-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijoje prasideda nacių sargybinio Demjanjuko teismas

Vokietijos pietuose esančiame Miunchene pirmadienį prasideda 89 metų Johno Demjanjuko, buvusio nacių stovyklos sargybinio, teismas dėl kaltinimų 1943 metais padėjus suvaryti 27,9 tūkst. žydų į dujų kameras.
Johnas Demjanjukas teisme
Johnas Demjanjukas teisme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Teisme J.Demjanjukas turi pasirodyti invalido vežimėlyje. Tai tikriausiai bus paskutinis didelis teismo procesas Vokietijoje, susijęs su nacių era.

Vokietijos valstybiniai kaltintojai mano, kad J.Demjanjukas, kuris buvo Simono Wiesenthalio centro ieškomų didžiausių karo nusikaltėlių sąraše, padėjo žudyti žmones Sobiboro mirties stovykloje dabartinėje Lenkijos teritorijoje. Toje stovykloje buvo nužudyta mažiausiai 250 tūkst. žydų.

Johno Demjanjuko advokatas Guentheris Maullis sakė, kad jo klientas nuolat kenčia skausmą ir kartais praranda gebėjimą protauti.Žydų organizacijos ir aukų šeimos sako, jog niekada ne per vėlu vykdyti teisingumą ir kad ši byla yra simbolinė.

„Neturėtume manyti, kad byla vienam karo nusikaltėliui yra byla tik vienam žmogui“, – sakė rabinas Marvinas Hieras iš S.Wiesenthalio centro Los Andžele.

„Kai varpas skamba Johnui Demjanjukui, jis taip pat skamba visiems kitiems karo nusikaltėliams. Net jei tik trukdo jiems miegoti naktimis“, – sakė jis „Reuters“.

J.Demjanjuką, kuris gimė Ukrainoje, kovojo Raudonojoje armijoje, o paskui pateko į nacių nelaisvę ir buvo paimtas dirbti stovyklos prižiūrėtoju, Jungtinės Valstijos išdavė gegužę.

Į JAV jis emigravo 1951 metais, o 1958-aisiais tapo JAV piliečiu.

J.Demjanjukas, kuris dirbo automobilių pramonėje, neigia dalyvavęs holokauste, o jo šeima tvirtina, jog jis yra per silpnos sveikatos, kad galėtų būti teisiamas.

J.Demjanjuko sūnus Johnas Demjanjukas jaunesnysis sakė, kad tėvas praėjusią savaitę penkias dienas gulėjo ligoninėje, kur jam buvo atlikti tyrimai ir dėl kaulų čiulpų ligos perpiltas kraujas.

Dėl teisiamojo silpnos sveikatos teismas per dieną rengs du pusantros valandos trukmės posėdžius. J.Demjanjuko advokatas Guentheris Maullis sakė, kad jo klientas nuolat kenčia skausmą ir kartais praranda gebėjimą protauti.

Teismas, kuris tikriausiai truks iki gegužės, prasideda 9 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku. Šią savaitę numatyta posėdžiauti tris dienas. Teisme buvo akredituota daugiau kaip 200 žurnalistų.

Jei viskas eisis pagal planą, kaltintojai pirmadienį perskaitys kaltinimus, o J.Demjanjukas, kuris gali būti nuteistas kalėti iki gyvos galvos, turės galimybę atsakyti. Kaltintojai planuoja parodyti teismui jo buvimą Sobibore įrodančius dokumentus, tarp jų – tapatybės kortelę, ir pakviesti apie 20 liudytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius