-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nežudyk strazdo giesmininko“ ir „Heklberio Fino nuotykiai“ JAV sulaukė cenzūros kirčio

Harper Lee knyga „Nežudyk strazdo giesmininko“ ir Marko Twaino „Heklberio Fino nuotykiai“ sulaukė cenzūros kirčio – kai kuriose Virdžinijos (JAV) valstijos mokyklose šios knygos uždraustos dėl rasistinės kalbos, rašo „The Guardian“.
Harper Lee
Harper Lee / Vida Press nuotr.

Dėl rasistinių įžeidinėjimų knygose į vietos valdžią kreipėsi vieno sūnaus motina, kuri pasibaisėjo kūriniuose naudojama kalba. Po šio skundo kai kuriose Akomako apygardos mokykloje H.Lee ir M.Twaino kūriniai dingo iš mokyklų bibliotekų lentynų.

„Nežudyk strazdo giesmininko“ ir „Heklberio Fino nuotykiai“, pasak JAV Bibliotekų asociacijos, patenka į dažniausiai ginčus keliančių knygų sąrašą. Šiame sąraše galima rasti ir Margaret Atwood kūrybos, taip pat ir garsųjį „Anos Frank dienoraštį“ ir Williamo Shakespeare'o „Romeo ir Džuljetą“.

JAV dažnai kyla ginčų dėl knygų draudimų. Pavyzdžiui, lapkritį Tenesio valstijoje sulaukta Michelle Edmisten skundo dėl istorinės knygos, įtrauktos į švietimo programą. Ji reikalavo, kad knyga būtų kuo greičiau pašalinta iš mokymosi proceso, nes joje netinkamai kalbama apie islamą ir tai, pasak jos, kas dėstoma knygoje, yra islamo propaganda.

Tuo tarpu Ajovos valstijoje sulaukta skundų dėl Stepheno Chobsky knygos „Atskalūno laiškai“. Buvo kreiptasi dėl seksualumo knygoje. To pakako, kad knyga sulauktų cenzūros kirčio.

TAIP PAT SKAITYKITE: Septynios knygos, kurios buvo uždraustos dėl keisčiausių priežasčių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius