Skanūs ir greitai paruošiami patiekalai nuo mažiausio iki didžiausio!
Salotos
- Virtas bulves ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, šoninę paskrudinkite ant nedidelės ugnies.
- Actą, aliejų, vandenį, druską, cukrų ir grūstus pipirus sumaišykite ir gautu padažu apliekite salotas. Papuoškite petražolėmis arba krapais.
- Vietoj šio padažo galite rinktis ir įprastą majonezą, o kai kurie į vokiškas bulvių salotas įtarkuoja obuolį, o šoninę keičia, tarkime, virta dešra, saliamiu.
Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.
- Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
- Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
- Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
- Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
1. Visas daržoves supjaustykite smulkiais kubeliais.
2. Tuną sudėkite į dubenį ir šakute sutrinkite. Įmaišykite daržoves.
3. Puodelyje sumaišykite citrinų sultis su aliejumi, pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
4. Užpilu apliekite salotas, sudėliokite į stiklinaites ir papuoškite petražolėmis.
Sriubos
1. Puode užvirinkite 1,5 l vandens, suberkite ryžius, virkite apie 10 min.
2. Kol ryžiai virs, nuskuskite morką, supjaustykite griežinėliais. Nuplaukite ir nedideliais žiedynais supjaustykite brokolinį kopūstą.
3. Sudėkite į puodą morkas, brokolinius kopūstus, kukurūzus ir atšildytus žirnelius. Kai vanduo užvirs, įmaišykite sultinio kubelį. Virkite, kol suminkštės daržovės.
4. Baigiant virti įmaišykite lydytą sūrelį, jei reikia, dar pasūdykite. Išpilstykite sriubą į lėkštes, pagardinkite šaukšteliu sviesto.
1. Karštame svieste pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnakus. Kai šie dailiai pagels, sumeskite nuvalytus supjaustytus pievagrybius. Viską kepkite apie 8 min., sukrėskite troškinį į puodą su verdančiu daržovių nuoviru (sultiniu ar vandeniu) ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 min., įmaišykite lydytą sūrelį ir grietinėlę.
2. Sriubą išplakite plakikliu iki vientisos masės, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais bei muskatais.
3. Tiekite su baltos duonos trapučiais.
- Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir išvirkite. Sutarkuokite morkas, susmulkinkite petražoles. Jas suberkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite 3–4 minutes, kol švelniai paruduos. Į puodą su verdančiu litru vandens suberkite karį, įdėkite filė, žiedinius kopūstus, laiškinius česnakus ir virkite ant silpnos ugnies 5–8 minutes.
- Išgriebkite žuvį ir sutrinkite šakute. Nusunkite bulves ir sutrinkite šakute. Į košę suberkite peletrūnus, sudėkite Dižono garstyčias ir gerai išmaišykite. Bulvių košę, trintą lašišą sudėkite į puodą ir pavirkite kelias minutes. Pagardinkite druska, pipirais ir smulkintais krapais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Karštieji patiekalai
1. Spagečius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, pomidorą – kubeliais, alyvuoges – per pusę. Susmulkinkite ančiuvius ir aitriąją papriką.
2. Į dubenį sudėkite alyvuoges, pomidorus, ančiuvius, kaparėlius, papriką, supilkite aliejų ir vyno actą. Viską išmaišykite.
3. Išvirtus makaronus, kol karšti, dėkite į dubenį su produktais ir viską gerai išmaišykite. Paragaukite, jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais. Pabarstykite bazilikų lapeliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite faršą ir kepkite 5 minutes, įberkite druskos ir pipirų. Susmulkinkite paprikas, svogūną ir česnaką.
- Iškepusią mėsą sudėkite į dubenėlį, o į keptuvę suberkite paprikas, svogūnus ir česnakus. Paeiliui smulkinkite ir į keptuvę berkite grybus ir cukiniją. Pagardinkite bazilikais, uždenkite ir troškinkite 2–3 minutes. Įberkite maltos paprikos, išmaišykite ir paragaukite: jei dar reikia, įberkite druskos ir pipirų. Sudėkite pakepintą maltą mėsą ir trintus pomidorus. Gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite dar 15 minučių, dažnai maišydami, kad neprisviltų. Maltos mėsos guliašą tiekite su pita.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 0C.
- Briuselinius kopūstus (šviežius arba šaldytus) 1–2 minutėms įkiškite į verdantį vandenį, paskui staigiai perliekite šaltu.
- Kopūstėlius perpjaukite pusiau ir sudėkite į storasienį kepimo indą.
- Sumeskite raudonąsias vynuoges ir karijas.
- Medų, aliejų, citrinos sultis ir druską labai gerai sumaišykite.
- Mišiniu užpilkite kopūstus su vynuogėmis, ant viršaus užberkite čiobrelių šakelių. Kepkite apie 30 minučių.
- Pagaminsite per 20 min. (be kepimo).
Desertai
- Želatiną užpilkite 4 šaukštais šalto virinto vandens ir palikite išbrinkti. Bananus nulupkite ir susmulkinkite.
- Sudėkite į plakimo indą, sukrėskite kreminę varškę, agavų sirupą ar kitokį skystą saldiklį ir sutrinkite elektrine trintuve. Atsargiai įmaišykite karšto vandens vonelėje išlydytą atvėsusią želatiną.
- Atskirame inde išplakite kiaušinio baltymą (prieš tai kiaušinį kruopščiai nušveiskite šepetėliu po karštu tekančiu vandeniu!). Atsargiai įmaišykite į bananų ir varškės masę.
- Desertą sukrėskite į serviravimo taures ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Prieš tiekdama papuoškite bananų griežinėliais, apibarstykite cinamonu.
DAR KELIOS SKANIOS IDĖJOS
Mariaus Žičiaus nuotr. / Sūrio pyragas su braškių padažu |
Sūrio pyragas su braškių padažu
A. Černės nuotr. / Citrininis tiramisas |
Shutterstock nuotr. / Jogurtiniai ledai |
Astos Černės nuotr. / Graikiško jogurto tortas |
Mariaus Žičiaus nuotr. / Varškės desertas su uogomis |
Emilijos nuotr. / Jogurtinis braškių ir bananų desertas |
Jogurtinis braškių ir bananų desertas
- Maisto smulkintuvu susmulkinkite šokoladinius sausainius iki smulkių trupinukų. Sumaišykite su tirpintu ir atvėsintu sviestu. Paskirstykite po šaukštą paruoštos trupinių masės į 6 stiklines, kuriose ruošite ir patieksite desertą. Šiek tiek paspauskite šaukštu ar pirštų galais.
- Paruoškite kreminio sūrio ir braškių kremą. Dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kreminį sūrį, cukrų, trintas šviežias braškes, citrinų sultis ir vanilės ekstraktą.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu riebią grietinėlę suplakite iki standžių putų. Paskui ją lengvais judesiais įmaišykite į kreminio sūrio masę.
- Paruoštą kremą paskirstykite į stiklines, ant sausainių pagrindo. Uždenkite stiklinių viršų maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite jame mažiausiai porą valandų.
- Prieš patiekiant, desertų viršų papuoškite šviežiomis kubeliais pjaustytomis braškėmis.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: Vasara be orkaitės: nekepti desertai
- Į dubenį sudėkite vienodos kambario temperatūros sutirštintą saldintą pieną ir sviestą. Išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Įmaišykite kokosų drožles.
- Kitame dubenyje iki standžių putų elektriniu plaktuvu suplakite riebią grietinėlę. Atsargiais judesiais įmaišykite į sviesto mišinį.
- Išimkite vaflius iš šaldytuvo, išvyniokite iš maistinės plėvelės. Supjaustykite gabalėliais. Kiekvieno gabalėlio viršų apliekite tirpintu baltuoju šokoladu ir apibarstykite kokosų drožlėmis. Palaukite, kol sustings, ir patiekite. Skanaus!