-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lėlės“ gastrolių maratonas startavo sėkmingai

Šiais metais Vilniaus teatras „Lėlė“ susirgo gastrolių manija. Pirmieji naujojo sezono mėnesiai itin produktyvūs kelionių atžvilgiu: jau sudalyvauta dviejuose festivaliuose Lenkijoje ir Danijoje, aplankyti kolegos Panevėžyje ir nusimato dar dvejos išvykos į Lenkiją bei organizuojamos gastrolės į Azerbaidžaną.
Šešėlių teatro kūrybinės dirbtuvės MELODRAMOS festivalyje
Šešėlių teatro kūrybinės dirbtuvės MELODRAMOS festivalyje

„Lėlės“ vadovas Juozas Marcinkevičius džiaugiasi, kad teatro spektakliais aktyviai domisi ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinė publika.

Jaunųjų triumfas Lenkijoje

Pirmoji naujojo sezono išvyka buvo patikėta jauniesiems „Lėlės“ teatro aktoriams. Rugpjūčio 22 – 28 dienomis Lenkijoje, Jelč-Laskovicėse vykusiame tarptautiniame aukštųjų teatro mokyklų festivalyje „Melodrama“ jaunieji lėlininkai atstovavo Lietuvos muzikos ir teatro akademiją ir suvaidino Algirdo Mikučio režisuotą spektaklį „Žaliojo žąsinėlio teatras“.

Pagal lenkų avangardisto Konstanto Ildefonso Galčinskio absurdo ir grotesko prisodrintas mini dramas dar studijų metais pastatytas, o vėliau į „Lėlės“ teatro repertuarą įtrauktas spektaklis supažindino Italijos, Ispanijos, Lenkijos, Slovakijos bei Prancūzijos teatro mokyklų studentus su šešėlių teatro specifika. Introdukcija į spektaklį tapo A. Mikučio vestos kūrybinės dirbtuvės, kurių metu festivalio svečiai iš skirtingų Europos šalių kartu kūrė autorines šešėlines lėles bei improvizuotai parengė keletą trumpų pasirodymų.

Po sėkmingai pavykusio spektaklio jaunieji lėlininkai susilaukė pagyrų iš Lenkijos kritikos. „Nuo aukščiausios festivalio kopėčių pakopos mums mojavo <...> „Žaliojo žąsinėlio teatras“. Nė vienas iš studentų neturi lenkiškų šaknų, bet drąsiai kovojo su mūsų kalbos gudrybėmis<...>. Animaciją, kuriamą naudojant Azijos šešėlių teatro šaknis, galima pavadinti tikru meniniu šedevru. Greitas veiksmas, humoras, vaidybos universalumas ir gebėjimas kurti distanciją su savo vaidmeniu bei spektaklio smagumas pavertė šį spektaklį skaniausiu festivalio „Melodrama“ kąsneliu“ – rašė lenkų kritikas Krzysztofas Kucharskis dienraštyje „Gazeta Wroclawska“.

„Melodramos“ meno vadovas Alainas Léonardas (buvęs Avinjono festivalio OFF programos organizatorius) taip pat negailėjo gražių žodžių ir lietuvius gyrė už „lakonišką spektaklio struktūrą, aktorių išraiškingumą ir gyvą kontaktą su publika“. Tuo tarpu festivalį Jelč-Laskovicėse rengianti bendra italų-lenkų organizacija „Teatralia“ taip susidomėjo šešėlių teatro specifika, jog šiuo metu derasi dėl galimybės pasikviesti A. Mikutį į Livorno miestą Italijoje. Vilniaus teatro „Lėlė“ meno vadovui siūloma vesti kūrybines šešėlių teatro dirbtuves tarptautinei aktorių trupei, dirbančiai Komedijos teatre. Kaip teigia „Teatralia“ direktorius Pietro Cennamo, „Šešėlių teatro specifika paremtas spektaklis suteikė festivalio programai išskirtinumo. Be to, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos atstovai pademonstravo aukštą lygį ne vien menine prasme, bet ir organizaciniu požiūriu. Jaunieji aktoriai lengvai įsiliejo ir papildė šiltą festivalio atmosferą. Šią komandą tikimės išvysti ir kitų metų festivalyje, taip pat sieksime artimesnio bendradarbiavimo ir su Vilniaus teatru „Lėlė“ bei Lietuvos muzikos ir teatro akademija“.

Marionečių teatras vikingų saloje

„Lėlės“ teatro kūrėjai – laukiami svečiai ne tik Lenkijoje, bet ir skandinavų šalyse. Ypač Danijos karalystėje, Bornholmo saloje. Čia Vilniaus lėlininkai svečiavosi rugsėjo 5-9 dienomis ir Bornholmo lėlių teatrų festivalyje danų kalba suvaidino režisieriaus ir dailininko Rimo Driežio spektaklį „Našlaitė Elenytė ir Joniukas aviniukas“.

Bornholmas – vienas iš Danijos kultūros centrų. 50 tūkstančių gyventojų turinti sala garsėja aktyvia menine veikla: čia reziduoja daug dailininkų, rašytojų, klęsti stikladirbių cechas. Lėlių teatro festivalis – vienas iš didžiausių Bornholmo kultūrinių renginių. Šių metų festivalio programoje dalyvavo net 28 teatrai iš Danijos, Didžiosios Britanijos, Turkijos, Graikijos, Čekijos, Švedijos, Norvegijos, Suomijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Izraelio ir Lietuvos.

Lietuvių lėlininkai spektaklį „Našlaitė Elenytė ir Joniukas aviniukas“ suvaidino festivalyje tris kartus: rugsėjo 7 d. du kartus – Nexo miesto „Det Lille Hus“ teatre, o rugsėjo 8 d. – Bornholmo sostinės Roone miesto teatre. Teatro trupė taip pat dalyvavo dviejuose kūrybiniuose susitikimuose „BornholmMiddelldercenter“ ir Svanekes miesto kultūros centre, kur buvo diskutuojama šiuolaikinio lėlių teatro tendencijų klausimais ir dalijamasi profesine patirtimi.

Spektaklis Naalaitė Elenytė ir Joniukas aviniukas sužavėjo  danus
Spektaklis Našlaitė Elenytė ir Joniukas aviniukas sužavėjo danus

„Teatro dalyvavimas Bornholmo festivalyje buvo prasmingas populiarinant Lietuvos lėlių teatro meną ir kartu naudingas įgyta patirtimi. Lėlių teatro specialistai ir festivalio dalyviai maloniai atsiliepė apie vizualinę mūsų spektaklio pusę, domėjosi marionečių technika, stebėjosi apibendrintos formos lėlėmis. Festivalio rengėjai jau po pirmo spektaklio puolė organizuoti dar vieną papildomą parodymą. Deja, dėl intensyvios festivalio renginių programos spektaklis ketvirtą kartą rodomas nebuvo”, – įspūdžiais dalijosi gastrolių organizatorius, „Lėlės“ teatro aktorius Vilius Kirkilionis.

Gastrolių į Daniją organizacinę ir dalinę finansinę paramą suteikė Lietuvos Respublikos kultūros ataše Danijos Karalystėje.

Iš Vakarų į Rytus

Vilniaus teatro „Lėlė“ gastrolių maratonas tik įsibėgėja. Rugsėjį numatomos dar dvejos išvykos į Lenkiją. Julijos Skuratovos režisuoto spektaklio „Muzikinė dėžutė“ melodijos skambės Legnicoje, kur bus dalyvaujama „Neprastų teatrų festivalyje“, o Algirdo Mikučio režisuoto muzikinio vaidinimo „Pasaka apie vėžliuką“ kūrybinė grupė netrukus trauks lankytis Punsko lietuvių mokyklose. Tuo tarpu „Lėlės“ gamybinių dirbtuvių darbuotojai pluša diena-naktį, ruošdami „Muzikinės dėžutės“ dekoracijas kelionei į Azerbaidžaną. Į „I-ąjį Baku tarptautinis lėlių teatrų festivalį“ Vilniaus lėlininkai keliaus lapkričio mėnesį. Spektaklio „Muzikinė dėžutė“ komanda juokauja, jog Azerbaidžanas – menki toliai, palyginus su kitų metų planais: „Lėlės“ teatrą į gastroles kviečia Pasaulinis lėlių teatrų festivalis, vyksiantis 2012 m. gegužę Chengdu mieste, Kinijoje.

Gastrolių lyderis - spektaklis MUZIKINĖ DĖŽUTĖ
Gastrolių lyderis - spektaklis MUZIKINĖ DĖŽUTĖ

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius