-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Varėnos krašte vėl skambėjo respublikinis folkloro festivalis „Subatėlės vakarėly...“

Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje esančiuose šilų kaimuose bei Merkinės miestelyje vėl skambiai nuaidėjo gražias tradicijas puoselėjantis jau keturioliktasis  respublikinis folkloro festivalis „Subatėlės vakarėly...“. Šiais metais jis skirtas Lietuvos Nepriklausomybės kovų atminimo metams, tad festivalyje ypatingai jautriomis gaidomis skambėjo partizaniškos, tremties dainos.
Festivalis „Subatėlės vakarėly...“: dainuoja Marcinkonių etnografinis ansamblis
Festivalis „Subatėlės vakarėly...“: dainuoja Marcinkonių etnografinis ansamblis / Rūtos Averkienės nuotr.
Temos: 1 Varėna

Ši tris dienas vykusi įspūdinga folkloro fiesta tarsi gaivus lietus nuo alinančios kaitros trumpam atgaivino ir margaspalviais folkloro raštais išmargino nykstančius šilų kaimelius. Juk šis mūsų paveldas, kuriuo didžiuojamės ir būtent juo bei savo kalba, tarmėmis, dainomis, šokiais, amatais, tradicijomis – esame išskirtiniai, kilo ir glūdi būtent senuosiuose Lietuvos kaimuose. Festivalis kasmet sukviečia vis daugiau folkloro puoselėtojų ir mylėtojų iš visos Lietuvos. Išties smagu kasmet matyti šitą folkloro ansamblių ir dalyvių margumyną.

Penktadienį smagi dzūkiška vakaruška su liaudies dainomis ir šokiais vyko Darželių kaime, šeštadienį festivalio dalyviai smagiai koncertavo Margionių klojimo teatre ir etnografiniame Žiūrų kaime. Vakarop didysis visų festivalio dalyvių koncertas žiūrovus tradiciškai sukvietė į pačią šilų „širdį“ – Marcinkonis, į pušų paunksmę prie Kastinio ežero, kur už scenos žiūrovų akis džiugino tobulas ežero vaizdas ir gaivino vasarinė ežero vėsa. Į festivalį gausiai susirinko ne tik Lietuvos folkloro ansambliai, bet ir liaudies dainų pasiilgusieji žiūrovai. Baigiamasis koncertas sekmadienį skambėjo Merkinės kultūros centre. Folkloro ansambliai iš visos gražiosios mūsų Lietuvos kvietė kartu sudainuoti skambią dainą ir sutrepsėti smagią polką.

Festivalį, kaip ir kasmet, organizavo Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija.

Didįjį koncertą Marcinkonyse tradiciškai gražia dzūkiška daina pradėjo festivalio šeimininkai – „Aukso paukštės“ laureatai, Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai, vadovaujami Rimutės Avižinienės.

Po marcinkoniškių į sceną lipo ir vieni už kitus smagiau dainavo, šoko ir muzikavo „Poringė“ iš Vilniaus, vadovaujama Audronės Vakarinienės, „Vydraga“ iš Vilniaus, vadovaujama Algirdo Klovos, „Verpeta“ iš Kaišiadorių, vadovaujama Valerijos Jankauskienės, „Kupolė“ iš Kauno, vadovaujama Daivos Bradauskienės, „Viešia“ iš Kauno rajono, vadovaujama Jolantos Balnytės.

Festivalio žiūrovus senovinėmis dzūkų dainomis sužavėjo dar vieno „Aukso paukštės“ laureato, seniausio Varėnos krašte Žiūrų folkloro ansamblio atstovai. Šis unikalus, beveik penkiasdešimt metų gyvuojantis ir visoje Lietuvoje žinomas ansamblis tarsi atgimė naujai – jame dabar dainuoja net keturios kartos.

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius, sveikindamas šventės dalyvius, pasidžiaugė, kad festivalyje gausu dalyvių, nes jis ir skirtas parko gyventojams, lankytojams ir svečiams bei visiems kitiems, kurie neabejingi senoviniams papročiams ir tradicijoms. „Ši šventė labiausiai mus vienija, ji tapo pagrindine mūsų direkcijos švente metuose. Į festivalį susirenka geriausi iš geriausių visos Lietuvos folkloro kolektyvų, tad linkiu drauge su jais visiems smagiai praleisti laiką“,– linkėjo direktorius.

Rūtos Averkienės nuotr./Festivalio „Subatėlės vakarėly...“ žiūrovai
Rūtos Averkienės nuotr./Festivalio „Subatėlės vakarėly...“ žiūrovai

Marcinkonių seniūnijos seniūnas Vilius Petraška pasveikino festivalio dalyvius ir svečius su gražia folkloro švente, kuri kasmet vyksta unikalios gamtos apsuptyje ant ežero kranto. „Džiaugiuosi, kad šis festivalis vyksta būtent Marcinkonyse. Jis liudija mūsų stiprybę, pagarbą etnokultūriniam paveldui. Juk per kultūrą ir Lietuva išliko, ir tremtyje giedojo lietuviškas dainas. Su tomis dainomis ir mes užaugome“.

Gražia dzūkiška daina festivalio dalyvius pasveikino Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktoriaus pavaduotoja Lina Žukauskienė.

Šmaikščiais dzūkiškais pajuokavimais šventės dalyvius linksmino nuostabieji renginio vedėjai – Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato darbuotojai Lina Černiauskienė ir Jonas Bajoriūnas. Jie dėkojo visiems festivalio dalyviams, parko kolektyvui bei Darželių, Margionių, Marcinkonių ir Žiūrų kaimų bendruomenėms už pagalbą ir svetingumą rengiant festivalio koncertus.

Rūtos Averkienės nuotr./Festivalio „Subatėlės vakarėly...“ vedėjai Lina Černiauskienė ir Jonas Bajoriūnas
Rūtos Averkienės nuotr./Festivalio „Subatėlės vakarėly...“ vedėjai Lina Černiauskienė ir Jonas Bajoriūnas

Direktorius Eimutis Gudelevičius kiekvienam kolektyvui įteikė po dėkavonę ir po vertingą knygą „Laukinės gamtos glūdumose“.

Šventėje šurmuliavo dzūkiškas turgelis, kuriame buvo galima nusipirkti naminės duonos, sūrio ir pyragų, medaus, natūralios kosmetikos, spalvingų keramikos, medžio dirbinių. Parko bitininkas Romas Norkūnas demonstravo drevinės bitininkystės, ugnies degimo ir žvakių liejimo tradicijas.

Festivalio metu buvo galima nusipirkti parko lankytojo bilietą ir dalyvauti loterijoje, o trys laimingieji buvo apdovanoti ekskursijomis po parko teritoriją.

Vėliau šventė persikėlė į etnografijos muziejų, kur laukė skanūs dzūkiški kulinarinio paveldo valgiai, o dalyviai iki vėlumos nenuilsdami dainavo ir šoko. Unikalioje aplinkoje toli šilais aidėjo viena už kitą skambesnės ansamblių dainos, o bendrystės jausmas smagiai vakaronei ir pabendravimui prie dzūkiško stalo subūrė gausų būrį festivalio dalyvių ir svečių.

Baigiamasis festivalio akordas nuskambėjo Merkinės kultūros centre. Visus gausiai susirinkusius čia svetingai sutiko Merkinės folkloro ansamblis „Kukalis“ bei miestelio bendruomenė.

Kaip sakė vienas pagrindinių festivalio organizatorių, Marcinkonių etnografijos muziejaus Kraštovaizdžio apsaugos skyriaus etnografas Jonas Bajoriūnas, festivalis jau turi savo tradicijas. „Organizuodami šį festivalį, siekiame pagarbiai pristatyti ir atkreipti dėmesį bei raginame ir toliau puoselėti išsaugotas ir tebepuoselėjamas unikalias dzūkiško paveldo vertybes, senąsias tradicijas ir papročius. Svetingai ir išmoningai festivalio svečius sutinka ir kaimų bendruomenės. Šiuose festivaliuose noriai dalyvauja garsiausi folkloro kolektyvai iš visos Lietuvos bei kaimyninių šalių. Džiaugiamės visais kolektyvais ir kasmet stengiamės festivalį surengti dar įdomesnį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius