Netikite? Išbandykite ir tuo įsitikinsite! Pažadame, nusivilti tikrai neteks, o jūsų skonio receptoriai bus itin pamaloninti. Ir ne tik jie, bet ir jūsų sveikata. Juk apelsinuose, kaip ir citrinose, gausu vitamino C, kuris itin naudingas imuniteto stiprinimui ir bendrai organizmo sveikatai.
Negana to, apelsinai veiksmingai gaivina ir tonizuoja odą. Jų žievelėse ir minkštime gausu mikroelementų ir eterinio aliejaus, kurie jaunina, švelnina ir suteikia odai elastingumo. Tad, belaukdama, kol virtuvėje pasklis gardaus maisto aromatas, dar galite pasidaryti ir jauninamąją apelsinų kaukę.
Vos per 20 min. jūsų veidas atrodys gaivus ir pailsėjęs, jei ant jo uždėsite apelsino minkštimo kaukę su 2 valg. š. varškės ir šaukšteliu alyvuogių aliejaus. Palaikykite šią kaukę ant veido apie 15–20 min. ir nuskalaukite drungnu vandeniu.
Ką gi, šauni popietė jau suplanuota, o dabar beliko išsirinkti puikų receptą!
1. Anties šlaunelę apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių po 4–5 min. ant silpnos ugnies. Dėkite į skardelę ir pašaukite į 180°C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 20–30 min.
2. Obuolį perpjaukite pusiau ir atsargiai išimkite sėklalizdžius. Į vidų įberkite migdolų drožlių, dėkite į kepimo skardą ir pašauname į tą pačią orkaitę.
3. Padažui į prikaistuvį supilkite vyną, sukrėskite medų, supilkite išspaustas apelsino sultis ir kaitinkite ant vidutinės ugnies. Turi nugaruoti pusė skysčio. Palikite šiek tiek pravėsti.
4. Patikrinkite, ar iškepusi antis: į storiausią vietą duriame smeigtuku ar peiliu ir jeigu nebėga skystis, vadinasi, iškepusi. Obuolys turi būti vidutiniškai kietas - neištižęs.
5. Į paruoštą padažą dėkite gabalėlį sviesto ir palengva maišydami ištirpinkite jį.
6. Į lėkštę pilkite padažą, dėkite iškeptą obuolį ir anties šlaunelę. Galime papuošti apelsino skiltele.
1. Sprandinę nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, viršų subadykite ir įtrinkite druska, pipirais. Garstyčias, medų, aliejų išmaišykite ir ištepkite mėsą. Viršų pabarstykite cinamonu ir 2 valandas laikykite vėsiai, kad įsigertų prieskoniai.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 230 laipsnių. Sprandinę dėkite ant kepimo grotelių, po jomis pakiškite skardą su trupučiu vandens. Kepkite 10–15 minučių, kol mėsos viršus pagels. Bulves nuplaukite trinant šepetėliu (neskuskite), perpjaukite pusiau, pabarstykite druska.
3. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 180 laipsnių. Mėsą išimkite, suvyniokite į foliją, įdėkite į skardą, kurioje yra nuvarvėjusios kepsnio sultys, šalia išdėliokite bulves ir kepkite 1,5 valandos. Prieš kepimo pabaigą foliją praskleiskite, kad mėsa apskrustų.
4. Apelsiną nuplaukite trindami šepetėliu ir supjaustykite plonais griežinėliais. Jais apdėkite dar karštą mėsą ir apsmaigstykite gvazdikėliais. Patiekite su keptomis bulvėmis.
Paruošimo laikas, be mėsos marinavimo laiko.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- Stambesnes bulves perpjaukite pusiau. Mėsą pabarstykite druska, pipirais ir vištienos prieskoniais. Storadugniame puode ant stiprios ugnies įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir kepkite 2 minutes. Sudėkite bulves ir nukelkite nuo ugnies.
- Kol keps mėsa, sutraiškykite česnaką. Iš vieno apelsino išspauskite sultis ir susmulkinkite pusę jo žievelių, kitą apelsiną supjaustykite stambiais gabalėliais. Dubenyje sumaišykite apelsinų sultis, žieveles, džemą ir česnaką. Mišinį supilkite į puodą su mėsa ir bulvėmis, pripilkite 200 ml vandens, įmeskite cinamono lazdelę. Užvirkite ir troškinkite ant vidutinės ugnies 20 minučių, kartais pamaišydami.
- Baigdami troškinti sudėkite skiltelėmis padalytą apelsiną ir, jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens, išimkite cinamono lazdelę. Prieš tiekdami pabarstykite šviežiomis petražolėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus produktus. Į marinatą sudėkite vištienos filė, išmaišykite, dubenį uždenkite ir 10 minučių laikykite šaldytuve.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Iš dubens išimkite vištienos filė, gerai nuvarvinkite (marinato neišpilkite), dėkite į keptuvę ir ant nedidelės ugnies kepkite po 3 minutes iš abiejų pusių – kol švelniai paruduos. Į keptuvę supilkite likusį marinatą ir dažnai vartydami kepkite dar 4–5 minutes.
- Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės ir supjaustykite griežinėliais. Į keptuvėje likusį padažą įpilkite sezamų aliejaus, gerai išmaišykite ir užpilkite ant vištienos. Apibarstykite kepintais sezamais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Iš apelsinų išspauskite sultis, jas sumaišykite su sojų padažu, aliejumi ir smulkintu česnaku.
- Gautą marinatą užpilkite ant vištienos ir viską palikite bent porai valandų (galima ir nakčiai) marinuotis.
- Fetą sumaišykite su pusės citrinos ir pusės apelsino žievele. Kiekvienoje krūtinėlėje padarykite "kišenėlę" ir į ją dėkite fetos įdaro.
- Vištiena troškinkite su šlakeliu aliejaus ir vandens ~20min.
- Padažas: Iš apelsinų išspauskite sultis, sumaišykite su soja, cukrumi ir viską kaitinkite iki virimo.
- Įpilami brendžio ir viskas šiek tiek pavirkite, kol išgaruos alkoholis.
- Įberkite cinamono ir muskaro. Įmaišykite su šaukštu vandens (arba pačio padažo) sumaišykite krakmolą, sudėkite šiek tiek pasmulkintų apelsinų.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, pagal skonį pasūdykite, įtrinkite pipirais ir iškepkite ant grotelių orkaitėje.
2. Apačioje būtinai pastatykite skardą riebalams nuvarvėti.
3. Smulkia trintuve nutarkuokite vieno apelsino žievelę ir išspauskite sultis. Kitą apelsiną perpjaukite per pusę, vieną puselę nulupkite, išdalykite vaisių skiltelėmis ir pašalinkite baltąją odelės dalį. Kitą neluptą puselę supjaustykite skiltelėmis.
4. Imbiero šaknį ir česnakus nulupkite ir smulkiai sukapokite.
5. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite imbierus, česnakus ir kepkite, kol pasklis malonus aromatas. Tada supilkite apelsinų sultis, sumeskite nuluptas ir susmulkintas apelsinų skilteles, pagal skonį įberkite aitriųjų paprikų, jei reikia – druskos, viską kiek pakaitinkite, galiausiai, nuolat maišydama, supilkite vandenyje ištirpintą krakmolą ir kaitinkite, kol gausite norimą konsistenciją.
6. Karštus lašišų gabalėlius dėkite į lėkštę, užpilkite apelsinų padažo, šalia padėkite apelsino skiltelę.
1.Petražoles susmulkinkite. Svogūną smulkiai supjaustykite, salierą suraikykite griežinėliais. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odeles, minkštimą supjaustykite. Česnako skilteles susmulkinkite. Apelsiną nuplaukite, nutarkuokite pusę žievelės, likusią nulupkite, o vaisių supjaustykite.
2.Puode įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Jame pakepinkite petražoles ir svogūnus, užpilkite vandeniu, vynu, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite lašišų rinkinį, įmeskite laurų lapelį, uždenkite ir virkite 20 minučių. Nuovirą nukoškite.
3.Jūrų lydekų filė supjaustykite mažais gabalėliais. Įkaitinkite likusį aliejų. Jame apkepinkite salierus, česnakus ir pomidorus, užpilkite nukoštu nuoviru.
4.Sudėkite tarkuotas ir pjaustytas apelsino žieveles, minkštimą, įberkite šafrano, aitriosios paprikos ir virkite 5 minutes. Sudėkite jūrų lydekų filė gabaliukus ir virkite dar 5 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintus česnakus, imbierą, aitriąją papriką ir lengvai apkepkite.
2. Supilkite vyną ir sultinį, pakaitinkite. Sudėkite virtas krevetes, smidrus, nuluptas apelsino skilteles, pagardinkite druska.
3. Virkite apie 3 minutes. Galiausiai įmaišykite 50 g šalto sviesto ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.
4. Patiekite giliose lėkštėse su padažu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Imbierą nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Nuskustas morkas ir salierą sutarkuokite šiaudeliais. Nuo pusės verdančiu vandeniu nuplikyto apelsino nutarkuokite žievelę, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.
2. Saulėgrąžas paskrudinkite sausoje keptuvėje. Į puodą storu dugnu įpilkite šaukštą sezamų aliejaus. Kai įkais, sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus ir maišydama kepinkite 2–3 minutes. Sudėkite tarkuotus imbierus, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę ir kepinkite dar porą minučių. Sudėkite tarkuotas morkas, salierus ir maišydama kepinkite 5–7 minutes.
3. Supilkite vandenį, sumeskite smulkintus sultinio kubelius, išmaišykite. Virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą grietinės. Įberkite skrudintų saulėgrąžų.
- Burokėlius nuplaukite, nulupkite, dar sykį nuplaukite ir susmulkinkite. Nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais. Apelsinus nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nuplikykite verdančiu vandeniu. Nuo vieno nusausinto vaisiaus nutarkuokite žievelę, iš abiejų išspauskite sultis.
- Puode įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepinkite, kol pagels. Suberkite kalendras ir maišydama kepinkite dar 3 minutes. Sudėkite smulkintus burokėlius, supilkite sultinį, išmaišykite. Kai užvirs, puodą uždenkite, virkite sriubą apie 20 minučių. Sutrinkite elektrine trintuve, palikite atvėsti.
- Įmaišykite tarkuotas apelsinų žieveles, citrusų sultis. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, išmaišykite. Porą valandų šaldykite. Tiekdama į kiekvieną ledinės sriubos dubenį įberkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio, batono gruzdučių.
- Salotų lapelius gerai nuplaukite, nusausinkite specialioje salotų džiovykloje arba, uždengusi kiaurasamtį lėkšte, smarkiai nupurtykite.
- Sudėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve – lapeliai bus dailios formos ir traškūs, tarsi ką tik nuskinti.
- Gerai nuplautus ir šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistus burokėlius kiekvieną atskirai suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 0C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės. Ataušinkite ir nulupkite.
- Nuluptus burokėlius supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir išdėliokite ant salotų lapelių. Apelsinus nulupkite kartu su baltąja odelės dalimi, supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite ant salotų.
- Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų.
- Visus padažo ingredientus iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. P
- aruoštu užpilu apliekite salotas.
- Tiekite su sviestu apteptomis skrudintomis itališkos duonos riekelėmis.