Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijoje įsteigtas knygų cenzūros centras, kurio aukomis jau tapo ne vieno žinomo autoriaus kūrinys

Rusijoje pradėjo veikti ekspertų centras, kurio paskirtis – įvertinti spausdintų ir elektroninių knygų leidinių atitikimą teisės aktams. Šis centras įsteigtas Rusijos knygų sąjungoje, – praneša nepriklausomas naujienų kanalas Moscowtimes.ru.
Moteris išdėlioja knygas renginiui skirtam pasaulinei knygos ir autorinių teisių dienai Bukarešte
Asociatyvi nuotr. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak šios sąjungos atstovo, centre dirba tokių institucijų bei organizacijų kaip Federalinės ryšių, informacinių technologijų ir masinių komunikacijų priežiūros tarnybos, Rusijos istorijos draugijos, Rusijos karinės istorijos draugijos, Rusijos stačiatikių bažnyčios, Rusijos musulmonų dvasinės administracijos, Rusijos žydų bendruomenių federacijos, Rusijos teisininkų asociacijos, Rusijos švietimo akademijos, Gorkio literatūros instituto bei kitų atstovai.

Apie šio centro įkūrimą buvo kalbama jau 2023 m. sausį, kuomet buvo siekiama nustatyti knygas, kurios turi būti išimtos iš prekybos dėl įvairių įstatymų, taip pat ir draudžiančių LGBT propagandą, pažeidimų.

Šio centro išvados yra patariamojo pobūdžio, o galutinį sprendimą dėl knygos, kurioje nustatytas įstatymo pažeidimas likimo, turės priimti leidėjas, – teigia Rusijos knygų sąjungos atstovas.

Jau sustabdytos išeivijoje gyvenančio Rusijos rašytojo V.Sorokino, amerikiečių rašytojų M.Cunninghamo ir J.Baldwino knygų prekyba.

Atsižvelgiant į šių „ekspertų centro“ rekomendaciją, leidybos grupė „AST“ jau buvo priversta sustabdyti išeivijoje gyvenančio Rusijos rašytojo Vladimiro Sorokino romano „Paveldas“, amerikiečių rašytojo Michaelo Cunninghamo romano „Namas pasaulio gale“ ir amerikiečių rašytojo bei žmogaus teisių aktyvisto Jameso Baldwino knygos „Džovanio kambarys“ prekybą knygynuose ir skaitmeninėse platformose visoje Rusijoje.

Centro išvadoje teigiama, kad šiuose kūriniuose buvo pateikta informacija, kurios platinimas draudžiamas pagal Administracinio kodekso 6.21 straipsnį – jame kalbama apie netradicinius lytinius santykius bei lyties keitimą.

Kaip skelbia Moscowtimes.ru, anksčiau „visuomenės aktyvistai“ pateikė skundą dėl „LGBT propagandos“ ir „smurto prieš vaikus skatinimo“ V.Sorokino romane.

Anksčiau „visuomenės aktyvistai“ pateikė skundą dėl „LGBT propagandos“ ir „smurto prieš vaikus skatinimo“ V.Sorokino romane.

Praėjusių metų pabaigoje ta pati leidybos grupė „AST“ sustabdė žinomų Kremliaus kritikų, rašytojų Boriso Akunino ir Dmitrijaus Bykovo, knygų platinimą. Tai įvyko po to, kai viename pokalbyje jie pripažino remiantys Ukrainą ir neturintys jokių klausimų dėl išpuolių Rusijos teritorijoje.

Įstatymas, draudžiantis LGBT propagandą, pedofiliją ir lyties keitimą knygose, filmuose, reklamoje ir žiniasklaidoje Rusijoje įsigaliojo 2022 m. gruodžio 5 d. Už jo pažeidimą fiziniams asmenims gresia bauda nuo 50 000 iki 400 000 rublių, pareigūnams – nuo 100 000 iki 800 000 rublių, o juridiniams asmenims – iki 5 mln. rublių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius