-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sportas gimus vaikui: nuo kada, kiek ir kaip sportuoti?

Gimus vaikui dažna mama visą dėmesį ima skirti neseniai pasaulį išvydusiam mažyliui, visiškai užmiršdama save kaip moterį. Nors skundžiasi padidėjusiu svoriu, nugaros skausmais ar pakitusia laikysena, deja, neretai sportuoti nesiryžta – juk sportui nėra laiko! Tačiau tai – ne pasiteisinimas. Sportuoti galima kartu su kūdikiu ar paaugusiu vaiku!
Mankšta su vaiku
Mankšta su vaiku / „Fotolia“ nuotr.

Kaip tai daryti ir kada laikas pradėti sportuoti, pataria patyrusi sporto akademijos „Get fit“ funkcinių treniruočių trenerė ir programų sudarytoja Vilma Brinec.

– Kada mama, susilaukusi kūdikio, jau galėtų pradėti mankštintis?

Asmeninio archyvo nuotr./Funkcinių treniruočių trenerė ir programų sudarytoja Vilma Brinec
Asmeninio archyvo nuotr./Funkcinių treniruočių trenerė ir programų sudarytoja Vilma Brinec

– Tai be galo individualu kiekvienai mamai. Pirmiausia reikėtų pasitarti su ją nėštumo ir gimdymo metu prižiūrėjusiu gydytoju. Jis geriausiai galės patarti, atliks reikiamus tyrimus.

Kada moteris galės sportuoti, taip pat priklauso, ar ji gimdė natūraliai, ar buvo atliktas Cezario pjūvis, kaip sugijo siūlės ir pan. Po Cezario pjūvio reikėtų daug ilgesnės pertraukos, kad visi audiniai tinkamai sugytų. Atsižvelgiant į šiuos faktorius, sportuoti mama galėtų pradėti praėjus 1–6 mėnesiams po gimdymo.

– Kaip pajusti, kada sportuoti dar per anksti, o kada – pats laikas?

– Jei gydytojai leido sportuoti, tuomet lieka tik pačios moters sprendimas, t. y. kaip ji pati jaučiasi. Nėštumo metu moteris išmoksta labiau įsiklausyti į savo kūną, jį jausti, tad tą reikėtų daryti ir po gimdymo – įsiklausyti į savo pojūčius ir tiesiog pabandyti sportuoti. Visada raginu moteris nebijoti atsargiai pabandyti.

Po truputį, pradedant nuo labai mažo krūvio, ir būtinai su treneriu. Namuose pačiai neįmanoma savęs matyti iš šalies, pamatyti klaidų – taip galima net ir sau pakenkti. Tad pradedančiosioms mamytėms būtinai rekomenduoju rinktis specialias treniruotes su trenerio priežiūra. Labai daug priklauso ir nuo vaikelio – ar jis ramus, ar daug verkia naktimis, ar moteris yra pailsėjusi.

Miegas – būtinas raumenims atsistatyti po sporto  (ir ne tik), tad itin didelį miego trūkumą jaučiančios mamos turėtų vengti papildomo fizinio krūvio.

– Jei viena moteris ilsėjosi nuo sporto viso nėštumo metu, o kita – aktyviai mankštinosi iki pat paskutinių dienų, ar jų treniruotės skirsis?

– Be abejo. Prieš nėštumą ir jo metu sportavusios moterys atsistatys daug greičiau. Raumenys turi atmintį. Niekada nemankštintus raumenis pripratinti prie krūvio daug sunkiau nei jau treniruotus net ir po devynių mėnesių pertraukos.

Daugiausia, matyt, atsistatymas visgi priklauso nuo moters endokrininės sistemos. Nėštumo ir žindymo laikotarpiu persitvarko visi moters hormonai – tai tarsi kompiuterio „restart“ mygtukas. Kaip bus po nėštumo – neįmanoma nuspėti, nors daug nulemia ir genetiniai faktoriai.

Iš patirties dirbant su neseniai pagimdžiusiomis moterimis galiu pasakyti, kad hormonų ir medžiagų apykaitos sistema labai stipriai nulemia, kaip greitai moteris sustiprės, numes priaugtą papildomą svorį. Labai svarbus faktorius – maitinimas krūtimi. Nuo to taip pat priklauso atsistatymo trukmė.

– Kodėl sportas po gimdymo yra toks svarbus?

– Pirmiausia – dėl sveikatos. Jaunai mamai reikia atstatyti pakitusią laikyseną. Nėštumo metu labai dideles apkrovos tenka apatinei stuburo daliai ir jos raumenims. Pilvo preso raumenys išsitempia, pasislenka į šonus. Šis disbalansas po nėštumo turi grįžti normalią padėtį.

Taip pat nuo dažno vaikelio kilnojimo pasikeičia pečių ir menčių padėtis. Dažnai tokie pakitimai lemia ir tolimesnes stuburo problemas – išvaržas ir pan. Svarbu sportuojant sustiprinti juosmens raumenis ir atstatyti teisingą laikyseną.

Pilvo preso raumenys išsitempia, pasislenka į šonus. Šis disbalansas po nėštumo turi grįžti normalią padėtį.

Reikia sportuoti ir dėl grožio. Pakitusi figūra, laikysena ir priaugtas svoris dažnai neleidžia moterims mėgautis savimi, savo vaikeliu ir džiaugtis motinyste dėl atsiradusių kompleksų. Teisingas sportas, padedantis atsigauti po gimdymo, pakeičia figūrą, padeda moterims atgauti jėgas ir pasitikėjimą savimi.

Be to, grupinių užsiėmimų metu sutiktos mamos dalijasi savo patirtimi, išgyvenimais ir sporto sėkmės istorijomis. Tai palaikymo ir motyvacinė sistema, kuri padeda moterims nepasiduoti, siekti tikslų kartu, o ne po vieną.

– Su kokiais sunkumais, probleminėmis vietomis jos įprastai susiduria? Kaip tai spręsti?

– Pati dažniausia problema – padidėjęs svoris ir noras per greitai jo atsikratyti. Organizmui reikia laiko persitvarkyti, ir kantrybė tokioje situacijoje labai svarbi. Tiesa, toks noras suprantamas, juk jau devynis mėnesius moteris buvo „paskolinusi“ savo kūną naujajam šeimos nariui, tad normalu, jog moterys nori kuo greičiau „sugrįžti į save“.

Taip pat skaitykite: Patarimai, kaip sutaupyti gimus kūdikiui

Kita problema yra išplatėję klubai. Nėštumo ir gimdymo metu jie natūraliai išplatėja, tačiau tai nėra storumas, per laiką ir su tinkamais pratimais kaulai ir sąnariai grįžta į tinkamas vietas.

Tai pat dauguma moterų susiduria su jau mano minėtomis nugaros problemomis, laikysenos pakitimais, pilvo raumenų ištempimu ir susilpnėjimu ar net atsiskyrimu, trūkimu (Diastasis Recti).  Visas jas reikia spręsti profesionaliai,  pasirinkus tinkamą sportą ar mankštą ir apsišarvavus kantrybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius