Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

5 patarimai ieškantiems programuotojo darbo

Programavimas vis dar laikomas prestižine profesija – solidus atlyginimas ir žūtbūtinis darbdavių noras išsaugoti darbuotojų lojalumą lemia Lietuvos ir pasaulio darbo rinkoje augantį pradedančiųjų programuotojų skaičių, rašoma VšĮ „Programavimo mokykla“pranešime spaudai.
IT darbuotojas
IT darbuotojas / „123RF“ nuotr.

Vis dėlto, net ir juntamas specialistų trūkumas nereiškia, jog darbo vieta suteikiama visiems, turintiems įgūdžių ir patirties. Pasak personalo vadovo Rimo Survilo, kuriam tenka aktyviai ieškoti talentų IT srityje, žvelgiant iš praktikos ir darbo rinkos situacijos, pirmajai darbo vietai dažniausiai nepakanka vien stiprių pagrindų, todėl reikėtų atkreipti dėmesį 5 svarbiausius patarimus.

„IT specialistų poreikis yra didelis, tačiau tai nereiškia, kad bet kas, pramokęs vienos ar kitos programavimo kalbos pagrindus, be didelių pastangų gaus darbo vietą, – teigia R.Survilas, IT atrankose dirbantis trečius metus. – Reikėtų nepamiršti, kad darbdaviams svarbūs žmogaus praktiniai įgūdžiai ir patirtis ir gebėjimas įrodyti savo motyvaciją. Patyrusiems specialistams dažnai net nereikia stengtis – jie yra sukaupę nemažai projektų pavyzdžių ir darbdaviai patys suinteresuoti jų atėjimu į kompaniją. Pradedančiajam kiek sunkiau, – tam, kad būtų pakviestas į darbo pokalbį ir jį sėkmingai praeitų, reikia įdėti pastangų.“

5 patarimai ieškantiems programuotojo darbo:

1. Imkitės neapmokamų projektų. Darbdavys nori pamatyti ne tik gyvenimo aprašymą, bet ir realius projektus, kuriuos kandidatas įgyvendino komandoje ar individualiai. Pasisiūlykite draugams sukurti interneto svetainę, mobiliąją aplikaciją ar sukurkite darbo procesus palengvinančią programėlę. Aktyviai dalyvaukite socialiniuose tinkluose esančių grupių diskusijose ir pasisiūlykite neapmokamai dalyvauti projektuose. Kuo daugiau turėsite realios darbo patirties, tuo stipriau jūsų kandidatūrą vertins potencialus darbdavys. Svarbiausia yra suprasti, kad būsimam programuotojui neformali patirtis tampa formalia patirtimi, kuria galima pasidalinti gyvenimo aprašyme ir darbo pokalbio metu.

2. Į gyvenimo aprašymą įtraukite bet kokią IT patirtį. R.Survilas atkreipia dėmesį, kad pradedantieji specialistai dažnai neįvertina kokią informaciją pateikti gyvenimo aprašyme. Nutinka taip, kad neproporcingai daug vietos skiriama su IT nesusijusiai darbo patirčiai, kurios, natūralu, persikvalifikuojantis žmogus turi daugiausia. Personalo atrankų specialisto teigimu, pagrindinis dėmesys turėtų būti skirtas profesijai, kurios siekiama. Patariama įvardinti programavimo kalbas, kurių mokotės, kursus mokykloje ir internete, įtraukti padarytų projektų pavyzdžius. Jeigu lankėte mokymus, paprašykite lektorių rekomendacinio laiško. Aprašant buvusias darbovietes ir pareigas, reikėtų akcentuoti įgūdžius bei veiklas, galinčias turėti įtakos darbinantis IT srityje. Pavyzdžiui: darbo procesų optimizavimas, strateginių sprendimų priėmimas, IT projektų priežiūra ar net įmonės tinklalapio administravimas.

3. Dalyvaukite renginiuose ir programuotojų susitikimuose. Lietuvoje vyksta nemažai renginių, skirtų IT specialistams ir besidomintiems technologijomis, nemaža jų dalis – nemokami. Įvairūs renginiai svarbūs ne tik žinių gilinimui, juose galima užmegzti ir naudingų pažinčių su potencialiais darbdaviais ar net tokiais pat pradedančiaisiais specialistais, kurie būtų suinteresuoti kartu kurti projektus.

4. Susikurkite vientisą „LinkedIn“ profilį. Dažnai šis socialinis tinklas papildo ar net pakeičia gyvenimo aprašymą, tačiau vienas svarbiausių jo privalumų – kontaktai. Dažnai „LinkedIn“ tinkle darbdaviai bei atrankų specialistai ieško potencialių darbuotojų. R.Survilas pataria savo profilyje paminėti kokios darbo pozicijos ieškote, kokias programavimo kalbas mokotės ir kurių ketinate mokytis, įtraukti visus įgūdžius, reikalingus IT specialistui, prisijungti prie įvairiausių grupių. Svarbu atkreipti dėmesį, kad „Linkedin“ profilis neturi kelti abejonių, į kokią poziciją nori patekti kandidatas.

5. Atsakykite sau į svarbiausius klausimus dėl karjeros keitimo. Neretai į darbo pokalbį pakviesti kandidatai mano, jog pakaks papasakoti apie patirtį IT srityje bei parodyti atliktus projektus. Vis dėlto, pasak R.Survilo, darbdaviams įdomi ir žmogaus motyvacija, tad kandidatas gali sulaukti klausimų apie tai, kodėl nusprendė programuoti, kodėl keičia profesiją ar kodėl mano esantis perspektyvus specialistas. Būtent todėl prieš darbo pokalbį labai svarbu sau atsakyti į klausimą, kodėl norima eiti vienu ar kitu karjeros keliu. Pasimetimas pokalbio metu, negebėjimas atsakyti tiesiai į klausimus ir įrodyti motyvacijos, dažnai tampa kliūtimi įsidarbinant.

Su IT įmonėmis darbo praktikos klausimais bendraujant VšĮ „Vilniaus programavimo mokykla“ karjeros planavimo specialistė Živilė Auruškevičienė sako: „Ne tik darbą, bet ir pirmąją praktikos vietą pradedančiajam programuotojui nėra paprasta gauti. Neužtenka įgyti sertifikatą, reikia įdėti nemažai pastangų ir įrodyti darbdaviui, jog jūsų noras keisti profesiją ir tapti programuotoju yra realus užmojis, o ne paprasčiausias savęs išbandymas iki tol nepažintoje srityje ar solidaus atlyginimo medžioklė.“ Pasak specialistės, prieš galvojant apie persikvalifikavimą, reikia nusiteikti, kad programavimas turi tapti ne tik darbu, bet ir gyvenimo būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius