Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

7 Muziejų nakties renginiai, kurių derėtų nepraleisti

Šį šeštadienį, gegužės 21 d., daugiau nei trisdešimtyje Lietuvos miestų ir miestelių vyks Muziejų naktis – prie tarptautinio renginio prisijungs ir savo duris iki pat vidurnakčio nemokamai pravers galerijos, muziejai, memorialiniai butai. Šia proga siūlome 7 įdomių ir netikėtų renginių maršrutą Vilniuje.
„Muziejų naktis“ Kaune
„Muziejų naktis“ Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

SCENOGRAFIJOS GURU LIUDAS TRUIKYS

Scenografo Liudo Truikio pavardė retai kada linksniuojama greta lietuvių modernizmo korifėjų, o dažnas meno mylėtojas apie jį net nėra girdėjęs, tačiau Muziejų naktis gali tapti puikia proga šią klaidą ištaisyti.

L.Truikys buvo unikali asmenybė XX a. lietuvių kultūroje – domėjęsis liaudies kūryba, Rytų filosofija, ezoterika, viduramžių mistikais, jis ieškodavo tradicijas ir kanonus laužančių išraiškos būdų. L.Truikio sukurti muzikos ir dailės sinteze grįsti scenovaizdžiai pasižymi griežta kompozicija, formų gausa, vientisa plastine išraiška, tačiau jie ir šiandien, po daugiau nei pusės amžiaus, neprarado savo novatoriškumo bei vizionieriškos dvasios.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus nuotr./Liudas Truikys, Scenovaizdžio eskizas spektakliui „Don Karlas“ (1959 m.)
Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus nuotr./Liudas Truikys, Scenovaizdžio eskizas spektakliui „Don Karlas“ (1959 m.)

Renginio metu apie pelnytai iškiliausiu lietuvių scenografu laikomą L.Truikį kalbės muzikologas Edmundas Gedgaudas, bus rodomi archyviniai vaizdo įrašai.

Kur? Vinco Mykolaičio-Putino memorialiniame bute-muziejuje (Tauro g. 10–3, Vilniuje)

Kada? 18–24 val.

KAZIO VARNELIO NAMAI-MUZIEJUS

Šis muziejus buvo įkurtas praėjusio šimtmečio pabaigoje, kai modernistas K.Varnelis su visa savo kolekcija sugrįžo iš JAV. Seniausiame išlikusiame gotikiniame Rotušės aikštės pastate K.Varnelis sukūrė tarptautinį pripažinimą pelniusią ekspoziciją, kurioje galima susipažinti su Vakarų Europos, JAV ir Rytų menu, žemėlapiais, grafikos rinkiniais, retais spaudiniais, taikomąja daile ir, žinoma, paties K.Varnelio kūryba, kurioje susijungia konstruktyvizmas, minimalizmas ir opartas.

Audrės Domeikaitės nuotr./Almos Braziūnienės knyga „Bibliofilija kaip asmenybės raiška: Kazio Varnelio biblioteka“
Audrės Domeikaitės nuotr./Almos Braziūnienės knyga „Bibliofilija kaip asmenybės raiška: Kazio Varnelio biblioteka“

Muziejaus eksponatai tokie įvairūs ir taip persipynę tarpusavyje (ką jau ir kalbėti apie tai, jog čia iš tiesų gyveno pats K.Varnelis!), kad apsilankymas muziejuje tampa ne tradicine muziejine patirtimi, o visiškai nauja menine pajauta. Barokas čia pinasi su opartu, kiniškos vazos su vakarietiškais baldais, o lankytojas nejučiomis patenka į visai kitą laiką ir erdvę.

Kur? Kazio Varnelio namuose-muziejuje (Didžioji g. 26, Vilniuje)

Kada? 18–24 val.

ELEKTRINĖ: NAKTIS MUZIEJUJE

Energetikos ir technikos muziejus, įsikūręs dar visai neseniai veikusioje elektrinėje, kurioje vis dar išlikusi autentiška įranga, lankytojus kviečia po jo patalpas pasivaikščioti vėlyvą vakarą.

Evelinos Butkutės nuotr./Garo katilas
Evelinos Butkutės nuotr./Garo katilas

Prieblandoje, apsiginklavę šalmais ir prožektoriais, muziejaus lankytojai turės galimybę ne tik susipažinti su tradiciniais eksponatais – senoviniais automobiliais, pramonės ir industrijos objektais – bet ir apžiūrėti slapčiausius užkaborius bei paklaidžioti tamsiais elektrinės labirintais. Lankytojams bus suteikta galimybė pasivaikščioti ir po ant garo katilų įkurtą elektrinės apžiūros aikštelę, kuri buvo įrengta po muziejaus rekonstrukcijos.

Kur? Energetikos ir technikos muziejuje (Rinktinės g. 2, Vilniuje)

Kada? 18–24 val.

POKALBIS SU PRANO GUDYNO RESTAURAVIMO CENTRO SPECIALISTAIS

Šiuo metu Lietuvos taikomosios dailės ir dizaino muziejuje vyksta Prano Gudyno restauravimo centre naujam gyvenimui prikeltų kūrinių paroda, o tai – pakankamai retas reiškinys Lietuvos kultūriniame gyvenime. Prano Gudyno restauravimo centre šiuo metu veikia tapybos, grafikos, tekstilės, keramikos, polichromuotos medinės skulptūros, medinių baldų ir rėmų, metalo dirbinių bei archeologinių radinių restauravimo dirbtuvės.

Renginio metu lankytojai galės pasikalbėti su išskirtinę profesiją pasirinkusiais savo srities specialistais, Prano Gudyno restauravimo centro darbuotojais, kurie tyrinėja, konservuoja ir restauruoja meno kūrinius, istorines bei archeologines vertybes tiek Lietuvos muziejams, tiek bažnyčioms, tiek privatiems asmenims.

Taikomosios dailės ir dizaino muziejaus nuotr./Paroda „Prieš… ir po…“
Taikomosios dailės ir dizaino muziejaus nuotr./Paroda „Prieš… ir po…“

Kur? Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje (Arsenalo g. 3A, Vilniuje)

Kada? 18–24 val.

IŠBANDYK DIKTORIAUS PROFESIJĄ LIETUVOS AKLŲJŲ BIBLIOTEKOS GARSO ĮRAŠŲ STUDIJOJE

Lietuvos neregių ir silpnaregių informaciniam aprūpinimui skirta Lietuvos aklųjų biblioteka be kitų savo misijų atlieka ir svarbią leidybinę funkciją - sutrikusio regėjimo žmonėms kuria alternatyvaus pavidalo knygas: garsines, parašytas Brailio raštu ar padidintu šriftu.

Bibliotekos nuotr./Aklųjų biblioteka
Bibliotekos nuotr./Aklųjų biblioteka

Per Muziejų naktį apsilankius Lietuvos aklųjų bibliotekos garso įrašų studijoje lankytojai ne tik sužinos, kaip kuriamos bei leidžiamos garsinės knygos, bet ir patys turės galimybę išbandyti diktoriaus profesiją – įgarsinti organizatorių arba pačių pasirinktos knygos teksto ištrauką.

Kur? Lietuvos aklųjų bibliotekoje (Skroblų g. 10, Vilniuje)

Kada? 20–21 val. (būtina išankstinė registracija)

DEVYNIOLIKA

Šiuolaikiniame meno centre savo personalinę parodą „Devyniolika“ pristato vokiečių menininkas Danielis Gustavas Crameris, kuriantis vaizdus, knygas, filmus ir skulptūras. Pasak parodos organizatorių, autoriaus meninei praktikai būdingi specifiniai objektų, figūrų, fotografijų ir tekstų deriniai, o mokslo išradimai, faktai bei kultūrinės nuorodos jo darbuose persipina su gamtos pėdsakais.

Šiuolaikinio meno centro nuotr./Daniel Gustav Cramer paroda „Devyniolika“
Šiuolaikinio meno centro nuotr./Daniel Gustav Cramer paroda „Devyniolika“

Prestižinėse Europos galerijose savo darbus pristatęs menininkas kuria minimalistinės estetikos kūrinius, kuriuose vos regimas, tačiau nuolatinis judėjimas ir iš jo kylantys būties klausimai neretai išryškėja tik po kurio laiko. Skaičiai čia beveik nepastebimai virsta objektais, objektai – pasakojimais, o pasakojimai išsibarsto laike.

Kur? Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2, Vilniuje)

Kada? 12–22 val.

EDUKACINĖ PROGRAMA „SPALVOTI IR GRAFIŠKI ETIUDAI“

Kūrybinėse dirbtuvėse apsilankę vilniečiai turės galimybę susipažinti su gratažu – grafikos technika, imituojančia medžio raižinius. XX a. atsiradusi gratažo technika nereikalauja itin sudėtingo pasiruošimo – kartono lakštas iš pradžių nudažomas emalio dažais, o vėliau – tamsiu tušu. Grafinis vaizdas išgaunamas plunksna ar adata raižant dažais padengtą kartono paviršių.

Lietuvos dailės muziejaus iliustr./Vytauto Kasiulio dailės muziejaus pastatas
Lietuvos dailės muziejaus iliustr./Vytauto Kasiulio dailės muziejaus pastatas

Dirbtuvių vaikams, šeimoms ir suaugusiesiems metu bus kuriami spalvoti gratažo darbai, o renginio organizatoriai žada išlaisvinti dalyvių kūrybiškumą bei padėti pajusti improvizacijos laisvę.

Kur? Vytauto Kasiulio dailės muziejuje (A.Goštauto g. 1, Vilniuje)

Kada? 18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius