-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalio „Sirenos“ svečių iš Vengrijos spektaklis pripažintas geriausiu

Tarptautinio Vilniaus teatro festivalio „Sirenos“ svečiai spalio 3 d. Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre išvys geriausią praėjusio sezono nepriklausomo teatro pastatymą Vengrijoje. Tai paaiškėjo sekmadienį, rugsėjo 25 d., Budapešte vykusioje 31-oje Vengrijos teatro kritikų gildijos apdovanojimų ceremonijoje paskelbus, jog geriausiu nepriklausomos teatro kompanijos spektakliu išrinktas „Sirenų“ užsienio programą atidarysiantis trupės HOPPart spektaklis „Koriolanas“, kurį pagal W.Shakespeare‘o tragediją režisavo talentingas režisierius ir aktorius Csaba Polgar.
Scena iš spektaklio „Koriolanas“
Scena iš spektaklio „Koriolanas“ / „Sirenų“ archyvo nuotr.

„Koriolano“ kūrybinei komandai prestižiniuose apdovanojimuose konkurencijos tikrai netrūko – tarp keturių kitų nominantų švietė tikrų Vengrijos teatro žvaigždžių – prieš porą metų Lietuvoje matyto Kornelio Mundruczo ir vienu įdomiausių vengrų teatro kūrėju laikomo Bela Pinterio – pavardės.

Vieną rečiau statomų W.Shakespeare‘o tragedijų į sceną perkelti ryžęsis C.Polgar neslėpė džiaugsmo, kad visada rizikingas susitikimas su pasaulio dramaturgijos ir teatro genijaus kūryba šįsyk baigėsi itin sėkmingai.

Rugpjūtį Lietuvoje viešėjęs režisierius tikina, kad ne prasčiau nei vengrai, jo „Koriolano“ temas ir situacijas turėtų perprasti bei įvertinti ir lietuviai. Anot jo, „pjesės situacijos – universalios, nesunkiai atpažįstamos, bet išlaikančios „šekspyrišką“ paradoksą. Ir nors veiksmas vyksta Romoje, tai gali būti ir Budapeštas arba Vilnius. Elementarus pavyzdys: nuskurdusioje, badaujančioje šalyje visus turtus sukaupia maža elito grupuotė. Liaudis reikalauja, kad turtuoliai maisto perteklių atiduotų tiems, kuriems jo trūksta. Bet kodėl aš turėčiau jiems duoti valgyt, jei jie nedirba? Juk taip žmonės pripras viską gauti šiaip, be pastangų. Kita vertus, jie negali dirbti, nes miršta badu“.

„Nors „Koriolanas“ – labai liūdnas kūrinys, kuriame galime jausti tikrą Shakespeare‘o įniršis visuomenės ydingumo, bet toks yra gyvenimas, tokia yra visuomenė, kurioje gyvename. Ir turime tai išgyventi. O tai įmanoma tik šypsantis, žvelgiant į viską su tam tikra ironija ir humoru. Apskritai, nekenčiu teatro be humoro jausmo, kai į viską žvelgiama pernelyg rimtai, susiraukus. Man atrodo, kad tai yra svetima žmogaus prigimčiai“, – sako režisierius C.Polgar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius