Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slides siūlo ruošti kelionei į Suomiją ir Švediją

Artėjant žiemos sezonui daugelis pradeda planuoti savo atostogas, tad kyla klausimas: kokios yra žiemos turizmo galimybės Baltijos jūros regione? Apie vietas, kur geriausia keliauti, pasakoja Vilniaus keliautojų klubo nariai Algimantas Kuras ir Robertas Kananavičius.
Šiaurės pašvaistė Loopos pusiasalyje
Šiaurės pašvaistė Loopos pusiasalyje / Tomo Šalkaus nuotr.

Nors kiekviena Baltijos regiono šalis yra savaip graži ir įdomi bei žiemos metu siūlo daug pramogų, susijusių su žiemos sportu, tačiau abu keliautojai, kaip ir dauguma lietuvių, pripažįsta, kad į kitas šalis žiemos metu dažniausiai vyksta slidinėti.

R.Kananavičiaus teigimu, galima išskirti kelias slidinėjimo rūšis; pirmiausia – tai žygis lygumų slidėmis, kai yra keliaujama nuo vieno taško į kitą. Jei žygis yra ilgesnis, čiuožiama ant nugaros nešantis kuprinę su reikalingais daiktais, o miegama palapinėse arba nameliuose. Kita rūšis apsistoti namelyje ir slidinėti sportinėmis lygumų arba kalnų slidėmis. Šį slidinėjimo būdą dažniausiai renkasi norintys keliauti su šeimomis, ar užsiimantys sportiniu slidinėjimu.

Suomijoje baltąsias naktis stebi stovėdami ant slidžių

„Man labiausiai patinka Suomija: graži gamta, draugiški žmonės ir tvarkinga aplinka. Bet kuriame Suomijos miestuke galima rasti lygumų slidinėjimo trasas. Norintys pažinti šiaurės gamtą gali važiuoti į Laplandiją: į Iules (suom. – Ylläs), Levi ar Muonio kurortus. Išsiruošti slidinėti už poliarinio rato galima jau nuo lapkričio pabaigos iki pat balandžio vidurio. Kartą teko organizuoti kelionę slidėmis poliarinę naktį – tai ypatinga naktis, nes dangus nusidažo įvairiomis spalvomis: mėlyna – iš ryto, balta – dieną, vakarop dangus nutviska oranžinėmis ir raudonomis spalvomis, o naktį pasirodo žalios pašvaistės“, – pasakoja R.Kananavičius.

Nors Suomijos kalnai neprilygsta Alpėms, tačiau R.Kananavičiaus teigimu, Iules vietovėje yra ypač geros sąlygos norintiems mokytis slidinėti kalnų slidėmis. „Iules, sakyčiau, – slidininkų rojus. Šioje vietovėje yra kalniukas, kurio aukščio skirtumas tarp viršutinės ir apatinės trasų – iki 400 metrų. Trasos yra plačios, gerai paruoštos ir sniegas yra minkštas (ko nepasakysi apie apledėjusį Alpių sniegą), tad čia yra ypač geros sąlygos pradedantiems slidinėti. Be to, ten yra apie 330 kilometrų lygumų slidinėjimui paruoštų trasų gražiomis vietomis: per miškus, gyvenvietes, o užkilus ant kalniukų – atsiveria labai gražūs vaizdai. Kai kur yra kavinukės, kur galima atsigerti karštų sulčių, kakavos ar užvalgyti“, – prisimena R.Kananavičius.

Kitas Vilniaus keliautojų klubo narys A.Kuras pritaria, jog Suomija – ideali vieta mėgstantiems lygumų slidinėjimą. „Nors aukštų kalnų Suomijoje nėra, tačiau lygumų trasos yra vienos geriausių pasaulyje. Slidinėjimo entuziastams siūlyčiau apsilankyti Kilpisjervis (suom. – Kilpisjärvi) regione Laplandijoje, kur galima ne tik nusileisti nuo suomiškų kalnų, bet ir susiplanuoti žygį keliaujant nuo vieno namelio iki kito. Atsikeli viename namelyje, iščiuoži su daiktais ir nakvoji kitame“, – pasakoja A.Kuras.

Suomijoje yra įrengta per 100 slidinėjimo kurortų, kuriuose galima išmėginti ir kitas žiemos pramogas: pasivažinėti sniegaeigiais, pasivaikščioti sniego batais atokiose gamtos vietose, pasivažinėti šunimis kinkytomis rogutėmis, aplankyti Kalėdų senelį ar net apsigyventi iš ledo pastatytose eskimų trobelėse.

Kalnų slides reikia ruošti Švedijoje

Keliaujantiems į Švediją, A.Kuras siūlo apsilankyti Sarek nacionaliniame parke, Abisko nacionaliniame parke ar Kebnekaisės rajone. Ten slidinėjimo entuziastai gali susiplanuoti žygį slidėmis, kurio metu miegama palapinėse. Žinoma, tokiu atveju pirmiausia reikia pasirūpinti šiltais miegmaišiais.

Švedijoje yra dvigubai daugiau kurortų nei Suomijoje, siūlančių slidinėjimo, čiuožimo snieglentėmis ir kitas su žiemos pramogomis susijusias paslaugas. Kadangi Švedijos šiaurėje kalnai yra aukštesni nei Suomijoje, R. Kananavičius mėgstantiems kalnų slidinėjimą pataria apsilankyti Švedijos kurortiniame kaimelyje Ore (šved. – Åre). Tai yra vienas žinomiausių slidinėjimo kurortų, kuriame peraukštėjimas, t.y. aukščio skirtumas tarp viršutinės ir apatinės trasų yra beveik vienas kilometras.

Keliaujant į Švedijos šiaurę, Jukkasjärvi vietovėje galima apsilankyti pirmajame pasaulyje viešbutyje, pastatytame iš ledo „Icehotel“. Kadangi žiemos sezonas šioje vietovėje prasideda nuo vasario pradžios ir baigiasi tik gegužės viduryje, viešbučio lankytojams siūlomos įvairios pramogos: pradedant nuo slidinėjimo, pasivažinėjimų sniegaeigiais, šunimis kinkytomis rogutėmis ir baigiant galimybe užsiimti skulptūrų gamyba iš ledo, Šiaurės pašvaistės stebėjimu, ar ėjimu pasilinksminti į „Absolut Ice Bar“, kuriame viskas – nuo sienų iki stiklinių, į kurias yra patiekiami gėrimai – pagaminta iš ledo.

Be to, Švedija taip pat yra unikali savo Kalėdinėmis mugėmis. Žiemą Göteborge mieste „Liseberg“ atrakcijonų parkas būna paverčiamas didžiule Kalėdine muge: virš 5 milijonų lempučių būna uždegama atrakcionų parke, išstatomi prekystaliai ir sukuriama jauki atmosfera. Kiti miestai Švedijoje – Stokholmas, Skansen ir Malmö – taip pat garsėja įspūdingomis kalėdinėmis dekoracijomis ir žiemos metu vykstančiomis mugėmis. 

Daugiau informacijos apie žiemos pramogas Suomijoje ir Švedijoje galite rasti tinklapiuose www.visitfinland.com, www.ski.fi ir www.visitsweden.se.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius