Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Septynios knygos, kurios buvo uždraustos dėl keisčiausių priežasčių

Įvairios meno formos dažnai sulaukia draudimų. Literatūra nėra išimtis. Net ir dabartiniais laikais yra knygų, kurios kai kuriuose regionuose yra draudžiamos išleisti.
Raudonkepuraitė
Raudonkepuraitė / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

Kartais knygų leidyba draudžiama, nes kūriniuose yra propaguojamas smurtas arba knygose vyrauja per daug seksualumo. Tačiau neretai pasitaiko ir absurdiškų priežasčių, dėl ko literatūra pradedama cenzūruoti.

Susipažinkite su septyniomis knygomis, kurios buvo uždraustos dėl sunkai paaiškinamų priežasčių.

Roaldas Dahlas, „Raganos“

1983 metais išleistas britų rašytojo Roaldo Dahlo kūrinys vaikams „Raganos“ („The Witches“) yra viena garsiausių autoriaus knygų.

Kūrinyje pasakojama apie septynerių berniuką, kurio tėvai žūsta automobilio avarijoje ir jis persikelia gyventi pas savo senelę, kuri berniukui pasakoja įvairias baisias istorijas apie raganas ir moko jį, kaip jas atpažinti realybėje.

Nepaisant to, kad tai yra viena geriausių knygų vaikams, ji kai kuriose šalyse buvo uždrausta. Knyga buvo neprieinama mokyklose ir bibliotekose. Priežastis paprasta – kūrinio istorija skatina neapykantą moterims. Taip teigė kritikai.

Knygos viršelis/Knyga „Raganos“
Knygos viršelis/Knyga „Raganos“

Tokia išvada prieita dėl knygoje pateikiamo teiginio: „Aš nenoriu blogai kalbėti apie moteris. Dauguma moterų yra mielos, tačiau faktas lieka faktu – visos raganos yra moterys.“

JAV bibliotekų asociacijos duomenimis, ši R.Dahlo knyga pateko tarp 100 daugiausia skundų 1990–1999 metais sulaukusių knygų.

Anne Frank, „Anos Frank dienoraštis“

1947 metais išleista Ane Frank knyga yra išversta daugiau nei į 60 kalbų. Šis kvapą gniaužiantis kūrinys yra Antrojo pasaulinio karo žiaurumų dienoraštis.

Knygoje pasakojama apie nacių vykdytą holokaustą ir A.Frank šeimos slaptą gyvenimą Amsterdame. Mergaitė rašė dienoraštį, po jos mirties jis buvo išleistas.

„Scanpix“/AP nuotr./Anos Frank dienoraštis
„Scanpix“/AP nuotr./Anos Frank dienoraštis

Kai kuriuose JAV regionuose ši knyga buvo uždrausta. To priežastis – kūrinys per daug depresyvus. Nepaisant to, kad knyga atspindi tikruosius Antrojo pasaulinio karo žiaurumus ir buvusią situaciją, kai kurie mokytojai manė, kad kūrinio turinys yra per daug liūdnas, kad jį galėtų skaityti mokiniai.

Martinas Handfordas, „Surask Joną!“

Išties britų iliustruotojo Martino Handfordo tikrasis knygos pavadinimas yra „Where's Walo!“. Lietuviškai ji skamba – „Surask Joną!“. Leidėjai kiekvienai skirtingoje šalyje perleidžiamai knygai išrenka skirtingą personažo vardą – jis paprastai būna populiariausias toje šalyje vardas.

Tai garsi iliustracijų knyga, kurios esmė – tarp smulkių detalių surasti pagrindinį personažą ir kitus knygos veikėjus. Tačiau 1987 metų knygos leidimas sulaukė daug kritikos ir trumpalaikio draudimo.

Knygos viršelis/Knyga „Surask Joną!“
Knygos viršelis/Knyga „Surask Joną!“

Kritikams neįtiko viena iliustracija, kurioje buvo vaizduojamas paplūdimys. Šioje iliustracijoje buvo galima rasti saulės spinduliais besimėgaujančią moterį, kuri nevilkėjo viršutinės maudomojo kostiumėlio dalies.

Davas Pilkey, „The Adventures Of Captain Underpants“

Amerikiečių autoriaus pirma serijos vaikams knyga išleista 1997 metais ir iš karto tapo mėgstama JAV. Tačiau buvo ir tokių, kuriems ši knyga neįtiko.

Knygos viršelis/Knyga „The Adventures Of Captain Underpants“
Knygos viršelis/Knyga „The Adventures Of Captain Underpants“

Jei pažvelgsite į knygos viršelį, išvysite priežastį, dėl kurios dalyje JAV knyga buvo uždrausta. Pagrindinis knygos personažas nėra labai panašus į žmogų, greičiau į kiaušinį. Tačiau tai ne tikra priežastis.

Nuogumas. Būtent dėl personažo nuogumo ši knyga buvo draudžiama kai kuriose bibliotekose.

Judy Blume, „Are You There God? It's Me, Margaret“

1970 metais išleista knyga tapo nesuprasta skaitytojų. Tačiau tokio pat žanro knygos šiais laikais yra labai populiarios. J.Blume knyga yra panaši į Jameso Dashnero „Bėgančio labirintu“ („The Maze Runner“) ir Suzanne Collins „Bado žaidynių“ („The Hunger Games“) serijų kūrinius.

Knygos viršelis/Knyga „Are You There God? It's Me, Margaret“
Knygos viršelis/Knyga „Are You There God? It's Me, Margaret“

Knygoje pasakojama mergaitės Margaret istorija, o joje neapsieinama ir be atvirų kalbų apie lytinę brandą. Būtent knyga ir susilaukė draudimų dėl žmogaus biologijos procesų atvaizdavimo kūrinyje. Ji buvo uždrausta, nes buvo per daug nepadori.

Broliai Grimai, „Raudonkepuraitė“

Viena geriausiai žinomų dėl Brolių Grimų pasakų „Raudonkepuraitė“ taip pat buvo sulaukusi cenzūros kirčio. Žinoma, pirma kylanti mintis – knygoje aprašomas smurtas, kuomet medžiotojai nudobia vilką. Tačiau viename Kalifornijos mieste „Raudonkepuraitė“ uždrausta ne dėl to.

„Scanpix“ nuotr./Raudonkepuraitė ir vilkas
„Scanpix“ nuotr./Raudonkepuraitė ir vilkas

Originalioje Brolių Grimų istorijoje, kuri turi daug įvairių adaptacijų, tarp Raudonkepuraitės senelei nešamų vaišių yra ir butelis vyno. Po to, kai medžiotojai nušauna Vilką, paminint pergalę atidaromas šis vyno butelis.

Šioje istorijoje užkliuvo būtent ne smurtas, o alkoholis.

Billas Martinas, „Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?“

Tai 1967 metais išleista knyga. Tais pačiais metais ji ir buvo uždrausta.

Knygos viršelis/Knyga Knyga „Brown Bear, Brown Bear, What Do You See“
Knygos viršelis/Knyga Knyga „Brown Bear, Brown Bear, What Do You See“

Knyga yra skirta mažiausiems skaitytojams – be išsamaus pasakojimo, bet su didelėmis iliustracijomis, verčiančiomis skaitytoją atsakyti į klausimą: kas čia pavaizduota?

Atrodo nekaltai sukurta knyga uždrausta buvo dėl rimtos priežasties – dėl marksizmo propagandos, nes autorius B.Martinas buvo susietas su šia politine ideologija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius