-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 klausimai apie moterų intymiąją higieną

Pasak gydytojų, kai kurios moterys per mažai arba pernelyg rūpinasi intymiąja higiena. Bet kokie kraštutinumai negerai, tad šįkart atsakome į klausimus apie intymiąją higieną.
Džiaunamos kelnaitės
Džiaunamos kelnaitės / Fotolia nuotr.
Temos: 3 Higiena Moteris Lytis

Ar normalu, jei kasdien išsiskiria bekvapių išskyrų, jos net sutepa apatines kelnaites?

Daugelis moterų norėtų, kad nebūtų jokių išskyrų iš makšties, bet tenka apgailestauti, kad tai neįmanoma. Sveikos moters makštyje turi būti šiek tiek gleivių, šviesios spalvos ir bekvapių išskyrų. Paprastai jos nekelia diskomforto. Priešingu atveju, jeigu išskyrų pagausėja, pakinta jų spalva, konsistencija, kvapas, reikia pasikonsultuoti su ginekologu.

Taip pat skaitykite: Kas padės išvengti blogo burnos kvapo?

Suaugusios moters makšties gleivinė yra stora, jos ląstelėse daug glikogeno. Įprastai išskyros būna pieno baltumo, kartais kiek vandeningos ar su gleivėmis, bekvapės. Kartais gali sukelti drėgnumo pojūtį. Yra normalu, jei dienos pabaigoje apatinės kelnaitės šiek tiek sudrėksta. Šios išskyros nesukelia antrinio išorinių lytinių organų uždegimo, papildomų nemalonių pojūčių ir neturi įtakos normaliai makšties terpei.

Kiek kartų per dieną patartina apsiplauti lyties organus? Kaip taisyklingai tai daryti?

Užtenka švelniai apiplauti išorinius lytinius organus ir tarpvietę du kartus per dieną kuo mažiau šarminiu prausikliu (geriausiai – specialiu intymiajai higienai). Prireikus, pavyzdžiui, per mėnesines, galima apsiplauti papildomai.

Taip pat skaitykite: Viską naikinantis švarinimasis gali tapti alergijų priežastimi

Vandens srovę reikia nukreipti nuo išorinių lytinių organų išangės link. Jei oda yra ypač jautri, kartą prausiklį galima keisti vaistažolių (lakišių, šalavijų, ramunėlių, čiobrelių, rasakilų) nuoviru. Makšties plauti nereikia, tik išorinius lytinius organus.

Kaip dažnai per mėnesines reikia keisti įklotus, tamponus?

Juos reikėtų reguliariai keisti kas dvi valandas. Jei dėl gausaus kraujavimo tenka įklotus keisti dažniau, patartina kreiptis į gydytoją, nes tai gali būti tam tikrų ligų simptomas. Būtina ištirti, kodėl tokios gausios mėnesinės.

Kai kurios moterys per menstruacijas naudoja makšties tamponus. Tai nėra geriausia priemonė, nes drėgnas medžiaginis audinys su yrančiais kraujo kūneliais ir gimdos gleivinė yra gera terpė bakterijoms daugintis. Be to, nusilupa daugiau makšties gleivinės paviršinių ląstelių.

Žinoma, per mėnesines tamponai suteikia galimybę maudytis, degintis paplūdimyje, nevaržomai judėti, tačiau viską reikia daryti su protu. Makšties tamponėlius naudojančios mergaitės turėtų rinktis tinkamo dydžio. Įstumiant jie neturi kelti skausmo. Verta žinoti, kad tamponai tinka ne visoms mergaitėms ir moterims.

Plačiau apie intymiąją higieną, kodėl nepatartina depiliuoti gaktos plaukų, skaitykite 9-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje.

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (9 nr.)
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (9 nr.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius