Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 05 13

Kanų kino festivalyje vėl rinksis žvaigždės

Nepriklausomo kino režisieriai ir Holivudo grietinėlė nuo ateinančio trečiadienio dvi savaites būriuosis Prancūzijos Rivjeroje vyksiančiame Kanų kino festivalyje, kuris kasmet pritraukia šios meno rūšies milžinų ir ekscentrikų.
Kanai jau rengiasi kasmetinei kino fiestai.
Kanai jau rengiasi kasmetinei kino fiestai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Davidas Cronenbergas, Kenas Loachas ir Michaelis Haneke bus tarp 22 tarptautinių kino kūrėjų, kurie varžysis dėl „Auksinės palmės šakelės“ 65-ajame Kanų festivalyje, kuris vyks gegužės 16–27 dienomis.

Šiemet festivalyje laukiama daug ryškiausių kino pasaulio žvaigždžių, tarp jų Nicole Kidman, Marion Cotillard, Jessicos Chastain, Kylie Minogue, Kristen Stewart, Roberto Pattinsono ir Brado Pitto.

„Kanai išlieka vieta, kurioje reikia būti, jeigu esi kino pasaulyje“, – teigė festivalio generalinis delegatas Thierry Fremaux, atrinkęs oficialius pretendentus į „Auksinę palmės šakelę“ ir dar 17 filmų naujųjų talentų sekcijoje „Un Certain Regard“ iš beveik 1 800 pasiūlytų kino juostų.

„Auksinės palmės šakelės“ laureatas iš Italijos Nanni Moretti vadovaus devynių narių žiuri, kuriame bus ir aktorius Ewanas McGregoras bei mados dizaineris Jeanas Paulis Gaultier, tuo tarpu „Un Certain Regard“ vertinimo komisijai pirmininkaus britų aktorius ir režisierius Timas Rothas.

JAV režisierius Wesas Andersonas džiaugsmingą gaidą nustatys pirmuoju šiame festivalyje rodomu filmu „Mėnesienos karalystė“ (angl. „Moonrise Kingdom“), pasakojančiu apie įsimylėjusių vaikų porą, pabėgusią iš savo miestelio Naujojoje Anglijoje.

Viena šio filmo žvaigždžių – aktorius Bruce'as Willisas, vaidinantis miestelio policininką.

VIDEO: Moonrise Kingdom - Official Trailer Wes Anderson Movie (2012) HD

Festivalio programoje vyraus amerikietiškos istorijos, nors kai kada pasakojamos užsienio režisierių. Bus pristatomos įvairios juostos – pradedant didžiųjų kino studijų produkcija masiniam žiūrovui, baigiant ekscentriškais nepriklausomo kino kūriniais.

„Įpratome prie pagrindinės krypties autorinio kino, brandžių autorių kino kultūros, – aiškino Th.Fremaux. – Tokį kiną turėtume pamatyti ir šiais metais.“

Dėl Kanų aukso varžysis du JAV režisieriai: Lee Danielsas, kuris pristatys nekantriai laukiamą filmą „Laikraštininkas“ (angl. „The Paperboy“), pasakojantį apie žurnalistą, mėginantį reabilituoti mirties bausmės laukiantį kalinį, ir Jeffas Nicholsas, netikėtai patekęs į konkursinę programą su filmu „Dumblas“ (angl. „Mud“) apie du paauglius ir bėglį.

Kanadietis režisierius D.Cronenbergas pateiks Manhatano pasaulį vaizduojantį trilerį „Kosmopolis“ (angl. „Cosmopolis“), sukurtą pagal rašytojo Dono DeLillo romaną. Šiame filme R.Pattinsonas vaidina milijardierių finansininką, važinėjantį po Niujorką prabangiu limuzinu.

VIDEO: Cosmopolis (2012) - Official Trailer [HD]

Įdomu, kad D.Cronenbergo sūnus Brandonas taip pat atvyks į Kanus pristatyti savo debiutinio siaubo filmo „Antivirusas“ (angl. „Antiviral“), kuris dalyvaus programoje „Un Certain Regard“.

Australai Johnas Hillcoatas ir Andrew Dominikas taip pat pristatys savo kino juostas, kurių veiksmas vyksta Jungtinėse Valstijose: kontrabandininkų dramą „Už įstatymo ribų“ (angl. „Lawless“) ir filmą apie mafiją „Nužudyti juos švelniai“ (angl. „Killing Them Softly“), tuo tarpu Brazilijos režisierius Walteris Sallesas parodys rašytojo Jacko Kerouaco kultinio bitnykų kartos romano „Kelyje“ (angl. „On the Road“) ekranizaciją.

Lotynų Amerikos sugrįžimą į Kanus žymės dar du konkursinės programos filmai, dar šeši bus parodyti prestižiniuose festivalio antrojo plano renginiuose – „Režisierių dvisavaityje“ ir „Kritikų savaitėje“.

Varžybose dėl „Auksinės palmės šakelės“ dalyvaus ir politinė drama – egiptiečio režisieriaus Yousry Nasrallah filmas „Po mūšio“ („Baad el Mawkeaa“) apie Arabų pavasarį.

Tuo tarpu nekonkursinėje programoje bus parodytas filosofo iš Prancūzijos Bernardo Henri Levy sukurtas dokumentinis filmas apie Libijos karą.

Feministės kritikavo, kad dėl „Auksinės palmės šakelės“ varžytis nebuvo atrinkta nė viena režisierė, ir tik dvi kino kūrėjos – prancūzės Catherine Corsini ir Sylvie Verheyde – dalyvaus „Un Certain Regard“.

Dėl pagrindinio festivalio apdovanojimo varžysis trys Prancūzijos kino kūrėjai: veteranas režisierius Alainas Resnais, kuriam greitai sukaks 90 metų, „naujosios bangos“ atstovas Leos Caraxas ir Jacques'as Audiardas, kurio filme „Rūdys ir kaulai“ („De rouille et d'os“) M.Cotillard vaidina tragedijos ištiktą didžiųjų orkų dresuotoją.

Tarp kitų Europos kino milžinų, turinčių vilties pelnyti šlovę Kanuose, bus Austrijos režisierius M.Haneke, pristatysiantis filmą „Meilė“ („Amour“), kuriame iškili prancūzų aktorė Isabelle Huppert vaidina insulto paralyžiuotos moters dukrą.

Britas K.Loachas grįš į Kanus jau 17-ąjį kartą – šįkart su komedija „Angelų buveinė“ (angl. „The Angel's Share“) apie buvusius ramybės drumstėjus, nusprendusius tapti viskio gamintojais.

VIDEO: THE ANGEL'S SHARE Trailer (Ken Loach - 2012)

Nebelikus danų režisieriaus Larso Von Triero, kuris pernai buvo pašalintas iš Kanų festivalių po savo provokuojančių komentarų apie Adolfą Hitlerį, šiai šaliai atstovaus Thomas Vinterbergas su šiaurietiška drama „Medžioklė“ („Jagten“).

Rumunijos kino kūrėjas Cristianas Mungiu, 2007 metais pelnęs „Auksinę palmės šakelę“ už filmą „4 mėnesiai, 3 savaitės ir 2 dienos“ („4 luni, 3 saptamani si 2 zile“), grįžta su kino juosta „Anapus kalvų“ („Dincolo de dealuri“), pasakojančią apie dvi našlaites.

Azijai Kanuose atstovaus du Pietų Korėjos režisieriai: kino kūrėjas Im Sang-soo atveš erotinį trilerį „Pinigų skonis“ (angl. „The Taste of Money“), o Hong Sang-soo – filmą „Kitoje šalyje“ (angl. „In Another Country“).

VIDEO: Taste of Money - Bande annonce[VO-HD]

VIDEO: Trailer of Upcoming Korean Movie - In Another Country

„Auksinės palmės šakelės“ laureatas 71 metų iranietis režsierius Abbasas Kiarostami grįžta į Kanus su „Tarsi įsimylėjusi“ (angl. „Like Someone in Love“) apie Japonijoje studijuojančią moterį, kuri prisiduria pinigų, versdamasi prostitucija.

Tarp kritikų dažnai minimų nekonkursinės Kanų programos filmų bus režisieriaus Philipo Kaufmano „Hemingvėjus ir Gelhorn“ (angl. „Hemingway and Gellhorn“), kuriame N.Kidman vaidina garsiojo Amerikos rašytojo trečiąją žmoną – karo žurnalistę. Tuo tarpu paties Ernesto Hemingway vaidmenį šioje juostoje sukūrė aktorius Clive'as Owenas.

Šiemet „Oskarus“ šlavusio filmo „Artistas“ („The Artist“) žvaigždė Berenice Bejo ves Kanų festivalio atidarymo ir uždarymo ceremonijas.

Per šį festivalį kurortiniame Kanų miestelyje žmonių paprastai padaugėja trigubai – iki maždaug 200 tūkst., kai kino gerbėjai ir profesionalai susirenka į prestižinį konkursą ir didžiulę filmų mugę.

Pagerbiant prieš 50 metų mirusią legendinę Holivudo aktorę Marilyn Monroe, jos veidas taps šių metų Kanų festivalio simboliu. Gegužės 20 dieną šis festivalis minės savo 65-ąjį gimtadienį, kurį pažymės fejerverkų šou ir iškilminga vakarienė 700 svečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius