-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Junas Gabrielis Borkmanas“ bus pristatytas Kauno publikai

Trečiadienį Valstybinis jaunimo teatras viešės Nacionaliniame Kauno dramos teatre. Vos prieš kelias savaites sostinėje įvykusi režisieriaus Gintaro Varno premjera „Junas Gabrielis Borkmanas“ bus pristatyta ir Kauno publikai.
Valstybinio jaunimo teatro premjerinis spektaklis  „Junas gabrielis Borkmanas“
Valstybinio jaunimo teatro premjerinis spektaklis „Junas gabrielis Borkmanas“ / D.Matvejevo nuotr.

Pagal garsiąją norvegų dramaturgo Henriko Ibseno pjesę sukurtas spektaklis, turėtų sudominti teatre pasiilgusius intelektualios dramaturgijos ir stiprių aktorinių darbų. Spektaklyje pagrindinius vaidmenis atlieka žymūs Lietuvos teatro ir kino aktoriai: Kostas Smoriginas, Dalia Overaitė, Jūratė Onaityte, Vidas Petkevičius.

„Yra ženklų, kad būtent tokio teatro dabar reikia“, – teigia Kauno publikai gerai žinomas režisierius Gintaras Varnas. Naujausias jo darbas Jaunimo teatre pritraukė sausakimšą salę žiūrovų. Anot režisieriaus G. Varno, šioje pjesėje permąstomi poelgiai, jų kaina ir prasmė, suvedamos sąskaitos su likimu. Per sukrečiančią šeimos dramą Ibsenas vaizduoja iš neapykantos gimusių iliuzijų krachą ir susitaikymą su likimu, su artimu žmogumi.

Kosto Smorigino kuriamas bankrutavusio bankininko Borkmano paveikslas įkūnija jaudinantį didelių užmojų žmogaus likimo saulėlydį. Borkmano ir jo gyvenimo moterų seserų dvynių (Jūratė Onaitytė ir Dalia Overaitė) nuožmioje kovoje už savo gyvenimo iliuzijas tėvai pasirengę paaukoti vienintelę savo atžalą.

Ibsenas kelia klausimą – ar vaikai gali būti atsakingi už su jais siejamas tėvų viltis? Ir atsako – ne. Borkmanų sūnus išsilaisvina iš šeimos gniaužtų ir pasirenka laisvą bohemišką gyvenimą, kuris taip pat žada liūdną atomazgą... Palikdamas Borkmanų šeimą ant žlugusių gyvenimo iliuzijų griuvėsių, Ibsenas suteikia apsivalymo galimybę. Pjesės finalą persmelkia tikrų jausmų ilgesys ir gyvenimo trapumo suvokimas, aplankantis gyvenimo pabaigoje didingos atšiaurios gamtos akistatoje.

Pagrindinio vaidmens atlikėjas Kostas Smoriginas Juną Gabrielį Borkmaną lygina su daugiau nei dešimtmetį režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklyje vaidintu Makbetu. Pasak žymaus aktoriaus, abiejuose pasaulinės klasikos kūriniuose kalbama apie nenumaldomą valdžios troškimą, ambicijų jėgą, svajones ir jų žlugimą. „Borkmanas yra idėjos žmogus, mąstantis panašiai kaip Napoleonas. Tai pralenkęs savo laiką herojus, kurį pražudo pernelyg didelis atvirumas, bėgimas į priekį ir draugo išdavystė. Į savo gyvenimą jis žvelgia kaip į tam tikrą misiją, dėl kurios įmanoma paaukoti mylimos moters jausmus. Pjesėje Ibsenas labai aiškiai pasako, jog tikslas pateisina priemones“, – sako Kostas Smoriginas.

Režisierius Gintaras Varnas specialiai šiai premjerai pasikvietė Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorę Jūratę Onaitytę. „Nors Ibsenas niekada nebuvo mano mėgstamiausias dramaturgas, tačiau visada pamildavau šį autorių ruošdamasi vaidmeniui pagal konkrečią pjesę. Taip įvyko repetuojant su G.Varnu „Hedą Gabler“, režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklį „Statytojas Solnesas“. Dabar atėjo meilė ir „Junui Gabrieliui Borkmanui“, – sako J.Onaitytė. – Čia kiekvienas herojus siekia tikslų ir turi tokią jėgą, kuri galėtų pramušti sieną. Jiems nesvarbu kas su jais bus. Jų gyvenimo pabaiga gali būti ir tragiška, tačiau jie padarys viską, kad pasiektų savo“.

Pjesė „Junas Gabrielis Borkmanas“ Lietuvoje statyta du kartus: 1974 m. Šiaulių dramos teatre ir 1981 m. Valstybiniame akademiniame dramos teatre (dabar - Lietuvos nacionalinis dramos teatras). Gintaras Varnas prie Henriko Ibseno dramaturgijos grįžta beveik po 20 metų: 1998 m. jo statyta „Heda Gabler“ (Nacionaliniame Kauno dramos teatre) iki šiol laikoma viena ryškiausių šios pjesės interpretacijų Lietuvos scenoje.

Be minėtų aktorių spektaklyje taip pat vaidina: Aldona Bendoriūtė, Jonė Dambrauskaitė, Skomantas Duoplys, Jovita Jankelaitytė, Pijus Narijauskas, Dovilė Šilkaitytė, Eglė Špokaitė. Scenografiją kuria dailininkas Gintaras Makarevičius, muziką – kompozitorius Antanas Kučinskas, kostiumų dailininkė – Jolanta Rimkutė, videodizaineris – Rimas Sakalauskas.

Spektaklis „Junas Gabrielis Borkmanas“ spektaklis Nacionaliniame Kauno dramos teatre bus rodomas vasario 22 d., 18 val. ir balandžio 1 d., 18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius