tiesa, teisybės čia dažniau ieško moterys. Ar tai reiškia, kad moteriškumas mums tampa nebesvarbus? O gal keičiasi požiūris į jį...

Šiuolaikinės moterys pasisavino beveik visus vyriškumą simbolizuojančius ženklus. Jos dėvi vyriško modelio drabužius, plaukus kerpa trumpai, žaidžia vyriškus žaidimus, užsiima Rytų dvikovomis, pilotuoja lėktuvus, kopia į kalnus, vadovauja verslui, užima svarbius valdžios postus...

Jos net ryši kaklaraištį! Ir svarbiausia, kad dėl to nevadinamos vyriškomis, o jeigu taip ir pavadinamos, tai nėra joks įžeidimas. Atvirkščiai, kelnių kostiumą vilkinti moteris aplinkinių su didžiausia pagarba vadinama verslo moterimi. O kaip vadinamas moteriškus drabužius dėvintis vyras? Na, tai jokia paslaptis...

Gal iš tiesų tikrojo moteriškumo negali užgožti jokie vyriški drabužiai ir darbai? Greičiausiai tai yra tikros moteriškos gudrybės – vyriškame pasaulyje išlikti moteriška. Tiesa, su įvairiomis išlygomis. Kai reikia, tiksliau, kai norime, mes būname veiklios, drąsios ir išradingos, kai norime – gležnos ir trapios. Bet svarbiausia, kad beveik nėra srities, kurios moteris negalėtų įveikti ir vis tiek neišliktų moterimi.

Štai vieno filmo herojus, susiginčijęs su drauge, kad moterys gali ne viską, ilgai ilgai galvojo, ko gi jos negali. Po ilgų kankinančių įrodymų paieškų galiausiai pasakė: „Moteris negali būti karaliumi. Ji gali būti tik karaliene.“ Sunku su tuo ginčytis. Be to, ar norisi?..

Psichologės Rasos patarimas

Kaip atskleisti ir pabrėžti moteriškumą?

Moteriškumas nėra vien tik įgimtas ar vien tik išmokstamas. Tai yra ir perduotų tradicijų, ir naujai išmoktų dalykų visuma. Dėl to jis gali būti vis tobulinamas. Kiekviena galite atskleisti ir pabrėžti savo moteriškumą, tereikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Sugrįžkite mintimis į laikus, kai atrodėte sau itin moteriška. Kaip jautėtės? Ką vilkėjote? Ką veikėte? Prisiminimai padės suprasti, ką laikote moteriškumu. Susikoncentruokite į tas detales ir jausmus ir pabandykite juos atkurti. Jauskite skirtumą tarp „būti moteriška“ ir „būti mergaitiška“. Mergaitiškumas yra moteriškumo ištakos ir tai nėra blogai. Bet išorės, elgesio ir vidaus harmonija tiesiog privaloma.

Mylėkite kiekvieną savo kilogramą. Būtent kūno formos daro jus moterimi. Kaip jausitės moteriška, jeigu nemylėsite savo kūno? Taip pat labai svarbu ramūs ir gracingi judesiai. Tokia moteris dvelkia ramybe ir aplinkiniams atrodo gebanti išlaikyti pusiausvyrą visose situacijose. Šypsokitės, flirtuokite, spinduliuokite gera nuotaika. Į viską gyvenime žiūrėti susirūpinusiu ir rimtu žvilgsniu nemoteriška, be to, ir nesveika. Šokite. Per šokį galima pajusti moteriškumą. Pilvo šokis pabrėžia prigimtines moters kūno formas, salsa ar valsas – tradicinius vyro ir moters skirtumus, vyras veda, o moteris seka jį lengvu žingsniu. O štai tango kunkuliuoja aistra ir erotika. Kai jausitės laiminga, bus lengva mylėti: save, kitus, gyvenimą. O juk mylinti moteris yra pati gražiausia ir, aišku,  moteriškiausia.

Tekstas psichologės Rasos Aukštinaitytės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius