Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Marius Ivaškevičius ir Oskaras Koršunovas premjera šokiruos tylinčius dėl emigracijos

Vilniaus oro uoste, išvykimo salėje, stebint atsisveikinančius ir išvykstančius keleivius, pirmadienį pristatyta Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) premjera „Išvarymas“ pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę. Pristatyti naujojo, kai kuriuos žiūrovus šokiruoti galinčio spektaklio susirinko garsių žmonių komanda: režisierius Oskaras Koršunovas, dramaturgas Marius Ivaškevičius, LNDT meno vadovas Audronis Liuga ir grupės „Happyendless“ lyderis bei kompozitorius Saulius Prūsaitis.
Marius Ivaškevičius ir Oskaras Koršunovas
Marius Ivaškevičius ir Oskaras Koršunovas / Tomo Lukšio/BFL nuotr.

„Neatsitiktinai šiandien esame oro uoste – daugelis mūsų nepriklausomybės metais šią vietą praėjo: vieni grįžo, kiti – ne. Ši vieta kartais tampa prieangiu į naujus namus, – aiškindamas premjeros, kuri įvyks gruodžio 22 dieną LNDT, pristatymo vietą kalbėjo A.Liuga. – Šiuo spektakliu kūrybinė komanda pralaužė tylos, kuri kaustė emigracijos temą, ledus. Atrodo, kad ateinančiais metais ši problema tik gilės, todėl apie ją reikia kalbėti garsiai, drąsiai, aštriai, nevengiant kažkam užminti ant kojos, bet kartu ir jautriai.“

Anot jo, pirmą kartą Lietuvos teatro istorijoje dramaturgas pjesę „Išvarymas“ rašė, pats trumpam apsigyvenęs Londone, kur bendravo su emigrantais ir išklausė jų tikrų ir neįtikėtinų gyvenimo istorijų.

„Tiek pjesės kalba, tiek žmonių likimai kai ką šokiruos – bet tai yra absoliuti tikrovė“, – pabrėžė A.Liuga.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Meno vadovas Audronis Liuga
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Meno vadovas Audronis Liuga

Vykdamas į Londoną, M.Ivaškevičius prisipažino planavęs parašyti komediją ar lengvesnio pobūdžio pjesę emigracijos tema, tačiau išgirstos istorijos ir sutikti žmonės pakeitė jo nuomonę.

„Drįstu teigti, kad gyvendami čia, neturime jokio supratimo, koks gyvenimas ten vyksta. Tautiečiai atvažiuoja į milžinišką miestą, kuris yra mažas pasaulio modelis, ir tas miestas juos varto ir išdarinėja su jais neįtikėtinus dalykus, – patyrimais dalijosi M.Ivaškevičius. – Sutikau žmonių, kurių likimai buvo dramatiški ir paradoksalūs, daugelis jų iš šalies atrodė net juokingai, nors žmonėms tai buvo tragedija.“

Pjesę perskaitę vietiniai britai buvo nustebinti ir atrado kitokį savo gimtąjį Londoną.

„Vietinių reakcija buvo įdomi, nes jiems ši pjesė atvėrė kitą Londoną ir parodė visiškai kitą jų gimtojo miesto veidą. Jie tikino, kad pradėjo visaip kitaip žiūrėti į Rytų europiečių veidus gatvėse“, – pasakojo pjesės autorius.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Pjesės autorius Marius Ivaakevičius
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Pjesės autorius Marius Ivaškevičius

Pasitelkęs 29 aktorius ir jų patirtis, susijusias su emigracija, noru ar būtinybe emigruoti, režisierius O.Koršunovas spektaklyje iškelia žmonių likimų, savęs identifikacijos bei Rytų ir Vakarų Europos susiliejimo temas.

„Šis spektaklis – apie gyvenimą, už skaudžios emigracijos statistikos slypi labai asmeniški,   skaudūs, sunkiai įtikėtini žmonių likimai. Kiekviena emigracija susijusi su savo nuotykiais, su tragedija ir doze komedijos. Aktoriai neįtikėtinai daug sugebėjo papasakoti šia tema – daugelis jų tai patyrę, todėl visiems mums tai – aštri situacija, – tikino režisierius, išskirdamas ir kitas spektaklio temas. – Kaip mes bekurtume naują visuomenę, Rytų ir Vakarų skirtumai yra per dideli. Tai ne karas, ne invazija, bet dvi Europos pusės skaudžiai jungiasi žmonių likimais, bando sąmoningai sulipti. Kyla savęs identifikacijos problema. Kas aš? Lietuvis? Europos gyventojas? Anglas? Nepritapęs lietuvis?“

Svarbų vaidmenį spektaklyje „Išvarymas“ atlieka muzika, kurią kuria pats emigracijoje kelerius metus pragyvenęs grupės „Happyendless“ lyderis S.Prūsaitis.
„Tai, kas vyksta pjesėje, man labai artima ir aš tai gerai jaučiu. Pats buvau 3,5 metų emigravęs, žinau, kaip kvepia Viktorijos stiliaus namas, žinau, kaip girgžda laiptai, pažįstu vietinius, bet niekada nemaniau, kad tai reikės vaizduoti garsu, – įdomia patirtimi džiaugėsi S.Prūsaitis. –  Esu maloniai nustebintas aktorių muzikalumu – širdis trykšta iš džiaugsmo, kad galime daryti tokius nuostabius dalykus! Muzikos prasme tai jau šiek tiek tampa miuziklu.“

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Režisierius Oskaras Koraunovas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Režisierius Oskaras Koršunovas

Gausus aktorių būrys vaidins nejaukaus baro aplinkoje, kuri, anot O.Koršunovo, yra skaistyklos metafora.

„Baras yra tam tikra skaistyklos vieta, kai mes nei namie, ne lauke, nei grįžę, nei atėję – esame pakeliui. Baras visada yra kelionės vieta“, – tikino režisierius.

Į barą užsukę personažai vilkės kostiumų dailininkės Agnės Jagelavičiūtės parinktais drabužiais, kurie atspindės socialinę žmonių atskirtį.

„Išvažiuodami iš čia, žmonės tampa socialiai atpažįstami, suskirstomi, matomi. Ten žmonės susiduria su vakarietiška lygybe, o socialiniai kostiumų kodai tampa vienu reikšmingesnių aspektų. Emigracijoje su tuo skaudžiai susiduriama“, – pabrėžė O.Koršunovas, pridurdamas, kad šiuolaikinių kostiumų ieškoma padėvėtų ir brangių drabužių parduotuvėse.

Žiūrovų dėmesio, reakcijų ir teismo jau antroji grandiozinė LNDT premjera lauks gruodžio 22 dieną Didžiojoje salėje.

Tomo Lukaio/BFL nuotr./LNDT spektaklio Iavarymas repeticija
Tomo Lukšio/BFL nuotr./LNDT spektaklio „Išvarymas“ repeticija

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius