Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 11 /08:32

Mirė garsus Kanados poetas ir dainininkas Leonardas Cohenas

Lietuviškų šaknų turintis kanadietis muzikas ir poetas Leonardas Cohenas, giriamas kaip vienas iškiliausių savo kartos artistų, mirė eidamas 83-iuosius metus, pranešė jo atstovas.
Leonardas Cohenas
Leonardas Cohenas / „Scanpix“ nuotr.

„Su didžiuliu sielvartu pranešame, kad legendinis poetas, dainų kūrėjas ir artistas Leonardas Cohenas mirė. Praradome vieną iš labiausiai gerbiamų ir kūrybingiausių muzikos vizionierių“, – rašoma L.Coheno „Facebook“ paskyroje.

L.Cohenas užaugo Monrealyje, bet gyvenimo pabaigoje gyveno Kalifornijoje. Pranešime sakoma, kad vėliau Los Andžele įvyks privati atminimo ceremonija.

„Mano tėvas ramiai mirė savo namuose Los Andžele, – sakoma dainininko sūnaus Adamo Coheno pranešime. – Jis rašė iki pat paskutiniųjų savo akimirkų – su savo unikaliu humoru.“

VIDEO: Mirė lietuviškų šaknų turintis poetas ir muzikas L.Cohenas

L.Cohenas, taip pat žinomas kaip romanistas, domėjosi dzen budizmu, o jo kūriniuose folkmuzika persipina su tamsiais ir seksualiais tonais. Jo kūryba populiari visame pasaulyje; L.Coehnas pelnė kitų iškilių muzikantų, tokių kaip JAV bardas Bobas Dylanas arba alternatyviojo roko grupė R.E.M., pagarbą.

VIDEO: Leonard Cohen - In My Secret Life

L.Cohenas, taip pat žinomas kaip romanistas, domėjosi dzen budizmu, o jo kūriniuose folkmuzika persipina su tamsiais ir seksualiais tonais.

Kanados premjeras Justinas Trudeau pareiškė gedintis L.Coheno, seniai laikomo vienu svarbiausių šalies poetų.

„Jokio kito poeto muzika neturėjo tokio jausmo arba skambesio kaip Leonardo Coheno. Ir jo darbai buvo branginami daugelio kartų“, – rašoma J.Trudeau „Twitter“ žinutėje.

„Kanada ir pasaulis jo ilgėsis“, – pridūrė premjeras.

Monrealio meras Denisas Coderre'as nurodė mieste nuleisti vėliavas iki pusės stiebo.

„Šį vakarą netekome vieno iškiliausių mūsų ambasadorių ir ikonų – Leonardo Coheno“, – jis rašo savo „Twitter“ paskyroje.

„Leonardas Cohenas puikiai įkūnijo mūsų kultūrinę įvairovę ir dvilypumą“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje savo dvikalbį didmiestį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonardas Cohenas mirė eidamas 83-ius gyvenimo metus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonardas Cohenas mirė eidamas 83-ius gyvenimo metus

L.Cohenas gimė 1934 metų rugsėjo 21 dieną Vestmaunte, anglakalbiame Monrealio priemiestyje, viduriniosios klasės žydų šeimoje. Jo motina Masha Klonitsky buvo Kauno rabino Solomono Klonitsky-Kline'o dukra. Tuo tarpu jo senelis iš tėvo pusės, Lenkijoje gimęs Lyonas Cohenas, buvo Kanados žydų kongreso įkūrėjas.

L.Cohenas iš pradžių rašė tik eiles, o vėliau žengė pirmuosius atsargius žingsnius muzikoje. Jo plunksnai priklauso kai kurios labiausiai įsimintinų šios kartos dainų, įskaitant daugelio atlikėjų perdainuotą „Hallelujah.“

VIDEO: Leonardas Cohenas – „Hallelujah“

Vieno draugo paviešintame paskutiniame laiške L.Cohenas reiškė savo „amžiną meilę“ velionei M.Ihlen ir rašė: „Manau, labai greitai ateisiu tau iš paskos.“

Ši daina iš kultinio hito virto šiuolaikiniu šio žanro standartu, skambančiu daugybėje kino ir televizijos filmų, „YouTube“ vaizdo įrašų, muzikos talentų šou ir mokyklų chorų repertuare.

Savo paskutinįjį albumą „You Want It Darker“ jis išleido praeitą mėnesį. Jame atsispindi B.Coheno apmąstymai apie savo mirtingumą.

Liepą mirė jo mūza norvegė Marianne Ihlen, su kuria poetas 7-ame dešimtmetyje gyveno Graikijai priklausančioje Hidros saloje ir kuri įkvėpė sukurti dainą „So Long, Marianne.“

Vieno draugo paviešintame paskutiniame laiške L.Cohenas reiškė savo „amžiną meilę“ velionei M.Ihlen ir rašė: „Manau, labai greitai ateisiu tau iš paskos.“

VIDEO: Leonard Cohen - Dance Me to the End of Love

JAV Garso įrašų akademija, 2010 metais skyrusi L.Cohenui garbės „Grammy“ apdovanojimą už visos karjeros pasiekimus, reiškė gedulą, mirus „vienam gerbiamiausių popmuzikos poetų, suteikusiam muzikinį pamatą daugeliui dainų kūrėjų“.

„Jo nepaprastas talentas padarė didžiulį poveikį nesuskaičiuojamai daugybei dainininkų ir dainų kūrėjų, taip pat plačiajai kultūrai“, – sakoma akademijos prezidento Neilo Portnow pranešime.

„Jo bus siaubingai ilgimasi“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius