Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 14 /18:38

Maištas „Laisvės“ gimnazijoje tęsis: pasijutę apgauti direktorės dvyliktokai kovos už atleistą mokytoją

Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje rytas prasidėjo vienos abiturientų klasės maištu. Kai buvo atleistas jų lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas ir auklėtojas, jie užsibarikadavo kabinete ir pareiškė, kad maištaus tol, kol mokytojas nebus sugrąžintas. Moksleiviai žada už atleistą mokytoją kovoti ir ketvirtadienį, nes išgirdo, kad direktorė mokytojui pareiškė, jog jis vis dėlto negrįš į mokyklą.
Mokinių protestas
Mokinių protestas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienio vakarą į redakciją pasipylė moksleivių skambučiai. Jie vienas po kito pranešinėjo, kad mokyklos direktorė, viešai pažadėjusi mokytoją grąžinti į darbą, vis dėlto nusprendė kitaip ir esą pranešė, kad kelio atgal mokytojas nebeturi. „Susitiksim teisme“, – tokius esą mokyklos direktorės žodžius mokytojui perdavė viena iš į redakciją paskambinusių moksleivių.

Mokytojas Marius Janulevičius „TV3 Žinioms“ pripažino, kad įvyko ginčas su valytoja, tačiau jiedu susitaikė. „Valytoja, matyt, buvo priversta parašyti kažkokį raportą. Mes susitaikėm, juk visko būna, bet mes išsisprendėm patys“, – kalbėjo M.Janulevičius.

Kaip trečiadienio rytą pasakojo sunerimusi vieno moksleivio mama, oficialiai mokytojas atleistas dėl nekorektiško elgesio su valytoja, tačiau, jos žiniomis, tikroji priežastis buvo ta, kad mokytojas, dirbantis čia mažiausiai ketverius metus, konfliktavo su gimnazijos direktore. Esą dėl konfliktų su administracija yra išėjęs jau ne vienas mokytojas.

VIDEO: Dvyliktokų maištas „Laisvės“ gimnazijoje

„Jis mano sūnaus klasės auklėtojas. Vaikai jį labai myli, jis gerai su jais visada sutardavo. Nežinau, ką valytojai reikėjo padaryti, kad žmogus būtų atleistas iš darbo. Negaliu tuo patikėti. Tai išsiauklėjęs, mandagus vyras. Nieko bloga negaliu pasakyti apie tą mokytoją. Dabar, vidury mokslo metų, vaikams siurprizas, keičiasi mokytojas, kai egzaminas ant nosies. Kodėl jie turi kentėti dėl asmeninių konfliktų?

Dabar vaikai neina į pamokas, o ketvirtadienį turėjo būti lietuvių kalbos bandomasis egzaminas. Aišku, jo nebus.

Tiesiog bijau, kad jie taip neįsisiautėtų, kad bus iškviesta policija. Vaikai dabar sėdi užsibarikadavę kabinete – nežinau, visiems po 18 metų, nežinau, kas jiems gali šauti į galvą. Turi jie visokių minčių – visą mokyklą į streiką kviesti, lauke streikuoti, stovėti, per pertraukas eiti į aktų salę, kvies kitus vaikus, bandys triukšmauti, kažką daryti. Niekas nežino, ką darys. Jie pateikė ultimatumą – kol jiems nesugrąžins mokytojo, neis į pamokas“, – pasakojo pašnekovė.

VIDEO: Dėl mokytojo atleidimo protestavusios mokinės: „Savom akim matėm, kaip mokytojai verkė“

Mokiniai tiesiai rėžė: norime direktorės atleidimo

Mokiniai teigė, kad mokytojo atleidimas jiems buvo paskutinis lašas. Jie nebeturi vilties susišnekėti su direktore. Per ketverius metus išėjo daugiau nei keturi mokytojai, dvi psichologės ir socialinė darbuotoja. Matėme ir jų ašaras. Todėl buvo nuspręsta tokiu būdu atkreipti atsakingų institucijų dėmesį, kad mokykloje vyksta negeri dalykai. Per pertrauką maištaujanti klasė pakvietė prisijungti kitas klases ir sulaukė tokio palaikymo, kokio nesitikėjo: atėjo visa mokykla“, – pasakojo Miglė.

„Direktorė visiškai nepagalvojo apie mus, ką mums dabar daryti – be auklėtojo, be lietuvių kalbos mokytojo. Dabar grasina ir pavaduotoją atleisti, kuri yra mūsų mokytojo žmona. Direktorė viską suvertė ant pavaduotojos, kad dėl visko ji kalta. O direktorė pati savo vyrui ir tėvui, kurie čia dirba, premijas skiria.

Mes stovime čia, lauke, nes norime parodyti, kad mokykloje mums nėra gerai ir kad mes esame susivieniję. Mes nepatenkinti seniai, bet iki šiol nebuvo kažkokios realios istorijos. Mokinių ir mokytojų bendravimas, mikroklimatas tarp jų yra geras, tačiau visi nesutaria su direktore. Mums gaila mokytojų. Mums ne vienas jų prisipažino, kad išeina dėl direktorės psichologinio spaudimo. Tėvai irgi nepatenkinti. Mes šiandien norėjome važiuoti į savivaldybę, tačiau taip jau atsitiko, kad jos atstovai patys atvažiavo. Todėl paprašėme, kad tėvai, kas gali, taip pat atvažiuotų, kad būtų suaugę žmonės, kurių balsas vis tik stipresnis“, – pasakojo atleisto mokytojo auklėtiniai.

Mes visus išėjimus užbarikadavome, palikome tik pagrindinį. Kad pro jį išeitų, direktorė turėjo praeiti pro mus ir ką nors pasakyti. Ji to nepadarė.

Laukdami pasitarimo direktorės kabinete baigties, mokiniai teigė, kad tikisi, jog direktorė bus atleista, o mokytojas galbūt grąžintas į darbą. Pasak jų, mokytojas yra sulaukęs nemažai pagyrimų iš šalies, su vaikais užsiėmė užklasine veikla, kūrė filmukus. Su jais mokiniai laimėjo viename konkurse trečią vietą, bet jis net nebuvo įkeltas į mokyklos svetainę. Esą neįkeliamos ir kitoms mokinių iniciatyvos, jeigu jas sugalvoja patys mokiniai, o ne direktorė.

„Mums labai džiugu, kad visi mokiniai nori pokyčių. Iš tiesų, pamokos šiandien nevyksta. Direktorė darė mokytojams dėl to spaudimą, girdėjome, kad grasino atleisti, bet mokytojai čia niekuo dėti, mokiniai neina į pamokas. Pati direktorė bandė išvažiuoti iš mokyklos, bet mes visus išėjimus užbarikadavome, palikome tik pagrindinį. Kad pro jį išeitų, direktorė turėjo praeiti pro mus, nes mes visi čia stovėjome, ir ką nors pasakyti. Ji to nepadarė.

Direktorė mus kaltina, kad nekalbėjome su ja, o iš karto ėmėmės veiksmų. Daug metų bandėme kalbėti, bet tai neįmanoma. Ji žodžius pakreipia jai reikiama linkme. Per visus susirinkimus ji sako – svarbiausi ugdyti mūsų bendruomenę ir vienybę, tačiau pati ją žlugdo“, – pasakojo moksleiviai.

VIDEO: Vilniaus mero patarėjas: „Direktorė pripažino, kad sprendimas buvo neadekvatus“

Dėl susidariusios padėties bus pradėtas tyrimas

Po pietų į mokyklą aiškintis situacijos atvyko Vilniaus savivaldybės atstovai. Po jų pokalbio su gimnazijos direktore mokiniai išgirdo džiugią žinią, kad mokytojas į darbą grąžintas.

„Aptarėme situaciją, kuri šiandien netikėtai iškilo: atleistas mokytojas, vaikų vertinamas ir mėgiamas mokytojas, ir vaikai sureagavo. Atvykome pasikalbėti su direktore, išklausėme jos nuomonę. Panašu, kad direktorė pripažino, kad sprendimas buvo neadekvatus, ir ji atleidimą keičia į drausminę nuobaudą. Mano žiniomis, tai buvo konfliktinė situacija, kurios metu, kaip teigė direktorė, mokytojas nepagarbiai elgėsi su kitais mokyklos darbuotojais. Daugiau detalių kol kas neturime.

Vyks išsamesnis šios situacijos tyrimas, kurio metu paaiškės situacija. Ar negresia pačiai direktorei nuobaudos, kol kas sunku pasakyti. Tai bus įmanoma žinoti tik įvertinus situacijos ir priimto sprendimo teisingumą ir adekvatumą. Mokytojas į darbą grąžintas jau nuo šiandien“, – sakė Vilniaus mero patarėjas švietimo klausimais Albertas Lakštauskas.

Pašnekovas teigė, kad toks atvejis, kai vaikai sukyla prieš mokyklos vadovybę, yra pirmas jo, kaip mero patarėjo darbo metu.

Paklaustas, ar nebus plačiau tiriama direktorės veikla mokykloje, kadangi mokiniai jai turi dar ir kitų priekaištų, tarnautojas teigė, kad šiandien spėta aptarti tik susidariusią situaciją, bet tyrimo metu bus daug plačiau pasižiūrėta į situaciją mokykloje, į mikroklimatą, į santykius mokykloje.

„Kiek spėjome pabendrauti ir su mokytojais, ir su mokiniais, yra problemų“, – tikino pašnekovas.

VIDEO: Mokinių maišto sulaukusi direktorė: „Mokytojas atleistas už darbo drausmės pažeidimus“

Direktorė sprendimą pakeitė, bet jaučiasi teisi

Gimnazijos direktorė Vaidutė Šumkauskienė, vadovaujanti mokyklai dešimt metų, teigė, kad mokytojas buvo atleistas už darbo drausmės pažeidimą ir vadovaujantis Darbo kodeksu. Daugiau į detales, koks tas pažeidimas, direktorė nesileido. Esą tai asmeninis mokytojo elgesys. Taip pat ji paneigė mokinių kaltinimus, kad atleisdama mokytoją ji suvedinėjo asmenines sąskaitas, mat direktorės pavaduotoja, su kuria, mokinių teigimu, pastaroji nesutarė, yra mokytojo žmona. Į klausimą ar tiesa, kad ji bandė pabėgti iš mokyklos, kai prasidėjo sumaištis, V.Šumkauskienė taip pat atsakė klausimu: „Ar tai panašu?“

Džiaugiuosi gražiu kolektyvu, gerais mokiniais, tačiau tikrai skaudi situacija, kad šiandien atsitiko taip, kad mokytojas pasinaudojo vaikais.

„Sprendimą pakeičiau atsižvelgdama į vaikus, nes sutriko ugdymo procesas. Tikrai nesitikėjau, kad tokia inspiracija vyks per vaikus. Džiaugiuosi gražiu kolektyvu, gerais mokiniais, tačiau tikrai skaudi situacija, kad šiandien atsitiko taip, kad mokytojas pasinaudojo vaikais. Tikrai buvo sutelkti vaikai gelbėti mokytoją. Šito neturėtų būti. Jums turėtų būti įdomu, kad direktoriaus pavaduotoja ugdymui yra atleisto mokytojo žmona. Šitą problemą sprendžiu, kreipiausi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, nes turėjo būti padarytas nusišalinimas, bet ji to nesilaikė“, – tikino pašnekovė.

Beje, gimnazijoje taip pat dirba V.Šumkauskienės vyras ir tėvas, tačiau gimnazijos vadovė tikina, kad nėra pažeidusi Viešųjų ir privačių interesų įstatymo.

Direktorės teigimu, mokytojas ir anksčiau turėjo drausminių nuobaudų, tačiau iki šiol buvo taikyti susitarimai. Šįkart, atleisdama mokytoją ji atsižvelgė į faktą, kad „kiekvienas bendruomenės narys yra labai svarbus, jei mes keliame strateginius, tikslus, metinius tikslus, o ir Švietimo įstatymas mus įpareigoja elgtis pagarbiai su kiekvienu ir būti pavyzdžiu“.

Pasak jos, mokslai abiturientams nenukentėtų – jiems iš karto buvo paskirti aukštesnės kvalifikacijos mokytojai metodininkai. Taip pat ji teigė nesuprantanti, kodėl vaikai šiandien pradėjo ja skųstis, nors be jos mokykloje nevyksta nė vienas vaikų susibūrimas.

„Tikrai dalyvauju kiekviename susirinkime ir skatinu vaikus imtis iniciatyvos, vos ne lipkite ant bačkos ir grokite, kurkite, reikškitės. Tikrai esu tas žmogus, kuris atsidavęs vaikams“, – tikino pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius