Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 09 18

JAV prezidentai ir mėgstamiausi jų kino filmai: nuo agento 007 iki animacijos

Prieš kurį laiką skelbėme guardian.co.uk sudarytą mėgstamiausių JAV prezidentų knygų sąrašą. Šį kartą siūlome susipažinti su kino filmais, kuriuos dievina buvę JAV prezidentai ir kandidatai jais tapti – Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas.
Seanas Connery 1982 metais
Seanas Connery 1982 metais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie mėgstamiausias JAV prezidentų knygas galite skaityti čia.

O dabar kelkimės į kino pasaulį – kokie filmai yra mėgstamiausi JAV prezidentų? Į šį klausimą atsako guardian.co.uk.

Franklinas Delano Rooseveltas

32-asis JAV prezidentas šaliai vadovavo bene sunkiausiu JAV istorijos laikotarpiu – Didžiosios depresijos metu, kuomet ekonomika išgyveno vienus sunkiausių laikų.

Tuomet kino filmai žmonėms tapo galimybe atitrūkti nuo realybės ir suteikė šansą į gyvenimą pažvelgti kiek linksmesniu žvilgsniu. Tad neatsitiktinai F.D.Rooseveltas mėgo dažnai žiūrėti Walto Disnėjaus sukurto garsiojo peliuko Mickey Mouse'o animacinius filmus.

Teigiama, kad tuometinis JAV prezidentas buvo didelis aktorės Myarnos Loy gerbėjas. Kalbama, kad vien dėl susitikimo su ja Baltuosiuose rūmuose F.D.Rooseveltas norėjo atšaukti Jaltos konferenciją.

„Scanpix“/AP nuotr./Franklinas Delano Roosveltas
„Scanpix“/AP nuotr./Franklinas Delano Rooseveltas

Harry Trumanas

33-iasis JAV prezidentas buvo didelis vesternų ir komedijų mėgėjas. Tiesa, šio žanro filmus mėgo daug JAV vadovų.

Geriausiu savo filmu H.Trumanas yra įvardijęs 1946 metais sukurtą vesterną „My Darling Clementine“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Henry Fondas. Tai mėgstamiausias tuometinio JAV prezidento aktorius.

„Scanpix“/AP nuotr./Harry Trumanas
„Scanpix“/AP nuotr./Harry Trumanas

Dwightas Eisenhoweris

34-asis JAV prezidentas per savo kadenciją Baltuosiuose rūmuose peržiūrėjo apie 200 filmų. Jis itin mėgo vesterno žanro juostas.

Vienas jo mėgstamiausių filmų – 1952 metais sukurtas „High Noon“, kuriame vaidina Gary Cooperis. Beje, šį filmą prie geriausių yra priskyrę ir daugiau JAV prezidentų.

„Scanpix“/AP nuotr./Dwightas Eisenhoweris
„Scanpix“/AP nuotr./Dwightas Eisenhoweris

Johnas F.Kennedy

35-asis JAV prezidentas mėgo amerikiečių aktoriaus, vadinto vyrų etalonu, Johno Wayne'o vaidinamus filmus. Jis taip pat mėgo aktorių Randolphą Scottą.

Tarp geriausių J.F.Kennedy filmų įvardijamas 1962 metų istorinė kino juosta „Ilgiausia diena“, 1953 metais sukurtos „Atostogos Romoje“, „Spartakas“, 1955 metų filmas „Bad day at Black Rock“.

wikimedia.org nuotr./Johnas F. Kennedy
wikimedia.org nuotr./Johnas F. Kennedy

J.F.Kennedy taip pat buvo didelis agento 007 Džeimso Bondo gerbėjas ir mėgo ne tik filmus su juo, bet ir skaitė knygas apie jį. Kartą jis teigė, kad norėtų, jog jo komandoje dirbtų toks žmogus, kaip slaptasis britų agentas.

Lyndonas B.Johnsonas

Jis nebuvo žinomas kaip didelis kino mėgėjas. Teigiama, kad vienintelis filmas, kurį jis žiūrėjo, ir tai darė daug kartų, buvo 10 minučių trukmės juosta apie jį patį. Tai buvo trumpas filmukas, kuriuo L.B.Johnsonas buvo pristatomas visuomenei po J.F.Kennedy nužudymo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lyndonas B.Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lyndonas B.Johnsonas

Richardas Nixonas

37-asis JAV prezidentas mėgo biografinius filmus. Vienas iš tokių buvo 1970 metais sukurtas filmas „Patton“, kuriame pasakojama apie JAV generolą George'ą S.Pattoną, kovojusį Antrajame pasauliniame kare. Taip pat teigiama, kad R.Nixonas mėgo 1942 metais sukurtą biografinį miuziklą „Yankee Doodle Dandy“.

„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Nixonas
„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Nixonas

Geraldas Fordas

38-asis JAV prezidentas taip pat nebuvo didelis kino gerbėjas. Visgi jam priskiriamas filmas, apie kurį, greičiausiai, tikrai nepagalvotumėte. Tai 1990 metais sukurta komedija, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko Macaulay Culkinas. Taip, tai „Vienas namuose“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Geraldas Fordas su karaliene Elizabeth II
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Geraldas Fordas su karaliene Elizabeth II

Jimmy Carteris

39-asis JAV prezidentas buvo tikras kino fanatikas. Pasak Baltųjų rūmų muziejaus turimos informacijos, per ketverius prezidento kadencijos metus J.Carteris peržiūrėjo 480 filmų – daugiau nei R.Reaganas peržiūrėjo per dvi kadencijas.

Vienas iš jo pirmųjų pamatytų filmų buvo 1976 metais sukurtas politinis trileris „All the President's Men“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jimmy Carteris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jimmy Carteris

Ronaldas Reaganas

Dar prieš tapdamas 40-uoju JAV prezidentu R.Reaganas buvo žinomas aktorius, bet jis nemėgo žiūrėti filmų, kuriuose pats vaidino. Tai jis darydavo tik išskirtinėmis progomis. Pavyzdžiui, per savo gimtadienį.

Mėgstamiausiu filmu R.Reaganas yra įvardijęs jau anksčiau minėtą vesterną „High Noon“. Jam taip pat patiko 1946 metais sukurta drama „It's a Wonderful Life“ ir 1965 drama „Muzikos garsai“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas

George'as H.W.Bushas

41-asis JAV prezidentas nebuvo didelis kino mėgėjas, tačiau jam taip įsiminė 1952 metais sukurtas filmas „Viva Zapata“, kad vėliau įkūręs naftos kompanija ją pavadino „Zapata Corporation“. Beje, šiame filme vaidino garsusis Marlonas Brando.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Bushas vyresnysis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Bushas vyresnysis

Billas Clintonas

42-asis JAV prezidentas, kurio žmona Hillary Clinton taip pat kovoja dėl šio posto, seka D.Eisenhowerio ir R.Reagano pėdomis – mėgstamiausias jo mėgstamiausias filmas yra vesternas „High Noon“. Teigiama, kad dirbdamas Baltuosiuose rūmuose B.Clintonas šią juostą žiūrėjo 17 kartų.

Antras mėgstamiausias jo filmas yra 1942 metais sukurta romantinė drama „Kasablanka“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Billas Clintonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Billas Clintonas

George'as W.Bushas

43-iasis JAV prezidentas tarp savo mėgstamiausių kino juostų įvardija 1989 metų dramą apie beisbolą „Svajonių laukas“, situacijų komediją „How I Met Your Mother“ ir 2009 metais sukurtą filmą „The Bro Code“. Jis taip pat mėgsta komedijos žanro filmus, tarp kurių patenka ir slaptojo agento Ostino Pauerso filmai.

„Scanpix“/AP nuotr./George'as Bushas
„Scanpix“/AP nuotr./George'as Bushas

Po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristinio akto G.W.Bushas pradėjo domėtis filmais, kurie verčia atsigręžti į praeitį. Tarp tokių patenka 2002 metais sukurtos karinės dramos „Mes buvome kariai“ ir 2001-ųjų „Juodojo vanago žūtis“.

Barackas Obama

Dabartinis JAV prezidentas, kurio antroji kadencija baigsis už kelių mėnesių, yra didelis „Krikštatėvio“ trilogijos gerbėjas. Tiesa, iš šios filmų sagos jis išskiria 1972 metais sukurtą pirmą ir 1974 metais sukurtą antrą dalį. Paskutinė trilogijos dalis, kuri buvo pastatyta 1990 metais, jam ne taip patiko.

„Scanpix“/AP nuotr./Barackas Obama
„Scanpix“/AP nuotr./Barackas Obama

B.Obama taip pat yra prisipažinęs, kad tarp mėgstamų filmų priskiria 1962 metų kino juostą „Arabijos Lorensas“ ir jau anksčiau ne kartą šiame sąraše minėtą „Kasablanką“.

Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton

Vienas iš jų taps JAV prezidentu ir pakeis B.Obamą Baltuosiuose rūmuose. Kokiu filmus mėgsta kandidatai į JAV prezidento postą?

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton

Tarp savo mėgstamiausių filmų D.Trumpas priskiria 1941 metais sukurtą juostą „Pilietis Keinas“, kuris yra įvardijamas kaip vienas geriausių visų laikų filmų. Jam taip pat patinka 1966 metų vesternas „Geras, blogas ir bjaurus“, „Krikštatėvio“ trilogija, 1990-ųjų drama „Geri vyrukai“ ir romantinis 1939-ųjų filmas „Vėjo nublokšti“.

Tuo tarp H.Clinton, kaip ir jos vyras B.Clintonas, tarp geriausių filmų priskiria „Kasablanką“. Jai taip pat patinka nuotykių kupinas „Ozo šalies burtininkas“ ir 1985-ųjų drama „Mano Afrika“. Pastarasis filmas yra laimėjęs 7 „Oskaro“ apdovanojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius