Jeigu dėl tam tikrų priežasčių nusprendėte atsisakyti mėsos ar žuvies, verta kuo dažniau į savo valgiaraštį įtraukti grikių. Kaip rašoma sveikaspatarimas.lt, šiose kruopose yra geležies, kuri būtina sveikai veido išvaizdai, taip pat gausu naudingo širdžiai kalio ir magnio, nepakeičiamo toms, kurios nori atsikratyti nereikalingų kilogramų bei dažnai kenčia dėl prastos nuotaikos, nemigos. Nepaisant gana didelio jų kaloringumo, grikiai dažnai įtraukiami į dietas; juk šių kruopų sudėtyje yra medžiagų, padedančių normalizuoti medžiagų apykaitą.
Taip pat skaitykite: Skanauk: 3 gardūs patiekalai iš grikių miltų
Be geležies, kalio ir magnio, grikiuose yra kalcio, fosforo, jodo, cinko, fluoro, molibdeno, kobalto, B grupės vitaminų, folio rūgšties, vitaminų PP ir E. Žodžiu, gryna sveikata ir gėris.
Taigi siūlome jums kelis patiekalus iš grikių:
1. Abrikosus užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska, cinamonu ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, grietinę ir gerai sumaišykite. Suberkite pjaustytus abrikosus (kelis palikite).
3. Į grikių košę sudėkite varškės masę, gerai pamaišykite, suverskite į sviestu išteptą formą ir 20–25 min. kepkite 180 °С orkaitėje. Apkepą papuoškite likusiais abrikosais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Viename inde sumaišykite abejus miltus, kepimo miltelius ir druską.
2. Kitame inde išplakite kiaušinį su kefyru. Supilkite miltų mišinį, maišykite ir po truputį pilkite vandenį, kol gausite grietinės tirštumo tešlą. Įmaišykite aliejų.
3. Dėkite riekelėmis supjautytą papriką į įkaitintą keptuvę, o į jų vidų – tešlą ir kepkite, kol kraštai pradės ruduoti, o viduryje pamatysite atsirandančius burbuliukus, tada atsargiai apverskite ir mentele prispauskite bei dar minutę pakepkite.
Skanu su kitomis daržovėmis!
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
- Grikius perplaukite po tekančiu vandeniu, suberkite į gilią lėkštę ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Palikite stovėti 2–3 valandoms.
- Išvirkite stambiai supjaustytas morkas. Kruopščiai jas nusunkite ir sutrinkite iki košės konsistencijos.
- Trintas morkas sudėkite į išbrinkusius grikius.
- Svogūną susmulkinkite ir dėkite į morkas bei grikius.
- Čia pat suplakite kiaušinį, suberkite miltus, druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite.
- Suformuokite kotletus ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepkite 30 minučių.
Receptą atsiuntė Gintarė
- Grikių kruopas išvirkite žiupsneliu druskos pasūdytame vandenyje.
- Svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, morką sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės.
- Išvirtus grikius sumaišykite su pakepintomis daržovėmis. Įmaišykite šiek tiek pertrintą varškę. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus, kario miltelius, maltus juoduosius pipirus ir pagardinkite druską pagal skonį. Išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Šaukštu semkite masę ir dėkite į keptuvę, formuodami nedidelius blynelius. Apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus.
- Patiekite nedelsiant su šviežiomis daržovėmis, salotomis ar mėgstamu padažu. Skanaus!
- Svogūną smulkiai sutarkuokite arba susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Į dubenį dėkite vištienos faršą, svogūną, virtus grikius, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir druska. Gerai išmaišykite. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
- Kepkite ant nedidelės ugnies 3–4 minutes, kol gražiai apskrus. Į keptuvę su kotletais supilkite grietinėlę, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir troškinkite apie 10 minučių, dažnai vartydami.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Grikius nuplaukite ir nuvarvinkite sietelyje. Suberkite į puodą su 3 stiklinėmis verdančio sūdyto vandens ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių, kol vanduo išgaruos.
2.Kiaulienos šoninę supjaustykite kubeliais ir maišydami pakepinkite keptuvėje be riebalų. Sukrėskite į puodą su grikiais ir išmaišykite. Svogūną nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite įkaitintame svieste ir sukrėskite į varškę.
3.Supilkite grietinę, pasūdykite, pabarstykite pipirais, mairūnais, malta saldžiąja paprika ir gerai išmaišykite. Į sviestu pateptą molinį kepimo indą dėkite sluoksnį grikių masės, ant jo – varškės ir vėl grikių masės.
4.Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė