-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur valgyti sveikiau: restorane ar greitojo maisto užkandinėje?

Manote, kad teisingą atsakymą jau žinote ir sutartinai tvirtinsite, kad daug sveikiau yra valgyti restorane? Deja, klystate.
Mėsainis
Mėsainis / „Fotolia“ nuotr.

Neseniai JAV atliktas tyrimas atskleidė, kad nė vienas iš šių dviejų pasirinkimų nėra geras, mat tiek greito maisto užkandinėse, tiek ir restoranuose gaminamame maiste yra kur kas daugiau kilokalorijų ir riebalų, nei namuose gamintuose patiekaluose, praneša „Reuters“.

Ilinojaus universitete dirbantis kineziologijos profesorius ir tyrimo autorius Ruopengas Anas tikina, kad žmonės klaidingai mano, jog maistas restoranuose yra sveikesnis ir mažiau kaloringas už maistą greitojo maisto užkandinėse.

Savo tyrimui kineziologijos profesorius naudojosi Nacionalinio JAV sveikatos instituto surinktais duomenimis. Profesorius išstudijavo daugiau kaip 18 tūkst. apklausose dalyvavusių žmonių mitybos įpročius per dviejų dienų laikotarpį.

Per šias dienas maždaug trečdalis dalyvių buvo valgę greitojo maisto vieną ar kelis kartus per dieną ir ketvirtadalis apklaustųjų bent kartą per dieną buvo valgę gerai vertinamame restorane.

Palyginęs gautus rezultatus, profesorius pastebėjo, kad tie, kurie lankėsi greitojo maisto užkandinėse, suvartodavo vidutiniškai 190 kilokalorijų, 11 g riebalų, 3,5 mg sočiųjų riebalų, 10 mg cholesterolio ir 300 mg natrio daugiau nei tie, kurie tas dienas maistą gaminosi namuose.

Tuo tarpu tie dalyviai, kurie per minėtas dvi dienas lankėsi gerai vertinamuose restoranuose, per dieną vidutiniškai suvartodavo 187 kilokalorijų, 10 g riebalų, 2,5 mg sočiųjų riebalų, beveik 60 mg cholesterolio ir 400 mg natrio daugiau už tuos, kurie maistą gaminosi namuose.

Niujorke dirbanti dietologė Lori Rosenthal komentuodama atliktą tyrimą, portalui reuters.com patikino, kad rezultatai jos nė kiek nenustebino.

Taip pat skaitykite: Naminis maistelis: karšti sumuštiniai

„Kai ruošiamės maistą patys, juk puikiai žinome, kokias sudedamąsias dalis į jį dedame: galbūt naudojame liesesnį sūrį ar grietinę, galbūt vietoj bulvių garnyro pasidarome sveikas salotas ar panašiai. Tuo tarpu restorane ar greitojo maisto užkandinėse viskas priklauso jau nuo šefo ir nuo to, kokias sudedamąsias dalis jis pasirinks“, – tikina dietologė.

Nenorintiems atsisakyti pietų ar vakarienės restoranuose, tačiau besirūpinantiems savo sveikata, L. Rosenthal pataria visuomet atkreipti dėmesį ne tik į patiekalo pavadinimą, bet ir į jo sudėtį. Dietologė pataria restoranuose verčiau dažniau rinktis garuose virtus ar griliuje keptus patiekalus bei įvairias salotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius