-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dabartinio Lenkijos prezidento Bronislawo Komorowskio dėdę mėgino išgelbėti Vilniaus žydas

Dienraštyje „Rzeczpospolita“ šeštadienį papasakota jaudinanti istorija, kuri padėjo susidraugauti Lenkijos prezidentui Bronislawui Komorowskiui ir Izraelio architektui Zevui Baranui.
Bronislawas Komorowskis
Bronislawas Komorowskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Istorijos pradžia – 1944 metų sausis, Paneriai, kur vokiečiai sušaudė 17-metį dabartinio Lenkijos vadovo dėdę Bronislawą Komorowskį – Vilniaus Armijos Krajovos būrio kovotoją pravarde Korsaras.

1943 metais mėginta jį išvaduoti iš gestapo; ypatingą vaidmenį šioje operacijoje atliko kitas Edypu vadintas Vilniaus Armijos Krajovos žydų tautybės kovotojas Eliaszas Baranas, kuriam, deja, savo draugo Korsaro išvaduoti nepavyko. Žinoma, kad ir jis pats žuvo Paneriuose.

2008 metais tuometinis Lenkijos Seimo pirmininkas ir dabartinis prezidentas B.Komorowskis, susitikęs Varšuvoje su Izraelio prezidentu Shimonu Peresu, užsiminė apie savo dėdės istoriją ir apgailestavo, jog nieko nežino apie jo gelbėtojų likimą.

Išgirdęs Barano pavardę, Izraelio prezidentas pasakė, kad tai jo giminės. Jie ne visi žuvo ir dabar gyvena Izraelyje. Zevas Baranas yra Lenkijos garbės konsulas, tai jo tėvas buvo legendinis Edypas.

Po 65 metų B.Komorowskis ir Z.Baranas 2009 metais per Velykas apsilankė Paneriuose ir atidavė pagarbą žuvusiems. Taip užsimezgė Lenkijos prezidento ir Izraelio architekto draugystė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius