Išvirti sriubą – juokų darbas. Geru virėju čia gali tapti ir užkietėjęs pritingintis viengungis. O jei dar jis turi aistrą gaminti... Štai 15 receptų sąrašas:
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, susmulkinkite.
- Moliūgą supjaustykite stambiais kvadratais. Per naktį šaltame virintame vandenyje mirkytas pupeles nuvarvinkite, suberkite į puodą.
- Supilkite vandenį, statykite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, nugriebkite putas, ugnį sumažinkite, virkite, kol šiek tiek suminkštės.
- Kitame puode pakaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkintus svogūnus, kepinkite, kol pagels.
- Sudėkite smulkintus salierus, česnakus, moliūgus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, sumaišykite.
- Ant vidutinės ugnies daržoves troškinkite, kol pradės minkštėti. Sudėkite smulkintus pomidorus, suberkite raudonėlius.
- Maišydami kaitinkite porą minučių. Karštą masę sukrėskite į puodą su pupelėmis.
- Statykite ant ugnies, pagal skonį įberkite druskos, virkite, kol pupelės suminkštės.
1. Aliejuje apkepkite smulkintas daržoves - paprikas, morką, cukinijas, svogūnus ir suberkite į vandenį.
2. Sudėkite smulkintą lašišą, įtarkuokite stambia tarka tarkuotas bulves, suberkite prieskonius ir druską.
3. Virkite apie 20 min. Prieš valgant paskaninkite šlakeliu citrinos.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Bulves nuskuskite ir supjaustykite gabalėliais, morkas nulupkite ir stambiai sutarkuokite, salierų lapkočius supjaustykite griežinėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, išlydykite sviestą ir kepinkite smulkiai sukapotą svogūną, kol pasidarys skaidrus. Sudėkite visas kitas daržoves, garstyčias, išmaišykite, uždenkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite10 min.
- Supilkite sultinį ir virkite dar 20 min.
- Nuo ugnies nukeltą sriubą palikite praaušti, tada sutrinkite maišikliu.
- Pusę sūrio stambiai sutarkuokite, likusį supjaustykite kubeliais.
- Ištrintą sriubą vėl pakaitinkite, suberkite tarkuotą sūrį ir maišydami kaitinkite, kol pradės lydytis. Įmaišykite sūrio kubelius ir iš karto nukelkite nuo ugnies.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste gilioje keptuvėje.
2. Morką ir saliero stiebą nuplaukite, nuvalykite, supjaustykite kubeliais, sumeskite į svogūnų troškinį ir kepkite, kol daržovės suminkštės. Tada supilkite vyną, kai trečdalis jo nugaruos, supilkite sultinį, suberkite atšildytus ir gerai nuvarvintus žirnelius ir dar 7 min. pakaitinkite.
3. Sriubą supilkite į gilų indą, išplakite elektriniu plakikliu, tada dar kartą užkaitinkite, supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, suberkite prieskonius, sudėkite nedideliais gabalėliais pjaustytą bri sūrį.
4. Sriubą tiekite su krevetėmis, šviežių petražolių lapeliais ir kiaušinio puselėmis.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Smulkiai sukapotą svogūną ir burokine tarka sutarkuotas morkas pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
2. Bulves supjaustykite kubeliais, kopūstą – juostelėmis, prieskoninus žalumynus susmulkinkite.
3. Viską išdėliokite į indelius, užpilkite sultiniu, uždenkite ir 160°C karštumo orkaitėje troškinkite maždaug 30 min.
1. Puode užvirinkite 1,5 l vandens, suberkite ryžius, virkite apie 10 min.
2. Kol ryžiai virs, nuskuskite morką, supjaustykite griežinėliais. Nuplaukite ir nedideliais žiedynais supjaustykite brokolinį kopūstą.
3. Sudėkite į puodą morkas, brokolinius kopūstus, kukurūzus ir atšildytus žirnelius. Kai vanduo užvirs, įmaišykite sultinio kubelį. Virkite, kol suminkštės daržovės.
4. Baigiant virti įmaišykite lydytą sūrelį, jei reikia, dar pasūdykite. Išpilstykite sriubą į lėkštes, pagardinkite šaukšteliu sviesto.
1. Porcijomis supjaustytus šonkauliukus pusvalandį kepkite 200`C karštumo orkaitėje.
2. Apskrudusius šonkauliukus sudėkite į puodą, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais, įmeskite laurų lapelį ir ant labai mažos ugnies virkite, kol mėsa visai suminkštės (apie 2 val).
3. Išvirusius šonkauliukus išgriebkite, sultinį perkoškite, vėl užvirinkite, sudėkite griežinėliais supjaustytas morkas ir pavirkite 10 min. Tada sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, žiedynėliais išskirstytus kopūstus ir virkite dar 15 min. Prieš nukeliant nuo ugnies sudėkite šonkauliukus ir suberkite susmulkintus prieskoninius žalumynus.
1. Vištienos filė sumaišykite su vištienos prieskoniais, pipirais ir druska. Šlapiomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kukulius.
2. Į puodą įpilkite 2–3 šaukštus aliejaus, įkaitinkite, sudėkite smulkintą svogūną, grūstą česnaką ir apkepkite. Paskui įpilkite 1,5–2 l vandens, pasūdykite, užvirkite ir sudėkite kukulius. Virkite 8–10 minučių.
3. Suberkite šaldytas daržoves, įmeskite sultinio kubelį ir virkite dar 15–20 minučių. Baigdami virti sudėkite sūrelį, maišydami dar šiek tiek pavirkite, kol sūrelis išsilydys. Tiekite apibarstę smulkintais žalumynais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Nuskuskite ir supjaustykite bulves. Sudėkite jas į puodą su vandeniu ir palikite pastovėti.
2. Supjaustykite svogūną, salierą, cukiniją, saldžiąją papriką ir 5 min. kepinkite keptuvėje ant aliejaus.
3. Keptuvės turinį sukratykite į puodą su bulvėmis, nepamirškite įdėti prieskonių ir virkite, kol išvirs visos daržovės.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Supjaustykite kubeliais bulves.
2. Ant sviesto pakepinkite svogūną, žiedinį kopūstą, pupeles, morką ir žirnius.
3. Baigiant virti bulvėms, sudėkite į puodą apkeptas daržoves, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir pavirkite dar apie 7 minutes. Tiekite su grietine.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Rūta Martinkevičiūtė
1.Pupeles nuvarvinkite sietelyje. Morkas, cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis, porus – žiedais, saliero šaknį ir bulves – kubeliais. Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynais. Pomidorus 40 sekundžių palaikykite verdančiame vandenyje, paskui perliekite šaltu. Nulupkite odeles, perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklas ir susmulkinkite.
2.Puode ant silpnos ugnies išlydykite sviestą, supilkite aliejų ir įkaitinkite. Dėkite saliero ir bulvių kubelius, morkas, žiedinius kopūstus ir maišydami truputį apkepinkite. Pagardinkite druska ir pipirais.
3.Supilkite daržovių sultinį ir virkite 10 minučių. Dėkite porus, cukinijas ir virkite dar 10 minučių. Svogūną nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite aliejuje. Sudėkite kubeliais pjaustytą dešrą, pomidorus, viską pakepinkite 2–3 minutes ir sukrėskite į puodą.
4.Suberkite pupeles, žirnelius, makaronus ir ant silpnos ugnies virkite apie 10 minučių. Tiekite pabarstytą parmezanu ir smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Pasiruoškite daržoves: nuplaukite, nulupkite, išvalykite, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
- Sumeskite į didelį puodą, pagardinkite nurodytais prieskoniais, actu ir aliejumi, užvirinkite.
- Sumažinę ugnį virkite, kol daržovės bus norimo minkštumo.
- Sukrėskite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.
Šią sriubą galite valgyti ir kaip garnyrą.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Žiedinius kopūstus nuplaukite ir suskirstykite žiedynais, sumeskite į puodą su verdančiu vandeniu, pavirkite tris minutes, po to perpilkite šaltu vandeniu ir leiskite nuvarvėti. Likusio daržovių sultinio neišpilkite.
- Morkas, petražolių šaknis, saliero gumbą nulupkite, išvalykite iš paprikos sėklas ir ją nuplaukite. Viską supjaustykite nedideliais gabaliukais ir taip pat apvirkite tris minutes, išgriebę perpilkite šaltu vandeniu.
- Nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais. Česnako skilteles sutrinkite su arbatiniu šaukšteliu druskos. Į puslitrinius stiklainius sudėkite visas daržoves, įberkite po vieną arbatinį šaukštelį druskos, truputį trintų česnakų ir po vieną gramą citrinų rūgšties, įmeskite nuplautų petražolių.
- Stiklainius pripildykite daržovių nuoviro, dėkite į puodą su vandeniu, pridenkite dangteliais, užvirkite ir kaitinkite 30–40 minučių. Iškaitintus konservų stiklainius sandariai užsukite.
Norint pasigaminti sriubos, reikės tik užsivirti mėgstamo sultinio, įmesti supjaustytų bulvių, kiek pavirti, įkrėsti daržovių iš stiklainio ir pavirti dar penkias minutes.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Morkas supjaustykite plonomis riekelėmis, svogūnus – pusžiedžiais, kininį kopūstą – juostelėmis. Sudėkite į puodą su verdančiu daržovių sultiniu ir ant silpnos ugnies virkite 20 minučių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir muskatais.
2.Puode užvirinkite pieną, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, suberkite aguonas, cukraus pudrą, pasūdykite. Nukelkite nuo ugnies ir berkite miltus, nuolat maišydami mediniu šaukštu, kad nesusidarytų gumuliukų.
3.Po vieną įmuškite kiaušinius, sukrėskite varškę, suberkite tarkuotas citrinų žieveles ir gerai išmaišykite. Iš masės dviem šaukštais suformuokite nedidelius pailgus kukulius, sudėkite į puodą ir virkite 10 minučių.
4 Tiekite pabarstę moliūgų sėklomis, petražolėmis, pašlakstę moliūgų sėklų aliejumi.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Visas išvardintas daržoves bei imbiero šaknį nulupkite ir sutarkuokite smulkesne tarka. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Užvirkite apie 2 litrus vandens ir suberkite smulkintas daržoves, imbierą, svogūną, įmeskite laurų lapelius. Virkite, kol daržovės suminkštės.
- Į išvirtą sriubą įberkite truputį kajeno paprikos miltelių, pasūdykite (dar geriau išvis nesūdyti). Valgykite ataušusią.