-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno valstybinio muzikinio teatro jubiliejus: sėkmės formulės paslaptis (nuotraukos)

Lapkričio 27 dieną, šeštadienį, Kauno valstybinis muzikinis teatras minės kūrybinės veiklos 70-metį. Ta proga teatro bendruomenė prisimins gražiausias spektaklių akimirkas, apdovanotus talentu, puikiais balsais, aktorine meistryste jų kūrėjus. Iškilmingame 2 dalių koncerte bus pagerbti teatro veteranai, skambės kitų teatrų sveikinimai.
Kauno valstybinis muzikinis teatras
Kauno valstybinis muzikinis teatras / Teatro nuotr.

Nuo kūrybinės veiklos pradžios Kauno valstybiniame muzikiniame teatre buvo pastatytos 266 premjeros, kurių didžiąją dalį sudarė operetės ir miuziklai. Per kiekvieną naują kūrybinį sezoną teatre parodoma beveik 180 spektaklių, tarp kurių 2-3 premjeros. Per pastaruosius keletą metų teatre kasmet apsilanko 70-80 tūkstančių žiūrovų.

Gerbėjų netrūksta ir kituose miestuose bei užsienyje: daugelis teatro solistų dainuoja įvairiose Europos miestų koncertų, teatrų scenose.

Nematomi, bet svarbūs žmonės

Antraisiais namais teatrą laiko ne tik dainininkai, baleto artistai ar muzikantai. Bet kuris spektaklis vargu ar įvyktų, jei jo pastatyme nedalyvautų butaforininkės, siuvėjos, grimuotojos, dekoratorės, kostiumų aprengėjos, scenos mašinistai ir daugybė kitų pagalbininkų, kurie nematomi triūsia teatro užkulisiuose. Visiems šiems žmonėms teatro jubiliejus – didžiulė šventė.

Teatro nuotr./Benjaminas Želvys
Teatro nuotr./Benjaminas Želvys

Teatro vadovas Benjaminas Želvys neslepia, jog didžiuojasi ir myli šį teatrą. Nuo 1986 metų, kai baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją (dabar – Lietuvos teatro ir muzikos akademija), jis dainuoja Muzikinio teatro scenoje, gerai pažįsta visus čia dirbančius žmones.

„Teatras mane užaugino, grūdino, mokė. Tai – mano namai, kaip ir daugumos čia dirbančių,“ – sako vadovas.

Paprašytas atskleisti kolektyvo sėkmingos veiklos formulę, B.Želvys nedvejodamas pabrėžia, jog svarbiausia, kad teatre vyktų darbas, nes jo imitavimas, stumdymasis palei sienas ir svaičiojimas apie kažką nerealaus niekuomet neatneša gero rezultato.

„Didžiausias dėmesys skiriamas teatre dirbančiam jaunimui. Jie dainuoja visuose repertuaro spektakliuose – operose, operetėse, miuzikluose. Tačiau nepamiršti ir senjorai. Atiduodame pagarbą tiems, kurie kūrė teatre iki mūsų. Labai vertinu visų grandžių darbą. Žmonės, dirbantys užkulisiuose, daug prisideda prie spektaklio sėkmės. Esu už sveiką konkurenciją, kuri turi vykti ne už kulisų, o scenoje,“ – kalbėjo teatro vadovas.

Sėkmės paslaptis – solidus repertuaras

Vyriausiojo Muzikinio teatro dirigento Juliaus Geniušo manymu, ilgi gyvavimo metai ir sėkmė kolektyvą lydi todėl, kad nuo pat pradžių Kaunui ir jame gyvenantiems žmonėms reikėjo šito teatro. Be to, teatre nuolat buvo ir yra sukuriama solidžių kūrinių: „Galiu drąsiai teigti, kad Europoje vargu ar atrastume antrą teatrą su tokiu įvairiu repertuaru“.

Teatro nuotr./Julius Geniušas
Teatro nuotr./Julius Geniušas

Pasak jo, Kauno muzikinis teatras savo kūriniais gali drąsiai konkuruoti su daugeliu Europos muzikinių scenų.

„Dabar mūsų repertuare – 32 spektakliai, iš kurių net 8 operos, 5 miuziklai. Nesutikčiau, kad kažkuris iš žanrų turėtų dominuoti ar jaustis užgožtu. Visi jie privalo būti vienodai aukšto meninio lygio tam, kad nenuviltume savo žiūrovo,“ – mano J.Geniušas.

Kęstutis Jakštas, tik šį sezoną pradėjęs eiti vyriausiojo režisieriaus pareigas, įsitikinęs, jog tai, kad teatras liko neišsibarstęs per pastarąjį dvidešimtmetį, didžiulis vadovų nuopelnas. Per atkurtos nepriklausomybės laikotarpį Kauno muzikinis buvo bene vienintelis teatras, likęs su savo nusistovėjusiomis tradicijomis, repertuaru ir kolektyvu, nepailstančiu ieškoti naujovių. Dainininkas ir vadovo padėjėjas trupės reikalams Tomas Ladiga sako, jog teatro repertuare savo vietą turi opera, šokio spektakliai, spektakliai vaikams, stambių formų ir proginiai koncertai.

Teatro nuotr./Tomas Ladiga
Teatro nuotr./Tomas Ladiga

„Bet tradiciškai čia dominuoja operetė ir miuziklas, kurie paskutiniaisiais metais tapo statytojų ieškojimų ir eksperimentų poligonu,“ – mano solistas.

Teatro vadovo pavaduotojas Rimantas Lekavičius net ir jubiliejinės šventės išvakarėse prisimena teatro problemas.

„Ne paslaptis, kad mes savo misiją vykdome tarnaudami šimtatūkstantinei auditorijai, kurios dalis mus lygina su geriausiais kitų šalių muzikiniais teatrais, o daliai vis dar tebesame vieninteliu lankomu teatru,“ – sako R.Lekavičius.

Jis gyrė publiką, kuri Kaune itin reikli: „Žiūrovų erudicijos, inteligencijos ir dvasingumo gali nematyti tik tie, kuriems šios savybės svetimos“, – įsitikinęs R.Lekavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius