Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po Gatvės muzikos dienos savo duris nemokamai atvėrė šalies muziejai

Šeštadienį, po triukšmingos Gatvės muzikos dienos, daugiau nei 30-yje Lietuvos miestų ir miestelių vyks dar vienas svarbus kultūros renginys – Muziejų naktis. Šį vakarą, nuskambėjus paskutiniesiems akordams, vertėtų dar nesiskirstyti, nes net 105 muziejai, galerijos ir memoraliniai butai iki vidurnakčio lankytojams nemokamai atvers savo duris.
Vytauto Kasiulio dailės muziejus
Vytauto Kasiulio dailės muziejus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvoje šis tarptautinis renginys vyksta jau 11-us metus iš eilės. Pirmą kartą akcija „Europos muziejų naktis“ buvo suorganizuota 2005 m., o prie jos prisijungė šimtai žemyno meno ir kultūros institucijų. Renginio tikslas – atverti muziejų duris lankytojams neįprastu metu, supažindinti visuomenę su muziejų rinkiniais, parodomis, edukacine veikla.

Šių metų programoje Lietuvoje – koncertai, teatralizuotos ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės, poezijos skaitymai bei specialios parodos. Iš viso numatyta net 290 renginių visoje šalyje.

2016 m. Muziejų nakties tema tapo Romualdo Granausko pjesės „Rožės pražydėjimas tamsoj“ pavadinimas. Ši pjesė 1978 m. buvo pastatyta rež. Dalios Tamulevičiūtės Jaunimo teatre (2008 m. pakartota rež. Vaido Viliaus Meno forte).

Kūrinio metaforą galime sieti su bendrąja grožio idėja, nes rožė yra ne tik tobuliausia gėlė, bet ir estetinio tobulumo vaizdinys, svarbus kultūros, meno simbolis, o muziejai saugo ne tik vertingiausius meno kūrinius, kultūrinius unikumus, bet ir yra įsikūrę ypatingo grožio erdvėse – rūmų menėse, istoriniuose salonuose, reprezentacinėse erdvėse, kurių interjerai išreiškia ypatingą grožio aplinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius