Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-metis: Europa jį minės Lenkijoje, o ne Rusijoje

Lenkija nusprendė surengti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-ųjų metinių minėjimą gegužės 8 dieną. Jis savotiškai konkuruos su pompastiška šios progos švente Maskvoje gegužės 9-ąją. Į Vesterplatę, pusiasalį Gdanske, suvažiuos kaimyninių šalių prezidentai, parlamentų vadovai, kiti aukšti pareigūnai. Be iškilmių, numatytos ir bent kelios mokslinės konferencijos, kuriose ketinama diskutuoti apie Antrojo pasaulinio karo palikimą ir pamokas.
Iškilmes Vesterplate 2014 metų rugsėjo 1 dieną
Iškilmes Vesterplatėje 2014 metų rugsėjo 1 dieną / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sąrašas svečių, kurie jau gegužės 7 dieną suvažiuos į Vesterplatę, nėra slepiamas. Lenkijos prezidento kanceliarija paskelbė, kad paminėti Antrojo pasaulinio karo pabaigos iškilmes atvyksta Bulgarijos, Kroatijos, Kipro, Čekijos, Estijos, Lietuvos, Rumunijos, Ukrainos prezidentai, Ispanijos ir Latvijos parlamentų vadovai, Slovakijos premjeras, buvęs Vokietijos prezidentas Horstas Kohleris. Taip pat savo dalyvavimą jau patvirtino ir Jungtinių Tautų Organizacijos vadovas Ban Ki-moonas, Europos Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

Tačiau pagal planą pirmiausia bus ne šventė, o bent kelios mokslinės konferencijos, rašo Tvn24.pl. Pirmoji diskusija vyks Europos Solidarumo centre, o jos tema yra „Antrojo pasaulinio karo palikimas žiūrint iš 70 metų perspektyvų“. Tarp dalyvių – istorikai iš JAV, Rusijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos. 

Po istorikų diskusijos estafetę perims politikai. Šią dalį ves pats Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis, o diskusija vadinsis „Europinė integracija. Antrojo pasaulinio karo pamokos ir jų šiuolaikinė prasmė“.

Tik po šio renginio prasidės iškilmės Vesterplatėje.

Kaip rašo Tvn24.pl, Lenkija jau pasiekė mažą „pergalę“ – į Gdanską atvyks Čekijos prezidentas Milošas Zemanas. Dar balandžio pradžioje kalbėta, kad jis ketina važiuoti į karinį paradą Maskvoje. Tokius jo planus kritikavo Vakarai, pirmiausia dėl to, kad jis galėjo būti vienas iš nedaugelio Vakarų šalių lyderių, kurie stovės greta tokių diktatorių kaip Šiaurės Korėjos vadas Kim Jong Unas.

Iškilmes Maskvoje Vakarai boikotuoja dėl Krymo aneksijos ir visokeriopos Rusijos paramos separatistams Rytų Ukrainoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B.Komorowskis su Vokietijos prezidentu Joachimu Gaucku
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B.Komorowskis su Vokietijos prezidentu Joachimu Gaucku Vesterplatėje 2014 m. rugsėjo 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius