Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė G.Gelgotė: „Strazdas – žalias paukštis“ aktualus ir šiandien

Jau visai netrukus Panevėžio muzikinio teatro scenoje naujai suskambės legendinė Broniaus Kutavičiaus opera-poema „Strazdas – žalias paukštis“. Joje kalbama apie tautos istorijos dramas, sovietmečiu patirtas skriaudas, o visi scenoje vykstantys įvykiai aktualūs dar ir šiandien.
Scena iš spektaklio „Strazdas – žalias paukštis“
Scena iš spektaklio „Strazdas – žalias paukštis“ / Arvydo Gudo nuotr.
Temos: 2 Teatras Kultūra

Apie operos-poemos „Strazdas – žalias paukštis“ pastatymo sunkumus, atradimus ir sukilusius jausmus pasakoja solistai: Gunta Gelgotė, Salomėja Petronytė ir Raimundas Juzuitis.

Dar didesnė meilė Lietuvai ir jos žmonėms

Operos solistė, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė Gunta Gelgotė savo gimtinėje Latvijoje ir Lietuvoje sukūrė nemažai vaidmenų. „Auksiniu scenos kryžiumi“ šiais metais ji apdovanota už Julijos vaidmenį kūrinyje „Lokys“, kurio kompozitorius taip pat yra Bronius Kutavičius. Operos solistė stebisi, kad sovietmečiu Lietuvoje „Strazdas“ praėjo cenzūrą.

„Tai jau trečias B.Kutavičiaus kūrinys, kurį man tenka garbė atlikti, – sako G.Gelgotė. – Tačiau operoje-poemoje „Strazdas – žalias paukštis“ muzika man atsiveria visiškai kitaip. Akademinės ir liaudiškos muzikos sinergija čia tiesiog magiška, o dar įspūdingas Sigito Gedos tekstas, Antano Strazdelio istorija... Mano kuriama Moteris-paukštė – tarsi moters idealas, jos skaidrumą ir tyrumą lengva pajusti jungtyje su gamta, su tautos kultūra. Ji visada šalia vyro, šalia žmogaus, bet ne kaip šešėlis, o kaip jo prieglobstis, kaip užuovėja.

Beje, matau, kiek jėgos ir galios turi Lietuvos moterys. Iš šio pastatymo aš išsinešu dar didesnę meilę Lietuvai, jos žmonėms ir istorijai. Noriu perskaityti kuo daugiau S. Gedos kūrinių, aplankyti Aukštaitiją, tas vietas, kur gyveno ir keliavo Strazdelis. Sunku patikėti, kaip „Strazdas“ praslydo pro sovietmečio cenzūrą, nes jame labai daug kalbama apie Lietuvai darytą blogį. Dainuodama jaučiu, kaip tai aktualu ir šiandien. Man šis darbas atrodo nepaprastai svarbus“.

Moteris-paukštė – tai ir balsas

„Operoje-poemoje „Strazdas – žalias paukštis“ mano kuriamas personažas yra kaip pabudimas: moteris, sutikusi paukštį, atgyja, randa savyje naujų jėgų. Moteris-paukštė taip pat yra ir balsas, pasakojantis Strazdelio istoriją. Per pusantro mėnesio mūsų kūrybinei komandai pavyko sukurti šį tą išties labai gražaus, ypatingo ir mistiško.

Labai kviečiu į spektaklį „Strazdas – žalias paukštis“ ateiti be išankstinės nuomonės ir rasti ką nors sau artima šioje neeilinėje muzikoje ir istorijoje“, – emocijų neslepia Moters-paukščio atlikėja, sopranas Salomėja Petronytė.

Ji Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje pas profesorių Virgilijų Noreiką baigė dainavimo specialybę, taip pat chorinį dirigavimą. Šiuo metu studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kamerinio dainavimo magistrantūroje.

Gėrio ir blogio kova šiandien kaip niekada aktuali

Bosas-baritonas Raimundas Juzuitis dainavimą studijavo Vilniuje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pas profesorių Vladimirą Prudnikovą. Ten įgijo atlikimo meno bakalauro ir magistro laipsnius. Paskutinius penkerius metus R.Juzuitis buvo Zalcburgo (Austrija) valstybinio teatro ansamblio nariu.

Anot solisto, kurdamas Vyro-paukščio vaidmenį operoje-poemoje „Strazdas – žalias paukštis“ įkvėpimo jis sėmėsi iš turtingų S.Gedos tekstų. „Čia kiekvienas sakinys kupinas užkoduotų prasmių, būsenų, vaizdų. Pastatymas itin dinamiškas, jame daug veiksmo, o gausius emocinius personažo virsmus perteikti padeda ir režisieriaus įžvalgos, ir muzika, ir judesys.

Spektaklio kūrybinė komanda – labai darbšti, ji tiki tuo, ką daro. Visi esame labai skirtingi, tačiau ieškome bendrų vardiklių, jungčių. Režisierius Jonas Vaitkus įtvirtina žodžio ir minties gylį, choreografė Inga Fontez-Sakurako judesį ir plastiką papildo sąsajomis su Rytais, Japonija, o pastatymo muzikos vadovas ir dirigentas Imantas Jonas Šimkus siekia absoliučios muzikinės kokybės. Visa tai suderinti, įvykdyti yra nemenkas iššūkis, tačiau visi kryptingai dirbame, kad procesas ir rezultatas būtų malonumas ir komandai, ir žiūrovams.

Į spektaklį turėtų ateiti žmonės, kurie, visų pirma, neabejingi tam, kas dabar vyksta pasaulyje, nes istorija spirale grįžta, įvykiai atsikartoja ir amžina gėrio ir blogio kova šiandien kaip niekada aktuali. Tai yra tąsa to, ką mūsų tautai, mūsų protėviams teko išgyventi“, – apie operą-poemą „Strazdas – žalias paukštis“ ir savo kuriamą vaidmenį pasakoja Vyro-paukščio vaidmens atlikėjas R.Juzuitis.

Operos-poemos „Strazdas – žalias paukštis“ premjera vyks spalio 27 ir spalio 29 dienomis Panevėžio muzikiniame teatre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius