-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei pažymių knygelė neblizga, pasižiūrėkite, ką vaikas valgo

Apsnūdę, pamokų metu sunkiai sutelkiantys dėmesį vaikai – dažnas reiškinys šiandienos mokyklose. Kol vieni linksniuoja per didelius protinius krūvius, dietologai atkreipia dėmesį į tai, kad dėl energijos trūkumo kalti gali būti netaisyklingi jūsų vaiko mitybos įpročiai.
Vaikas
Vaikas / Shutterstock nuotr.

Valgymo įpročių koregavimo centro „Valgymas.lt“ gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė dalinasi didžiosiomis vaikų mitybos nuodėmėmis ir pataria, kaip jų išvengti.

  1. Nevalgo pusryčių. „Vaikai dažnai linkę rinktis dar penkias minutes saldaus miego, per kurias vėliau gali nespėti papusryčiauti. Gali būti, kad anksti nubudęs vaikas jaučiasi per daug apsnūdęs, kad norėtų valgyti. Be to, dėl to gali būti kalta pernelyg soti ir per vėlyva vakarienė,“ – patirtimi dalinasi L. Viniarskaitė. Pasak jos, žmogaus organizmas sutvertas taip, kad aktyviausia protinė veikla vyksta iki vidurdienio, tad jei vaikas nėra pavalgęs, jai paprasčiausiai nelieka energijos.
  2. Užkandžiauja pernelyg dažnai ir netinkamu maistu. Dietologės teigimu, jei vaikas linkęs nuolat kažką kramsnoti, jis dažniausiai nebenori normalaus maisto. „Be to, vaikai dažnai renkasi netinkamus užkandžius: saldumynus, bulvių traškučius. Tas dažnai veda ir prie rimtesnių problemų: nutukimo, dantų karieso“, – sako L. Viniarskaitė.
  3. Vietoj maisto geria saldžius gėrimus. Jei vaikas vietoj vandens gurkšnoja cukraus pilnus gėrimus, atėjus normalaus maisto metui, valgyti jis nebenori.
  4. Streso metu badauja. Ši problema būdinga vyresnių klasių moksleiviams, kurie intensyviai ruošiasi kontroliniams darbams, egzaminams. Pasak dietologės, įtemptu metu daugumai dingsta apetitas, tad jie pamiršta reguliariai valgyti ir nuolat kramsnoja šokoladą, galvodami, kad jis pagerins jų protinį aktyvumą.

Šie netaisyklingi mitybos įpročiai gali turėti liūdnų padarinių tiek vaikų sveikatai, tiek mokslams. Nors taisyklingos mitybos vaikai turėtų būti pratinami nuo pat kūdikystės, tačiau dietologė įspėja, kad net tada, kai pamatėte, jog vaikas jau trečia diena iš eilės valgo bulvių traškučius, nereiktų nuleisti rankų.

„Fotolia“ nuotr./Mergaitė valgo daržoves
„Fotolia“ nuotr./Mergaitė valgo daržoves

„Vaikai yra protingi ir jei su jais kalbėsimės apie tai, kodėl yra svarbu taisyklingai maitintis, rodysime jiems gerą pavyzdį, jie gali greitai išsiugdyti tinkamus mitybos įpročius“, – sako gydytoja dietologė.

Pasak jos, svarbiausia atsiminti, jog šiltą maistą vaikas turi valgyti bent tris kartus per dieną, o su kiekvienu valgiu ar užkandžiu – taigi bent kartus penkis per dieną – suvalgyti ir vaisių ar daržovę.

Pasak jos, svarbiausia atsiminti, jog šiltą maistą vaikas turi valgyti bent tris kartus per dieną, o su kiekvienu valgiu ar užkandžiu – taigi bent kartus penkis per dieną – suvalgyti ir vaisių ar daržovę. Nors pradžioje į daržoves jūsų vaikas gali žiūrėti skeptiškai, tačiau pasitelkus žaidimo formą, kalbantis apie daržovių naudą, jas vaikas gali greitai pamėgti.

„Be to, galima imtis įvairių gudrybių: daržoves dėti į saldžius kepinius, pvz., pyragus, sausainius, jomis pagardinti makaronus, mėsos kotletukus, troškinius, daržovių sultis maišyti su vaisių sultimis. Žinoma, tai neatstos šviežių daržovių, tačiau po truputį padės vaikui priprasti prie daržovių skonio ir, kas žino, gal jūsų vaikas greitai pamėgs brokolius, kuriuos pamatęs anksčiau raukydavosi“, – sako L. Viniarkaitė.

Vaikiški saldūs sumuštinukai
Receptas: Vaikiški saldūs sumuštinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 27
Receptas
Ingredientai
Taleriai 30.00 g
Bananai: 1.00 vnt.
Kokosų drožlės: 2.00 valg. š.
Mėlynės: 1.00 valg. š. (šaldytų)
Kaip gaminti

1. Šokoladą išlydykite ant garų, uždėkite ant kiekvieno talerio ir 10 min. palaikykite šaldymo kameroje.

2. Bananus supjaustykite griežinėliais, apvoliokite kokoso drožlėse ir dėkite ant šokolado. Papuoškite šaldytomis uogomis.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti

Vaisiai, kuriuose nemažai cukraus, vaikų yra labiau mėgstami, tad juos galima siūlyti kaip užkandį ar desertą. „Jei jūsų atžala neįpratusi pusryčiauti, galite jam pasiūlyti lengvą užkandį: varškę su vaisiais, obuolį ar bananą. Vėliau, kai jis įpras valgyti rytais, meniu galima įvairinti – pusryčiams valgyti blynelius, košes, omletą, virtus kiaušinius. Svarbiausia, kad pusryčių meniu nesikartotų bent 7 dienas iš eilės, o geriausia – 2 savaites“, – sako dietologė.

Ji atkreipia dėmesį, kad vaisių vaikui galima įdėti ir į mokyklą, kad praalkęs jais užkąstų. Svarbu, kad vaisių vaikui valgyti būtų patogu, nes, pavyzdžiui, apelsiną mažam vaikui gali būti sunku nusilupti, greipfrutas gali būti kiek per rūgštus.

Blyneliai su vaisiais
Receptas: Blyneliai su vaisiais
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 st. (Tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (Tešlai)
Pienas: 125.00 ml (Tešlai)
Vanduo: 125.00 ml (Tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (Tešlai ¼ arbat. š.)
Sviestas: 2.00 arbat. š. (Tešlai lydytas)
Arbūzas: 200.00 g (Įdarui)
Kiviai: 1.00 vnt. (Įdarui; arba pitaja)
Mangas: 1.00 vnt. (Įdarui)
Ananasai: 200.00 g (Įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus ir kiaušinius sumaišykite, pamažu pilkite pieną, vandenį, įberkite druskos, supilkite išlydytą sviestą ir viską gerai išmaišykite.

2. Blynelius kepkite ant vidutinio kaitrumo ugnies.

3. Vaisius supjaustykite kubeliais ir sumaišykite.

4. Į iškeptą blynelį įdėkite įdaro, suvyniokite ir, jei reikia, dar šiek tiek apkepkite.

5. Tiekite karštus. Galite aplieti mėgstamu jogurtu, grietine ar saldžiu padažu.

Suskleisti

Visgi, pasak dietologės, svarbiausia yra tai, kokį pavyzdį rodo tėvai. Namie neturėtų būti nesveikų užkandžių. Taip pat čia visada turėtų būti vaisių ir daržovių, tėvai turėtų skirti pakankamai dėmesio sveikiems pietums, kuriuos kartu valgytų visa šeima – jei ne darbo dienomis, tai bent jau savaitgaliais.

ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

fhfhj-541aeeb03a00e

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius