Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 27

14-oji „Scanorama“ – nuo eksperimentinės dokumentikos iki Larso von Triero mini serialo

Ketvirtadienio rytą Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčioje įvyko 14-ojo Europos šalių kino forumo „Scanorama“ spaudos konferencija, kur buvo pristatyta lapkričio 3–20 d. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose vyksiančio festivalio programa.
 14-osios „Scanoramos“ pristatymas
14-osios „Scanoramos“ pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiek tiek vyresni prisimena šią vietą kaip „Kronikos“ kino teatrą, kuriame teko praleisti daug valandų žiūrint dokumentinį kiną. Šiandien mes tarytum sugrįžtame, miestas mums atveria savo erdves jau kituose kontekstuose“, – susirinkusiems sakė festivalio direktorė ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Šių metų „Scanorama“, Gražinos Arlickaitės teigimu, žiūrovus pasitinka atsinaujinusi – pasikeitė kai kurie įvaizdžio elementai, rugsėjo mėnesį įvyko festivalio satelitinis renginys „Pirmoji banga“, siūlantis žvilgsnį į ankstyvąjį kiną, o „Scanoramos“ programoje žiūrovus su eksperimentiniu dokumentiniu kinu pirmą kartą supažindins menininko Deimanto Narkevičiaus kuruota programa „Tai nutiko čia“.

„Scanorama“ šiemet sprendžia tą pačią problemą – kiek visa tai, kas vysta kine, apsprendžia ir veikia mūsų pasirinkimus. Atraminės programos nesikeičia – jų šiemet vienuolika – ir padeda aprėpti platų ir kūrybišką Europos kino lauką“, – sakė festivalio vadovė.

„Scanorama“ šiemet sprendžia tą pačią problemą – kiek visa tai, kas vysta kine, apsprendžia ir veikia mūsų pasirinkimus, – sakė festivalio vadovė.

Deimantas Narkevičius teigė, jog „Scanoramos“ organizatorių kvietimas kuruoti vieną programų jį nudžiugino. „Ši programa nedidelė ir labai subjektyvi – iš vienos pusės todėl, kad tai tikrai autorinė programa, jos kūrėjai turi stiprią individualią vaizdų kūrimo ir komponavimo viziją, todėl sakyčiau, kad ši programa „išeina“ iš kino sampratos. Čia persikloja dvi tradicijos – videomenas ir nedidelių kino formų eksperimentai. Tai, mano manymu, labai svarbu, tokių programų trūksta Lietuvos kino festivaliuose“, – sakė D.Narkevičius.

Dar viena naujovė – su festivalio mecenatu, draudimo bendrove „If“, pristatoma programa „Viskas bus gerai“. Kaip teigė festivalio programos koordinatorius Dmitrijus Gluščevskis, šios programos filmai padės pabėgti nuo rudens darganų ir lietaus. Organizatoriai kviečia nepraleisti Hannes Martino Holmo filmo „Gyveno kartą Uvė“, islandų režisierės Solveig Anspach prancūziškos komedijos „Meilė baseine“, Izraelio režisieriaus Asapho Polonskio juostos „Savaitė ir viena diena“ ir į festivalį atvykstančios režisierės Rachel Lang filmo „Baden Badenas“.

Kaip ir kasmet, „Scanorama“ pristato Europos kino grandus – festivalyje bus parodytas paskutinysis A.Wajdos kūrinys „Povaizdis“, brolių Dardenų drama „Nepažįstamoji“, Mios Hansen-Løve juosta „Ateitis“, B.Dumonto satyrinė komedija „Seklieji vandenys“ bei ispano A.Serra istorinė drama „Liudviko XIV mirtis“.

Čia persikloja dvi tradicijos – videomenas ir nedidelių kino formų eksperimentai. Tai, mano manymu labai svarbu, tokių programų trūksta Lietuvos kino festivaliuose, – sakė D.Narkevičius.

Šalia pripažintų meistrų žiūrovų lauks įdomūs debiutai bei kino istorijos pamokos – šiemet festivalio retrospektyvos bus skirtos kino eksperimentatoriui, šiemet Anapilin išėjusiam lenkų režisieriui Andrzejui Żuławskiui bei lietuvių kino legendai Donatui Banioniui.

Ištvermingiausi kino žiūrovai naktį iš lapkričio 4 d. į 5 d. galės praleisti stebėdami legendinį, kritikų pripažinimą pelniusį Larso von Triero mini serialą „Karalija“, skirtą paminėti danų režisieriaus 60-ečiui, o siekiantys žvelgti dar plačiau kviečiami į „Specialiųjų seansų“ programą, atversiančią langą į kritikų už originalumą ir novatoriškumą vertinamą Naująjį Irano kiną.

Festivalyje tradiciškai vyks ir konkursinė programa „Naujasis Baltijos kinas“, programa „Europos kino akademijos nominantai ir laureatai 2015“. Festivalyje apsilankančioms šeimoms skiriama programa „Atsivesk mama ir tėtį“.

Šių metų „Scanoramoje“ ir dvi lietuviškos dokumentinio kino premjeros – tai jau apdovanojimais tarptautiniuose festivaliuose įvertintas ir Europos kino apdovanojimų nominaciją pelnęs bendras Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi dokumentinis trumpametražis filmas „Aš čia tik svečias“ bei Elžbietos Josadės trumpametražis debiutas „Dialogas su Jozefu“.

14-ąją „Scanoramą“ atvers vengrų režisieriaus Szabolcs Hajdu filmas „Šeimos šventė“, Karlovi Varų kino festivalyje pelnęs „Krištolinį gaublį“ bei geriausio aktoriaus apdovanojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius