Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Nacionalinėje dailės galerijoje – ekskursijos su parodų kuratoriais ir filmų peržiūros

Trečiadienį ir ketvirtadienį Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) ekskursijas po parodą „Moters laikas. Skulptūra ir kinas“ ves kuratoriai Elona Lubytė ir Viktoras Liutkus. Bus tęsiama ir parodą papildanti dokumentinių filmų programa, kurią sudarė ir ves kino kritikė Živilė Pipinytė.
Nacionalinė dailės galerija
Nacionalinė dailės galerija / Vaidoto Aukštaičio nuotr.

Trečiadienį (liepos 14 d.) 16.30 val. kuratorė Elona Lubytė ves ekskursiją po parodą „Moters laikas. Skulptūra ir kinas“, kurią pratęs kino kritikės Živilės Pipinytės komentuojama dokumentinių filmų programa.

Siekiant šiandieniniam žiūrovui padėti geriau suprasti būtojo laiko realybę, dokumentinių filmų programos papildo parodoje „Moters laikas. Skulptūra ir kinas“ išskirtus penkis „salynus“, pristatančius sovietmečio moters viešus ir privačius socialinius vaidmenis.

17.30 val. NDG auditorijoje rodomoje antrojoje filmų programoje „Šeimos ir likimai“ (salynas „Privačios erdvės“) žiūrovams bus parodyti trys dokumentiniai filmai – Bytautės Pajėdienės, Henriko Šablevičiaus „Mūsų trylika“, 1972; Roberto Verbos „Seserys“, 1973; Noto Liubošico, Aloyzo Jančoro „Viršūnėje kaip ir kelio pradžioje“, 1974.

Ketvirtadienį (liepos 15 d.) 17.00 val. ekskursiją po parodą „Vytautas Kairiūkštis ir jo aplinka“ ves kuratorius Viktoras Liutkus. Ekskursijos metu kuratorius papasakos, dėl ko beveik prieš šimtą metų Vytautas Kairiūkštis ir jo bendraminčiai liko nesuprasti, tačiau vėliau įsirėžė į XX a. meno istoriją ryškia avangardo žyme. Kokie meninio stiliaus bruožai bei estetinės idėjos slypi už kubizmo, konstruktyvizmo, suprematizmo burtažodžių? Kodėl geometrinės formos, vizualinės konstrukcijos, abstrakčios formos ir persipinančios plokštumos šiems menininkams buvo kur kas žavesnės už realistinio vaizdavimo būdus? Kokios parodoje pristatomų XX a. pirmosios pusės avangardinio meno judėjimų prielaidos, menininkų tarpusavio ryšių geografija, idėjų sklaidos trajektorijos? Laiko patikrintus atsakymus į šiuos ir kitus klausimus pateiks parodos kuratorius, dailės istorikas Viktoras Liutkus, tyrinėjantis Vytauto Kairiūkščio dailės palikimą ir Lietuvos XX a. I pusės dailės avangardo sceną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius