Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 05

ESPN: kodėl Kobe Bryantas nepatenka tarp 10-ies geriausių NBA krepšininkų?

„Los Angeles Lakers“ lyderiui Kobe Bryantui paskelbus apie karjeros pabaigą po šio sezono, prasidėjo kalbos apie jo vietą NBA istorijoje. ESPN pateikė argumentus, kodėl krepšininkas galėtų nepatekti net tarp dešimties geriausiųjų.
Kobe Bryantas ir Timas Duncanas
Kobe Bryantas ir Timas Duncanas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 NBA Kobe Bryantas

Indėlis į pergales: Kobe Bryantas 15-as

Statistiškai apskaičiuotas žaidėjų indėlis į komandos pergales yra geriausias rodiklis, pagal kurį galima nustatyti krepšininko vietą NBA istorijoje.

Pilna žaidėjų statistika nebuvo renkama iki 1977-78 metų sezono, kai buvo pradėtos įtrauktos žaidėjų klaidos. Tačiau „Basketball Reference“ vis tiek gali apytikriai apskaičiuoti žaidėjo vietą lygos istorijoje.

Šiuo metu K.Bryantas pagal indėlį į komandos pergales užima 15 vietą (172,5). Iki sezono pabaigos jis teoriškai dar gali aplenkti Reggie Millerį (174,4), tačiau tai nėra labai tikėtina. Tiesa sakant, šį sezoną jis jau prarado 0,6 balo šioje statistikos grafoje.

„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas
„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas

Komandos šansai laimėti NBA: K.Bryantas – 20-as

R.Millerio statistika išduoda, kad indėlis į pergales labiau vertina žaidėjo ilgaamžiškumą, o ne žaidimo kokybę. ESPN nusprendė patobulinti žaidėjų vertinimą NBA istorijoje ir jų indėlį komandoms, lyginant indėlį į pergales ir komandų šansus laimėti čempionų žiedus.

Tai reiškia, kad pavyzdžiui K.Bryanto 2005-06 sezonas su 15 balų indėlio į pergalę rodikliu yra tris kartus vertingesnis už 2010-11 sezoną, kai indėlis siekė 10 balų.

Šis statistikos rodiklis rodo, kad K.Bryantas užima tik 20-ą vietą ir nusileidžia Larry Birdui, bet lenkia Mosesą Malone.

Šiame reitinge pirmauja Wiltas Chamberlainas, Michaelas Jordas rikiuojasi trečias, LeBronas Jamesas – penktas.

„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas
„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas

Išsami statistika nėra palanki Kobe Bryantui

K.Bryantas ESPN reitinge yra taip žemai, nes jis savo karjeroje neturėjo sezono, kuriame jo statistika būtų iš tiesų pritrenkianti. Pagal indėlį į komandos pergales geriausias jo sezonas buvo 2005-06 metais. Ir jis yra 102-as NBA istorijoje bei atsilieka nuo Stepheno Curry 2014-15 sezono.

Pagal žaidėjo naudingumo balą 2005 metų sezonas K.Bryanto sezonas užima 56-ąją vietą NBA istorijoje. Pagal pliuso-minuso metodą geriausias K.Bryanto 2007-08 sezonas (plius 6,3 taško per 100 kartų, kai žaidėjas turėjo kamuolį) užima vos 80 vietą. 

Visi šie skaičiai rodo, kad K.Bryantas iš tiesų negali lygiuotis su visų laikų geriausiais NBA krepšininkais. Pagal pataikymo procentą (58 proc. 2006-07 sezone) K.Bryanto geriausias sezonas užimtų tik septintą vietą Michaelo Jordano ir LeBrono Jameso karjeroje bei šeštą Kevino Duranto. 

Kadangi K.Bryantas niekada neišsiskyrė kaip puikus kovotojas dėl kamuolių, perdavimų meistras ar gynėjas, jo puolimo rodikliai turėtų būti geresni. 

„Scanpix“/AP nuotr./LeBronas Jamesas ir Kobe Bryantas
„Scanpix“/AP nuotr./LeBronas Jamesas ir Kobe Bryantas

Verdiktas

Žinoma, vieno iš geriausių NBA žaidėjų titulas K.Bryantui gali būti skiriamas už tuos penkis čempionų žiedus, iškovotus su „Lakers“. Nors vieno žaidėjo indėlį priskirti visos komandos sėkmei nėra pati geriausia idėja, tačiau tiesa, kad K.Bryantas buvo vienas pagrindinių pergalių kalvių.

Jis užima aštuntąją vietą pagal indėlį į komandos pergales atkrintamosiose kovose. Tačiau tai nebūtinai pelnys jam vietą tarp dešimties geriausiųjų.

Beje, MVP jis buvo pripažintas vos kartą. Pagal šį pasiekimą jį lenkia 12 krepšininkų. Pagal balus, kuriuos jis per savo karjerą gavo MVP rinkimuose, K.Bryantas užima 11 vietą.

Atsižvelgiant į visa tai ESPN jam skirtų vietą geriausiųjų 15-uke, bet ne dešimtuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius