Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 24

Režisierius A.Blaževičius: filmas „Šventasis“ yra ne tik apie ekonominę, bet ir apie vertybinę krizę

Penktadienio vakarą „Kino pavasaryje“ įvyko ilgametražio debiutinio režisieriaus Andriaus Blaževičiaus filmo „Šventasis“ premjera. Filmas dalyvauja konkursinėje festivalio programoje „Nauja Europa – nauji vardai“.
Filmo „Šventasis“ VIP premjera
Filmo „Šventasis“ VIP premjera / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Susirinkusiems premjeroje režisierius išdavė, jog iš pradžių filmą ketino pavadinti „Krize“: „Bet kam tik bepasakydavom pavadinimą, visi sakė, kad niekas Lietuvoj į filmą tokiu pavadinimu neis. Po to pasidomėjau pavadinimo istorija ir paaiškėjo, kad visi filmai, serialai pavadinimu „Krizė“ buvo labai nesėkmingi. Tad pavadinimą pakeitėme.“

„Šventasis“ pasakoja apie 2008 metų ekonominę krizę, kurią, režisieriaus teigimu, jis pats pajautė savo kailiu: „2009 m. baigėm akademiją, išejom į pasaulį ir tiesiai į krizę. Tai buvo labai stipru. Kai stojome, visi sakė, kad tikrai bus darbo – filmus, reklamas kursite, televizijoje jūsų lauks išskėtę rankas ir taip toliau. Ir aišku, nieko panašaus nebuvo“. Jis tikino, jog šiuo filmu norėjo kalbėti ne tik apie ekonominę, bet ir bendrą, vertybinę krizę.

Filmo erdvė neapibrėžta, žinoma tik tiek, jog veiksmas vyksta periferijoje, mažame Lietuvos miestelyje: „Nesinorėjo įvardinti konkretaus miesto, nes tokių miestų miestelių yra daug.“

Režisierius teigė daug dirbantis su edukaciniais projektais, tad Lietuvos jam teko matyti daug. Jis prisiminė vieną ketvirtokų klasę – joje buvo 10 moksleivių, 6 jų tėvai jau buvo emigravę, kitų 3 – ruošėsi emigruoti. Būtent apie tokius kraštutinumus, randamus periferijoje, ir pasakoja „Šventasis“.

Filmas „Šventasis“ jau buvo pristatytas tarptautiniuose festivaliuose užsienyje. A.Blaževičius teigė, jog filmas visur buvo sutiktas šiltai, tačiau skirtingai. Azijoje daugiau akcentuotos kino kalbos subtilybės, Lenkijoje – humoras, o Vokietijoje bei Lenkijoje žiūrovams svarbiausi pasirodė socialiniai bei politiniai filmo aspektai.

Filme vaidina Marius Repšys, Gelminė Glemžaitė, Indrė Patkauskaitė, Valentinas Krulikovskis, Lukas Malinauskas.

„Kino pavasaryje“ įvyko vienintelis filmo seansas – Lietuvos kino teatrų ekranus „Šventasis“ turėtų pasiekti šių metų rudenį.

VIDEO: Šventasis (The Saint) I Kino pavasaris 2017

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius